Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Στα 137,7 εκατ. τα κέρδη εννεαμήνου

Στα 137,7 εκατ., εξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς 61,9 εκατ., τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο εννεάμηνο. Στα 644 εκατ. οι συνολικές προβλέψεις το 2010. Αύξηση 5,2% στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Alpha: Στα 137,7 εκατ. τα κέρδη εννεαμήνου
Στα 137,7 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς, διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο εννεάμηνο, με τον όμιλο να διενεργεί συνολικές προβλέψεις ύψους 644 εκατ. ευρώ.  

Σημειώνεται ότι εάν στην μέτρηση συμπεριληφθεί και η έκτακτη εισφορά, ύψους 61,9 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας στο εννεάμηνο ανέρχονται στα 75,8 εκατ. ευρώ.  

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας στο εννεάμηνο διαμορφώνονται στα 1,373 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,2% σε ετήσια βάση.

Στο γ' τρίμηνο, η τράπεζα εμφανίζει κέρδη 37,4 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα από τόκους στα 455,2 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές, σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν καθαρά κέρδη 97,8 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, με ΝΙΙ στα 1,37 δισ. ευρώ και συνολικές προβλέψεις 645 εκατ. ευρώ. Για το γ' τρίμηνο, ανέμεναν κέρδη 32,6 εκατ. ευρώ.


ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Ανοικτό... άφησαν τα στελέχη της Alpha Bank το ενδεχόμενο άντλησης ρευστότητας από το πακέτο των 25 δις ευρώ εγγυήσεων, εφόσον οι συνθήκες στην οικονομία αλλάξουν, μιλώντας με τους αναλυτές στην τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. 

«Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα κάνουμε χρήση των κεφαλαίων, ωστόσο αποτελεί ένα συνεχές μαξιλάρι ρευστότητας για το σύστημα», ανέφεραν. Δεσμεύθηκαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθώς δεν έχει κλείσει χρόνο από την τελευταία και διευκρίνισαν ότι οι γραμμές χρηματοδότησης στην αγορά repo είναι «πάντα ανοικτές για την τράπεζα».

Βέβαια, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι συνθήκες έχουν, όπως είπαν, ανατραπεί επί το χείρω. Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που διαθέτει η τράπεζα ξεπερνά τα 5 δις ευρώ εκ των οποίων τα 3,1 δις ευρώ αφορούν ώριμους τίτλους.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις υπογράμμισαν ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία σταθεροποίηση, ενώ ιστορικά ο Οκτώβριος αποτελεί κακό μήνα για τις καταθέσεις, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθούν φαινόμενα αντίστοιχα του πρώτου εξαμήνου 2010.

Για τις επισφάλειες, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση, τόνισαν ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στις θυγατρικές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι καλύψεις και οι προβλέψεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Στην Ελλάδα τα επισφαλή καταναλωτικά δάνεια ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ και στα στεγαστικά διαμορφώνονται στο 1 δις ευρώ, με καλύψεις 76% και 110%, αντίστοιχα.


ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ 2010

Ενδυνάμωση του Ισολογισμού έναντι των επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών

- Ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσεως με τον δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να ανέρχεται σε 13,1% και τους δείκτες Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Tier I) και Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων να ανέρχονται σε 11,5% και 8,9% αντιστοίχως.

- Ισορροπημένη ρευστότητα που επιτρέπει τη μείωση της χρηματοδοτήσεώς μας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε Ευρώ 13,9 δισ., με περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω κεφαλαίων από την ΕΚΤ πάνω από Ευρώ 3 δισ.
 
- Στοχευμένη μείωση της μοχλεύσεως του ισολογισμού, μέσω μειώσεως του δανειακού
χαρτοφυλακίου κατά Ευρώ 1,3 δισ. το τρίτο τρίμηνο σε Ευρώ 52 δισ., που αναλογεί σε 2,4% των δανείων μας. Οι επενδύσεις μας σε Ελληνικά Ομόλογα ανήλθαν σε Ευρώ 3,7 δισ.

- Επιβράδυνση των Νέων Καθυστερήσεων σε Ευρώ 289 εκατ. από Ευρώ 332 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, με τις σωρευτικές προβλέψεις να ανέρχονται σε Ευρώ 2,1 δισ., αντανακλώντας έναν ισχυρό δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 53%, χωρίς τις εξασφαλίσεις.

