Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα «πράσινο» κτίριο από τον όμιλο Χαραγκιώνη

Το Athenian Capitol, o νέος Πολυχώρος Πολιτισμού, Αναψυχής & Εμπορίου που θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό στα τέλη του 2010 διακρίνεται εκτός από τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του και για τον «πράσινο» χαρακτήρα του.

Ένα «πράσινο» κτίριο από τον όμιλο Χαραγκιώνη
Το Athenian Capitol,  του ομίλου Χαραγκιώνη, o νέος Πολυχώρος Πολιτισμού, Αναψυχής & Εμπορίου που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό στα τέλη του 2010 διακρίνεται εκτός από τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του και για τον «πράσινο» χαρακτήρα του.

Σημαντικό στοιχείο του design, είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του κτίριου, με ενδεικτική αναφορά στην εξαιρετική θερμομόνωση και σκίαση στις εξωτερικές γυάλλινες επιφάνειες για ελαχιστοποίηση των φορτίων του προηγμένου συστήματος κλιματισμού, στην συλλογή και διαχείριση των υδάτων βροχής για άρδευση – καθαρισμό, στην παραγωγή ρεύματος με ηλιακούς συλλεκτές (φωτοβολταϊκά στη στέγη), στα φυτεμένα δώματα και ακάλυπτους χώρους, παράλληλα με την χρήση ηλεκτρονικού ελέγχου φωτισμού και ειδικών λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης, στοιχεία που κάνουν το κτίριο να “δείχνει” το μέλλον των αστικών κατασκευών με ευαισθησία στο περιβάλλον. Ο φωτισμός του κτιρίου, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, έχει στόχο να τονώσει τον χαρακτήρα του συγκροτήματος, αλλά συγχρόνως να προσφέρει στους επισκέπτες, ένα ευχάριστο και εντυπωσιακό περιβάλλον, με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Η εξαιρετική επιλογή θέσης του ακινήτου, με άριστη εξυπηρέτηση από όλα τα συγκοινωνιακά μέσα σταθερής και μη τροχιάς (ΜΕΤΡΟ, Τρόλεϋ, Προαστιακός και λεωφορεία), στα όρια του δακτυλίου, συμπληρώνεται, με επταόροφο υπόγειο σταθμό πάρκινγκ δυναμικότητας 800 αυτοκινήτων, δίνοντας κίνητρο για «park and ride», δηλαδή στάθμευση και λήψη κάποιου Δημόσιου μεταφορικού μέσου μεταφοράς για μετακίνηση στο κέντρο της πόλης, χωρίς χρήση του Ι.Χ.

Έτσι οι προσβάσεις είναι ιδανικές για οποιονδήποτε, από οπουδήποτε τόσο μέσα, όσο και έξω από το Λεκανοπέδιο, ενώ το συγκρότημα βρίσκεται καθημερινά στην θέαση χιλιάδων αυτοκινητιστών. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι η εξυπηρέτηση του συγκροτήματος από όλα τα συγκοινωνιακά μέσα σταθερής τροχιάς του λεκανοπεδίου, εκτός του τραμ, συμβάλλει σημαντικά στον πράσινο χαρακτήρα του, αφού οι προσδοκώμενες επισκέψεις υπολογίζονται στα 3.000.000 άτομα το χρόνο.

Το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την πυκνοκατοικημένη αυτή περιοχή αποτελώντας ένα νέο κοινωνικό κύτταρο στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος είναι να εξελιχθεί σε σημείο προορισμού όχι μόνο για τους γύρω κατοίκους, αλλά για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και τους τουρίστες, χάρη στη σημαντική πολιτιστική χρήση του λόγω του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου, τον «πράσινο» χαρακτήρα του και την στρατηγική του θέση, μεταξύ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Σταθμού Βικτώρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v