Μαΐλλης: Υπογράφηκε η συμφωνία με τράπεζες

Εγκρίθηκε η συμφωνία μεταξύ πιστωτριών τραπεζών και ομολογιούχων από τη μία και της Μαΐλλης από την άλλη για την αναδιάρθρωση των δανείων της με μετοχοποίηση χρέους ύψους 74,9 εκατ. ευρώ.

Μαΐλλης: Υπογράφηκε η συμφωνία με τράπεζες
Εγκρίθηκε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day, η συμφωνία μεταξύ πιστωτριών τραπεζών και ομολογιούχων, από τη μία πλευρά, και της Μαΐλλης, από την άλλη πλευρά, για την αναδιάρθρωση των δανείων της με μετοχοποίηση χρέους ύψους 74,9 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει τη μετοχοποίηση δανείων 74,9 εκατ. ευρώ, ενώ αναχρηματοδοτούνται, μέσω κοινοπρακτικού ομολογιακού, δάνεια 116,8 εκατ. ευρώ, εκδίδεται ΜΟΔ 50 εκατ. ευρώ και η εταιρία λαμβάνει κεφάλαιο κίνησης 16 εκατ. ευρώ.

Βάσει της συμφωνίας, οι πιστωτές της Μαΐλλης μετατρέπονται σε μέτοχους καθώς λόγω της μετοχοποίησης χρεών ύψους 74,9 εκατ. ευρώ θα βρεθούν να ελέγχουν περισσότερο από το 77% του μετοχικού κεφαλαίου της βιομηχανίας. Το ποσοστό του σημερινού μεγαλομετόχου κ. Μ. Μαΐλλη υποχωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 10% λόγω της μετοχοποίησης, ενώ το υπόλοιπο θα κατέχεται από μετόχους μειοψηφίας.

Οι τράπεζες θα αποκτήσουν έτσι τον έλεγχο της Μαΐλλης, επιδιώκοντας turn around με στόχο την επιστροφή του ομίλου στην κερδοφορία.

Το δς της εταιρίας θα αυξηθεί από 7 σε 9 μέλη και θα ελέγχεται από τους πιστωτές της εταιρίας που θα αποτελέσουν και τους μεγαλομετόχους της.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι με την περίοδο χάριτος που δίνεται μέσω του κοινοπρακτικού δανείου των 116,8 εκατ. ευρώ ο όμιλος μπορεί να εξασφαλίσει θετικές ταμειακές ροές τα επόμενα χρόνια.

Με την κεφαλαιοποίηση χρεών τα δάνειά του θα μειωθούν περίπου στα 180 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει προγραμματισμός για νέες μεγάλες επενδύσεις.

Εφόσον η Μαΐλλης πετύχει, χάρη και στα προγράμματα εξορθολογισμού στα κόστη της, να εμφανίσει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, μπορεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, να επιστρέψει σε ικανοποιητικά επίπεδα free cash flow.

---Η ανακοίνωση της Μ. Μαίλλης

Η Μαΐλλης ανακοινώνει, ότι κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την 17η Νοεμβρίου, ουσιαστικά ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε η βασική συμφωνία με τους πιστωτές του Ομίλου.

Η Εταιρεία θα χρηματοδοτηθεί άμεσα, με 8 εκατ. Ευρώ, έναντι του νέου Κεφαλαίου Κίνησης ύψους 16 εκατ., που θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κεφαλαίου, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά την ρευστότητα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Όμιλος εισέρχεται πλέον σε μια νέα εποχή, βιώσιμης ανάπτυξης και αναμένεται να αξιοποιήσει περαιτέρω το δυναμικό και τεχνολογικό του προβάδισμα, στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Βασικοί Όροι Συμφωνίας

Ι. Εισροή νέου κεφαλαίου κίνησης:
- Νέο Κεφάλαιο Κίνησης: Αμοιβαίο Ομολογιακό δάνειο 16 εκατ. Ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του Ομίλου το οποίο θα αποπληρωθεί κατά την διάρκεια του δεύτερου έτους μετά την έκδοσή του.