Σταθερή χρηματοοικονομική επίδοση παρά το ευμετάβλητο περιβάλλον

- Το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 5,2% σε Ευρώ 1.373 εκατ.

- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διατηρήθηκε σταθερό σε σχέση με το β’ τρίμηνο, σε 2,7% παρά τη μείωση των δανείων.

- Τα βασικά λειτουργικά έσοδα (εκτός των χρηματοοικονομικών) αυξήθηκαν κατά 2% σε Ευρώ 1.673 εκατ.

- Ο αυστηρός περιορισμός των δαπανών μείωσε το λειτουργικό κόστος κατά 1,8% σε ετήσια βάση, σε Ευρώ 854 εκατ.

- Η Νοτιοανατολική Ευρώπη συνεισφέρει κατά 23% στην προ-φόρων κερδοφορία μας και κατά 21% στο δανειακό μας χαρτοφυλάκιο, ενώ η διαφορά μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων μειώθηκε σχεδόν κατά Ευρώ 1 δισ. σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

- Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 137,7 εκατ., με το αποτέλεσμα προ προβλέψεων και φόρων να ανέρχεται σε Ευρώ 836 εκατ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας, κ. Γιάννης Κωστόπουλος: “Η Ελλάδα καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στον δρόμο της σταθερότητας και της αναπτύξεως.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, επιδείξαμε τις ισχυρές επιχειρησιακές μας δυνατότητες στηρίζοντας την πελατεία και τις επενδύσεις μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έναν χώρο ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική μας εξέλιξη.

Επιτυγχάνουμε τους στόχους μας θέτοντας ως βασικές προτεραιότητες τη διαφύλαξη της υποδειγματικής κεφαλαιακής μας διαρθρώσεως και τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας, καθώς είναι κύρια στοιχεία του ανταγωνιστικού μας πλεονεκτήματος”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Δημήτρης Μαντζούνης, σημειώνει: “Το τρίτο τρίμηνο του 2010 επιτύχαμε μία ακόμη θετική επίδοση, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Με μεθοδικότητα μειώσαμε το δανειακό μας χαρτοφυλάκιο, ενισχύοντας περαιτέρω τη  ρευστότητα και την κεφαλαιακή μας θέση στο υπό διαμόρφωση εποπτικό πλαίσιο της Βασιλείας, ενώ συνεχίσαμε συστηματικά να περιορίζουμε το λειτουργικό μας κόστος.

Η συντηρητική δομή του ισολογισμού μας και η ισχυρή κεφαλαιακή μας διάρθρωση, μας τοποθετούν σε πλεονεκτική θέση έναντι των επικείμενων αλλαγών στον υπολογισμό των εποπτικών κεφαλαιακών απαιτήσεων.”


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ 2010

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 137,7 εκατ., μειωμένα κατά 60% σε ετήσια βάση, επηρεασμένα κυρίως από τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας.

Συμπεριλαμβανομένου του εκτάκτου φόρου ύψους Ευρώ 61,9 εκατ. που επέβαλαν οι αρχές στα κέρδη του 2009 (και λογιστικοποιήθηκε το πρώτο τρίμηνο), τα αποτελέσματα του εννεαμήνου ανήλθαν σε Ευρώ 75,5 εκατ.

Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 1.372,6 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 5,2% σε ετήσια βάση. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στην ανατιμολόγηση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων, η οποία αντιστάθμισε πλήρως το υψηλότερο κόστος προσελκύσεως νέων καταθέσεων λόγω της δημοσιονομικής κρίσεως και τη μείωση των
δανειακών και ομολογιακών μας χαρτοφυλακίων.

Συνεπεία των ανωτέρω, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά το εννεάμηνο του 2010 κατά 20 πόντους σε 2,7%, έναντι 2,5% το εννεάμηνο του 2009.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε Ευρώ 255,3 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 11% σε ετήσια βάση, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μείωση των νέων εκταμιεύσεων στις χορηγήσεις, αλλά και του περιορισμένου όγκου συναλλαγών του Δικτύου μας.

Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε Ευρώ 17,2 εκατ., ενώ τα συνολικά λοιπά έσοδα μειώθηκαν κατά 8,8% σε Ευρώ 44,9 εκατ. συνεπεία της οικονομικής υφέσεως, η οποία επηρέασε δυσμενώς και τις μη χρηματοοικονομικές Εταιρίες του Ομίλου.

