Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούν μείωση ενοικίου στο Mediterranean Cosmos

"Πονοκέφαλο" στη διοίκηση της Lamda Development προκαλούν οι αντιδράσεις ομάδας καταστηματαρχών που έχουν μισθώσει χώρους στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos και ζητούν μείωση των ενοικίων που καταβάλλουν.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ζητούν μείωση ενοικίου στο Mediterranean Cosmos
"Πονοκέφαλο" στη διοίκηση της Lamda Development προκαλούν οι αντιδράσεις ομάδας καταστηματαρχών που έχουν μισθώσει χώρους στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και χθες το απόγευμα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας τη μείωση των ενοικίων που καταβάλλουν.

Η εισηγμένη φοβάται τυχόν επέκταση των αντιδράσεων στα εμπορικά κέντρα που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται στην Αθήνα (The Mall Athens και Golden Hall), ιδίως μετά τη μείωση κατά περίπου 10% που καταγράφουν φέτος τα έσοδα των καταστημάτων στα δύο συγκροτήματα.

Θέλοντας να αποτρέψει το ενδεχόμενο δημιουργίας φαινομένου ντόμινο, εξέλιξη που ασφαλώς θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία και στη φήμη των δύο malls, η Lamda Development δεν αποκλείεται να επανεξετάσει την πολιτική της στο θέμα των μισθώσεων και εφόσον υπάρξουν αιτήματα για αναπροσαρμογή ενοικίων να τα μελετήσει.

Σημειώνεται ότι οι καταστηματάρχες που πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία στο Mediterranean Cosmos, το οποίο πλέον ανήκει εξ ολοκλήρου στη Lamda Development μετά την αποχώρηση από τη συγκεκριμένη επένδυση της ελληνοπορτογαλικής κοινοπραξίας Sonae - Χαραγκιώνης (κατείχε το 39,9% του project), υποστηρίζουν ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους εδώ και σχεδόν έναν χρόνο για αναπροσαρμογή των μισθωμάτων λόγω της οικονομικής κρίσης, της πτώσης του τζίρου και της μείωσης της επισκεψιμότητας στο εμπορικό κέντρο, η διαχειρίστρια εταιρία αρνείται να συζητήσει μαζί τους.

Οι έμποροι καταγγέλλουν επίσης πως υπάρχουν σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα στο Mediterranean Cosmos και υποστηρίζουν ότι τα περίπου 4,5 εκατ. ευρώ που καταβάλλουν κάθε χρόνο οι μισθωτές για διαφήμιση, φύλαξη και καθαριότητα δεν είναι ανταποδοτικά.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εταιρία Πυλαία Α.Ε., που διαχειρίζεται το Mediterranean Cosmos και αποτελεί θυγατρική της Lamda Development, βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την τεχνική εταιρία Μηχανική, στην οποία ανέθεσε αρχικά την ανέγερση του συγκροτήματος και κατόπιν καταλόγισε κακοτεχνίες και καθυστερήσεις στην παράδοση του έργου.

Αιτήματα στο… κενό

Μείωση του ύψους των ενοικίων που καταβάλλουν για τα καταστήματα που μισθώνουν ζητούν τον τελευταίο χρόνο ολοένα και περισσότεροι έμποροι, είτε έχουν τις επιχειρήσεις τους σε εμπορικούς δρόμους είτε σε malls. Και ενώ στην περίπτωση των εμπορικών δρόμων επιτυγχάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, στα οργανωμένα -και δη πλέον επιτυχημένα- εμπορικά κέντρα ανάλογα αιτήματα συνήθως δεν γίνονται δεκτά.

Δεδομένων της έλλειψης ανταγωνισμού, αφού ως γνωστόν στη χώρα μας λειτουργούν μόλις τέσσερα - πέντε malls, με τα τρία εξ αυτών να ανήκουν στον όμιλο της Lamda Development, αλλά και του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που προσελκύουν τα εμπορικά κέντρα, οι όποιες προσπάθειες των καταστηματαρχών να εξασφαλίσουν μείωση των ποσών που καταβάλλουν ως ενοίκιο σκοντάφτουν προς το παρόν στην άρνηση των ιδιοκτητών - διαχειριστών.

Επισημαίνεται ότι τα ενοίκια που πληρώνουν σήμερα είχαν συμφωνηθεί πριν ξεσπάσει η εγχώρια οικονομική κρίση. Ωστόσο, εκτιμάται πως αργά ή γρήγορα και όσο η ύφεση θα βαθαίνει και θα εντείνονται οι αντιδράσεις των εμπόρων, τα μισθώματα θα ακολουθήσουν σταδιακά πτωτική πορεία.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v