MPB: Τα "ντεσού" της κεφαλαιακής ενίσχυσης

Στο 15% ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αν "σηκώσει" το 1,1 δισ. Μέχρι το Γενάρη του 2011 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η ΑΜΚ, αργότερα θα εκδοθεί το ΜΟΔ. Οι στόχοι της κεφαλαιακής θωράκισης.

MPB: Τα ντεσού της κεφαλαιακής ενίσχυσης
Μεταξύ των καλύτερα κεφαλαιοποιημένων τραπεζών στην Ευρώπη θα συμπεριληφθεί η Marfin Popular Bank, αν σηκώσει από την αγορά 1,1 δισ. ευρώ από τη συνδυασμένη κίνηση αύξησης κεφαλαίου και έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που ήδη δρομολόγησε.

Χθες η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η εκτελεστική της επιτροπή προτίθεται να προτείνει στο διοικητικό της συμβούλιο, που θα συγκληθεί στις 11 Νοεμβρίου, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 488.6 εκατ. ευρώ, με έκδοση νέων τίτλων υπέρ των παλαιών μετόχων, με αναλογία μία νέα μετοχή για κάθε δύο παλαιές, με τιμή διάθεσης 1 ευρώ ανά μετοχή.

Η προτεινόμενη τιμή διάθεσης για την αύξηση κεφαλαίου αντιστοιχεί σε έκπτωση (discount) της τάξεως του 30% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος.

Ταυτόχρονα, εισηγείται προς το Δ.Σ. της τράπεζας την έκδοση μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιών μέχρι το ποσό των 660 εκατ. ευρώ, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και με ελάχιστη τιμή μετατροπής 1,80 ευρώ ανά μετοχή.

Με βάση το κυπριακό πλαίσιο, αν το Δ.Σ. της τράπεζας αποφασίσει την ΑΜΚ και το ΜΟΔ, θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση η οποία θα κληθεί να εγκρίνει τη συνδυασμένη κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Από τον όμιλο εκφράζεται αισιοδοξία ότι η απαιτούμενη απαρτία θα επιτευχθεί από την πρώτη γενική συνέλευση και επομένως η αύξηση κεφαλαίου ενδέχεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Γενάρη του 2011.

Αντίθετα, το σώμα των μετόχων θα κληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. της τράπεζας να αποφασίσει τον χρόνο έκδοσης του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου με τη δέσμευση, βάσει της εισήγησης από την εκτελεστική επιτροπή, να διενεργηθεί έως τα τέλη του 2011.

Στόχος της συνδυασμένης κεφαλαιακής ενίσχυσης της MPB είναι να καταστεί πάνοπλη κεφαλαιακά. Σύμφωνα με αναλυτές, η MPB σήμερα διαθέτει επαρκέστατους κεφαλαιακούς δείκτες, καθώς ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 11,5%, ενώ ο δείκτης Tier I στο 9,7%. Με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της MPB θα ενισχυθεί, σύμφωνα με τους ίδιους, κατά 170 μονάδες βάσης και θα ανέλθει στο 13,2%.

Εφόσον εκδοθεί και το ΜΟΔ, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ενισχυθεί, βάσει πάντα των εκτιμήσεων των αναλυτών, κατά 450 μ.β. και θα ανέλθει στο 15% (pro forma), οπότε η MPB καταστεί μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι αυτήν τη στιγμή η Dubai Financial κατέχει το 18,81% του μετοχικού κεφαλαίου της MPB (158.424.235 μετοχές), η MIG το 9,43% (80,444,146 μετοχές) και οι οικογένειες Λανίτη και Θεοχαράκη περίπου το 5% - 6% έκαστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τους μετόχους έχουν παράσχει ατύπως διαβεβαιώσεις ότι θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, ενώ τυπικά η διαδικασία θα κινηθεί μετά την έγκρισή της από το Δ.Σ. της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v