ΙΙ. Μείωση του δανεισμού:

-Κεφαλαιοποίηση δανειακών απαιτήσεων, ύψους 74,9 εκατ. Ευρώ, με έκδοση νέων μετοχών της εισηγμένης μητρικής Εταιρείας, υπέρ των δανειστών του Ομίλου, αποφέροντας ποσοστό ιδιοκτησίας 77,34% στους πιστωτές.

ΙΙΙ. Αναχρηματοδότηση του υπόλοιπου υφιστάμενου δανεισμού:

- Κοινοπρακτικό Ομολογιακό δάνειο 116,8 εκατ. Ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3156/2003 και Κ.Ν. 2190/1920 με αποπληρωμή από το τρίτο έως το πέμπτο έτος μετά
την έκδοσή του.

- Ομολογιακό δάνειο 50 εκατ. Ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3156/2003 και Κ.Ν. 2190/1920, με κεφαλαιοποιούμενο επιτόκιο (PIK), μετατρέψιμο, μετά από 24 μήνες από
την έκδοσή του, σε νέες μετοχές της εισηγμένης μητρικής Εταιρείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3156/2003 και Κ.Ν. 2190/1920.

ΙV. Εταιρική Διακυβέρνηση

-Νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από:
* 5 – ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά μέλη
* 2 – μη εκτελεστικά μέλη, διορισμένα από τον Μ. Μαΐλλη
* 2 – εκτελεστικά μέλη - Group CEO και CFO

Ο βασικός μέτοχος του Ομίλου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, θα διατηρήσει συμμετοχή ύψους 10,2%, στη μητρική εταιρεία, όπως και τη θέση του Μη Εκτελεστικού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Μετά την πάροδο δύο ετών από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, ο κ. Μαΐλλης θα έχει τη δυνατότητα άσκησης δικαιώματος προαίρεσης (option), για την απόκτηση σημαντικού
μέρους των νέων μετοχών.

Σημειωτέον ότι, η επικύρωση της υπογεγραμμένης συμφωνίας υπόκειται στην έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της εταιρείας.

Επιχειρηματική Προοπτική

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας, και κάτω από τις δύσκολες οι συνθήκες στην αγορά και
στην οικονομία που προκληθήκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, συνέβαλαν ώστε ο Όμιλος να βιώσει (νωρίτερα από άλλες Ελληνικές Εταιρείες λόγω της υψηλής του εξάρτησης με τις εξαγωγικές δραστηριότητες) τις επιπτώσεις της κρίσης, αρχικά στις ΗΠΑ και έπειτα στην Ευρώπη, στον ίδιο βαθμό με τους διεθνείς ανταγωνιστές του.

Στο πλαίσιο προσαρμογής στις νέες συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, ο Όμιλος ολοκλήρωσε
επιτυχώς την Α’ φάση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, στο τέλος του Q2 του 2009, η οποία επέφερε μια σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών, κατά 20 εκατ. Ευρώ, περίπου.

Η Β’ φάση του σχεδίου θα τεθεί σε εφαρμογή το 2011 και αναμένεται να συμβάλλει στην
περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και στη σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας,
αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του Ομίλου.

Τα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας είναι ήδη εμφανή. Οι πωλήσεις κατά το εννεάμηνο του 2010 παρουσίασαν αύξηση κατά 22,4%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, επιβεβαιώνοντας την ανάκαμψη και την ανοδική πορεία του Ομίλου.

Σχολιάζοντας τη Συμφωνία, ο κ. Κούρουγλος, CEO του Ομίλου, ανέφερε: «Η ολοκλήρωση της συμφωνίας και η συνεχής συνεργασία με τους πιστωτές αναμένεται να ρυθμίσει οριστικά τα
ουσιαστικά οικονομικά θέματα του Ομίλου, καθώς και να ικανοποιήσει την ανάγκη ρευστότητας, γεγονός που συμβάλει δυναμικά στην άμεση επιστροφή του Ομίλου στην κερδοφορία και στην περαιτέρω συνέχιση των δραστηριοτήτων του και της σταθερής ανάπτυξής του. Ο Όμιλος εισέρχεται σε μια νέα εποχή, με νέο στόχο τη βιώσιμη κερδοφόρο ανάπτυξη και τη ρευστότητα ίση, ή μεγαλύτερη, από εκείνη των προτύπων της αγοράς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v