Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έδραση: Σε διαπραγματεύσεις για πώληση θυγατρικών

Στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών, παράλληλα με την εξασφάλιση νέων υπεργολαβιών, ελπίζει η Έδραση - Χ. Ψαλλίδας για να ξεπεράσει τα προβλήματα και να ξεφύγει από τον κίνδυνο της πτώχευσης.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Έδραση: Σε διαπραγματεύσεις για πώληση θυγατρικών
Στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών, παράλληλα με την εξασφάλιση νέων υπεργολαβιών, ελπίζει η Έδραση - Χ. Ψαλλίδας για να ξεπεράσει τα προβλήματα και να ξεφύγει από τον κίνδυνο της πτώχευσης.

Μετά τη συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση των χρεών και την πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας που έλαβε από αυτές (7 εκατ. ευρώ) για να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές, η εισηγμένη ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για την πώληση θυγατρικών επιχειρήσεων ώστε να περιορίσει κατά το δυνατόν τις δανειακές της υποχρεώσεις και να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτήν την περίοδο η τεχνική εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με επιχειρηματικό όμιλο που ενδιαφέρεται να εξαγοράσει τη θυγατρική Εδραση Ενεργειακή, η οποία διαθέτει τρεις άδειες για την ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Αλιάκμονα και επιπλέον μέσω της εταιρείας Υδροβάτ (στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 43%) λειτουργεί ένα ανάλογο έργο στη Λακωνία με ισχύ 1 MW.

Σημειώνεται ότι η εισηγμένη ελέγχει το 90,9% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Έδραση Ενεργειακή, από την πώληση της οποίας εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει ποσό της τάξεως των 5 - 8 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, εφόσον φυσικά πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση της θυγατρικής, θα διατεθούν για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού της Έδρασης.

Πωλητήριο, όμως, έχει βάλει η κατασκευαστική εταιρεία και στη θυγατρική Στρωτήρες. Η εν λόγω θυγατρική, που διαθέτει μονάδα παραγωγής στα Τρίκαλα, ασχολείται με την κατασκευή και την εμπορία στρωτήρων από προεντεταμένο σκυρόδεμα και στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν από κοινού η Εδραση (με ποσοστό 49%) και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (με ποσοστό 51%).

Με δεδομένο ότι η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ελέγχει ήδη την πλειοψηφία της εταιρείας Στρωτήρες, δεν αποκλείεται ο κατασκευαστικός όμιλος να θελήσει να αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού της κεφαλαίου εξαγοράζοντας τη συμμετοχή της Έδρασης.

--- Χρονικό όριο

Πάντως, το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης της οικογένειας Ψαλλίδα είναι η έκταση των 130 στρεμμάτων στα Σπάτα. Η αξία του συγκεκριμένου ακινήτου εκτιμάται στα 44 - 50 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αν καταφέρει να εξασφαλίσει η εισηγμένη θα τη βοηθήσει να μειώσει δραστικά τον τραπεζικό της δανεισμό (το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου άγγιζαν τα 107 εκατ. ευρώ).

Αν και η ύφεση στην κτηματαγορά δεν ευνοεί στην παρούσα συγκυρία την πώληση του ακινήτου, ωστόσο είναι βέβαιο πως η εισηγμένη θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλίσει αγοραστή. Πληροφορίες αναφέρουν, όμως, πως η συμφωνία της Έδρασης με τις πιστώτριες τράπεζες προβλέπει τη μεταβίβαση του ακινήτου σε αυτές σε περίπτωση όπου δεν βρεθεί αγοραστής εντός των επόμενων δύο ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v