Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαΐλλης: Υποχώρηση ζημιών στον όμιλο στο 9μηνο

Υποχώρηση ζημιών μετά φόρων και αύξηση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Μαΐλλη στο εννεάμηνο του 2010, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μαΐλλης: Υποχώρηση ζημιών στον όμιλο στο 9μηνο
Υποχώρηση ζημιών μετά φόρων και αύξηση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Μαΐλλη στο εννεάμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κύκλος εργασιών του ομίλου το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανήλθε σε 192,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 22,4% σε σύγκριση με το 2009, ως αποτέλεσμα της σταδιακής οικονομικής ανάκαμψης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μικτό περιθώριο κέρδους στο 23,5% ήταν υψηλότερο κατά 1,3 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά. Η αύξηση δεν ακολούθησε τις τάσεις των προηγούμενων τριμήνων λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας κεφαλαίων κίνησης, που επηρέασε ιδιαίτερα τη δυνατότητα αγοράς πρώτων υλών σε επίπεδο που θα ικανοποιούσε πλήρως την αυξημένη ζήτηση.

Εξαιρουμένων των έκτακτων εσόδων και εξόδων που οφείλονται κυρίως σε συναλλαγματικές διαφορές, προβλέψεις για υποτίμηση αποθέματος, σε απομείωση απαιτήσεων καθώς και σε έξοδα αναδιάρθρωσης, το λειτουργικό EBITDA του εννεαμήνου του 2010 διαμορφώθηκε σε 4,84 εκατ. ευρώ (έναντι -5,8 εκατ. ευρώ το 2009).

Το συνολικό EBITDA ανήλθε στα 4,53 εκατ. ευρώ (έναντι -9,705 εκατ. για το 2009). Ο όμιλος αναμένει το EBITDA να επηρεαστεί αρνητικά στα τελικά αποτελέσματα του 2010 λόγω εγγραφών μη επαναλαμβανόμενων εξόδων, που θα αντανακλούν την τελική συμφωνία της δανειακής αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές του, τα έξοδα του προγράμματος μείωσης δαπανών και αυξημένων προβλέψεων αποθεμάτων και απαιτήσεων προς τρίτους.

Ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης των εσόδων και γενικά της κερδοφορίας, οι ζημίες προ φόρων ήταν σαφώς μειωμένες σε -17 εκατ. ευρώ έναντι -29,55 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Οι ζημίες μετά φόρων ανήλθαν σε -18,51 εκατ. ευρώ έναντι -28,49 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους προβλέπεται επίσης να προσαρμοστεί η καθαρή θέση, ούτως ώστε να αντανακλά πλήρως την αξία του νέου επιχειρησιακού μοντέλου.

--- Σύγκριση απόδοσης γ΄ τριμήνου 2009 - 2010

Διατηρώντας την ανοδική τάση που είχε ξεκινήσει από το τέλος του 2009, οι πωλήσεις του ομίλου το γ΄ τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009 αυξήθηκαν κατά 18,3% και το μικτό κέρδος κατά 6,3%. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν θετικά 0,283 εκατ. έναντι αρνητικού αποτελέσματος -1,33 εκατ ευρώ το 2009.

--- Επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων

Το διοικητικό συμβούλιο της Μ.Ι. ΜΑΪΛΛΗΣ ΑΕΒΕ, κατά τη συνεδρίασή του στις 6/10/2010, συζήτησε και κατ' αρχάς ενέκρινε συμφωνία, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο των θεμάτων της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου ΜΑΪΛΛΗ, συνολικού ύψους περίπου 239,2 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των υφιστάμενων δανειακών του υποχρεώσεων (ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ), παρέχοντας τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για την οριστικοποίηση και υπογραφή της.

Τα βασικά στοιχεία είναι τα εξής:

• Κεφαλαιοποίηση υφιστάμενων δανείων: 74,9 εκατ. ευρώ, με έκδοση νέων μετοχών της εισηγμένης μητρικής εταιρίας, υπέρ των δανειστών του ομίλου.

Για την αναχρηματοδότηση του υπόλοιπου υφιστάμενου δανεισμού: 
- Κοινοπρακτικό δάνειο 116,8 εκατ. ευρώ. 
- Ομολογιακό δάνειο 50 εκατ. ευρώ, με κεφαλαιοποιούμενο επιτόκιο (PIK), μετατρέψιμο σε νέες μετοχές της εισηγμένης μητρικής εταιρίας.

• Νέα γραμμή κεφαλαίου κίνησης: κοινό ομολογιακό δάνειο 16 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του ομίλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 και Κ.Ν. 2190/1920.

• Και για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 και Κ.Ν. 2190/1920, το οποίο θα αποπληρωθεί από την ανωτέρω νέα γραμμή κεφαλαίου κίνησης.

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, στις 9/11/10, εγκρίθηκε πρόσθετος όρος της επικείμενης συμφωνίας αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τον οποίο οι τράπεζες θα καλύψουν περισσότερες νέες μετοχές κατά 1,9 εκατ. ευρώ έναντι των ομολογιούχων απ' ό,τι τους αναλογούσε, κατά τη σχεδιαζόμενη μετατροπή - εισφορά συνολικά 74,9 εκατ. ευρώ δανεισμού, στο μετοχικό κεφάλαιο της μητρικής εταιρίας του ομίλου ΜΑΪΛΛΗ. Η εταιρία θα αναγνωρίσει πρόσθετες απαιτήσεις ύψους 0,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία αναμένει υπογραφή της συμφωνίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

--- Προοπτικές

Το τελευταίο τρίμηνο του 2010, ο όμιλος αναμένεται να επωφεληθεί περαιτέρω από τη διεθνή του παρουσία, από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, χάρη στην αναδιάρθρωση της βάσης κόστους του και από την εξυγίανση του ισολογισμού ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Η διαθεσιμότητα κεφαλαίου κίνησης με τα πρόσθετα 16 εκατ. που θα χορηγηθούν θα βελτιώσει τη διαπραγματευτική του δυνατότητα για την αγορά α΄ υλών καθώς και την παραγωγική αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αναδιοργάνωση του ομίλου και έχοντας περάσει στη δεύτερη φάση αναμένεται η περαιτέρω μείωση του κόστους.

--- Ενέργειες άρσης επιτήρησης

Τις ενέργειες της εταιρίας για άρση της μετοχής της από την κατηγορία "Επιτήρησης", στην οποία μεταφέρθηκε στις 3/4/2009 λόγω ζημιών στη χρήση του 2008, γνωστοποιεί η διοίκηση της Μαίλλης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία έκτοτε έχει βάλει σε εφαρμογή ένα συνολικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και μείωσης κόστους, τα πρώτα αποτελέσματά του οποίου έχουν ήδη γίνει εμφανή στη βελτίωση των λειτουργιών της εταιρείας και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εννεάμηνου του 2010 αλλά και τη τάση της τρέχουσας περιόδου γενικότερα, υπάρχει αύξηση στον όγκο παραγωγής και βελτίωση της παραγωγικότητας με αποτέλεσμα να έχουν ενισχυθεί οι πωλήσεις με θετικό αντίκτυπο και στα περιθώρια κέρδους του Ομίλου.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος ανασυγκρότησης συνεχίζεται, και αναμένουμε περαιτέρω μείωση των εξόδων και του κόστους παραγωγής καθώς υλοποιούνται οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο