Εμπορική: Προς νέα αύξηση κεφαλαίου

Σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση θα πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Εμπορική Τράπεζα καθώς ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων της (Tier 1) στις 30 Σεπτεμβρίου υποχώρησε στο 6,6%.

Εμπορική: Προς νέα αύξηση κεφαλαίου
Σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση θα πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Εμπορική Τράπεζα καθώς ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων της (Tier 1) στις 30 Σεπτεμβρίου υποχώρησε στο 6,6% και διαμορφώθηκε κάτω από το ελάχιστο όριο του 8% που ορίζει η ΤτΕ.

Η τράπεζα, όπως αναφέρει η λογιστική κατάσταση 9μήνου, δεσμεύεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενίσχυσης της καθαρής της θέσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται αύξηση κεφαλαίου της τάξης τουλάχιστον των 700 εκατ. ευρώ.

Η νέα αύξηση θα διενεργηθεί πριν καν κλείσει χρόνος από την τελευταία αύξηση της Εμπορικής, μέσω της οποίας η τράπεζα άντλησε τον περασμένο Μάρτιο 889 εκατ. ευρώ από την αγορά.

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν κατευθύνθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους στις νέες γιγάντιες προβλέψεις στις οποίες προχώρησε στο 9μηνο Ιανουαρίου -  Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς η Εμπορική Τράπεζα.

Οι προβλέψεις της τράπεζας για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 9μηνο στα 830,4 εκατ. ευρώ, έναντι 516,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Εξ αυτών τα 716 εκατ. ευρώ αφορούν σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια καθώς και σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι νέες αυξημένες προβλέψεις οδήγησαν σε ζημίες 745 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαιά της να μειωθούν στα 686,4 εκατ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009.

Οι σωρευμένες προβλέψεις της Εμπορικής για μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 30/9/2010 ανήλθαν στα 2,6 δισ. ευρώ επί συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων 24 δισ. ευρώ και επομένως αντιστοιχούν στο 10,8% του χαρτοφυλακίου δανείων.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, σε επίπεδο ομίλου, εκτιμάται ότι στις 30/9 διαμορφώθηκε στο 10,3%, αφού συνυπολογίζεται και η παροχή εγγύησης από τη μητρική Credit Agricole.

Κατά τα υπόλοιπα, υλοποιώντας άλλο ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, η Εμπορική πέτυχε στο γ΄ τρίμηνο να ενισχύσει τα μικτά λειτουργικά κέρδη της στα 52,9 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας τα υψηλότερα μικτά λειτουργικά κέρδη των τελευταίων δύο ετών σε επίπεδο τριμήνου. Τα μικτά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 22,4%, στα 92,9 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2009.

Η διοίκηση της τράπεζας, παρά την αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος, παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του τελευταίου σχεδίου αναδιάρθρωσης, που προβλέπει επιστροφή στην κερδοφορία το 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v