Το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση σε Ευρώ 853,7 εκατ., σύμφωνα με τον τεθέντα στόχο για μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 2% σε ετήσια βάση, καθώς έχουν αρχίσει και αποδίδουν οι ενέργειές μας για εξορθολογισμό τόσο των δαπανών που σχετίζονται με την παραγωγή, όσο και τον ανασχεδιασμό των ανελαστικών δαπανών.

Οι δαπάνες Προσωπικού μειώθηκαν κατά 0,3% και ανήλθαν σε Ευρώ 414,9 εκατ., ενώ τα γενικά έξοδα παρουσίασαν συρρίκνωση κατά 3,8% και ανήλθαν σε Ευρώ 369,9 εκατ. Στην Ελλάδα, το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 2,7% και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 621,9 εκατ., ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη το λειτουργικό κόστος διευρύνθηκε κατά μόλις 1,9% και ανήλθε σε Ευρώ 226,5 εκατ.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ανήλθαν σε Ευρώ 43,1 δισ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010, τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε Ευρώ 39,9 δισ. (παρουσιάζοντας σημάδια σταθεροποιήσεως κατά το τρίτο τρίμηνο, όπου και σημείωσαν αύξηση κατά Ευρώ 199 εκατ.).

Οι καταθέσεις στην Ελλάδα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρέμειναν σταθερές καθώς μετριάσθηκαν οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι καταθέσεις μας διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 6,5 δισ., αυξημένες κατά Ευρώ 212 εκατ. έναντι του
δεύτερου τριμήνου.

Τέλος, τα υπόλοιπα του private banking ανήλθαν σε Ευρώ 2,5 δισ. μειωμένα κατά 30,3%, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 1,3 δισ. (-26,3%). Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων μειώθηκαν κατά 1% και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 52 δισ. έναντι Ευρώ 52,6
δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2009.

Η εξέλιξη αυτή προήλθε κυρίως από την αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 0,8% και από τη μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά 3,5%.

Ωστόσο, κατά το τρίτο τρίμηνο επιτύχαμε στοχευμένη μείωση στα υπόλοιπα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου κατά Ευρώ 1,3 δισ., προερχόμενη κυρίως από δάνεια μεγάλου μεγέθους με μικρή συνεισφορά στην παραγωγή εργασιών.

Οι χορηγήσεις, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010, σημείωσαν μείωση στην Ελλάδα κατά Ευρώ 643 εκατ. και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά Ευρώ 504 εκατ.

Οι προβλέψεις απομειώσεως ανήλθαν σε Ευρώ 644,3 εκατ., που ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων αντιστοιχούν σε 162 πόντους κατά το εννεάμηνο και σε 169 πόντους κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ο δείκτης καθυστερήσεων του Ομίλου, σύμφωνα με το πρότυπο Δ.Π.Χ.Π. 7, αυξήθηκε κατά 80 πόντους κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010, και ανήλθε σε 7,7% στο τέλος Σεπτεμβρίου, επηρεασμένο αρνητικά από τη μείωση του χαρτοφυλακίου των χορηγήσεων.

Ωστόσο, αν ληφθεί υπ’ όψιν η μείωση των δανείων, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώνεται σε 7,5%. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 7,8%, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στο 8,1%, σημειώνοντας αύξηση κατά 70 πόντους και 90 πόντους αντιστοίχως (ή αύξηση 50 πόντων για την Ελλάδα και 30 πόντων για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εάν ληφθεί υπ’ όψιν η μείωση των δανείων).

Οι σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκαν περαιτέρω ανερχόμενες σε Ευρώ 2,1 δισ., και διαμορφώθηκαν στο 4% του χαρτοφυλακίου των δανείων, σε σύγκριση με 3% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Η κάλυψη των καθυστερήσεων ανήλθε σε 53%, ενώ, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 133%, ποσοστό ιδιαιτέρως ικανοποιητικό, εάν ληφθεί υπ’ όψιν η συντηρητική σύνθεση του χαρτοφυλακίου.


***Τα αναλυτικά αποτελέσματα εννεαμήνου της Alpha Bank δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v