Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Δεν προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου

Ανοικτό... άφησαν τα στελέχη της Alpha Bank το ενδεχόμενο άντλησης ρευστότητας από το πακέτο των 25 δις ευρώ εγγυήσεων, εφόσον οι συνθήκες στην οικονομία αλλάξουν.

Alpha: Δεν προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου
Ανοικτό... άφησαν τα στελέχη της Alpha Bank το ενδεχόμενο άντλησης ρευστότητας από το πακέτο των 25 δις ευρώ εγγυήσεων, εφόσον οι συνθήκες στην οικονομία αλλάξουν, μιλώντας με τους αναλυτές στην τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου

«Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα κάνουμε χρήση των κεφαλαίων, ωστόσο αποτελεί ένα συνεχές μαξιλάρι ρευστότητας για το σύστημα», ανέφεραν. Δεσμεύθηκαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθώς δεν έχει κλείσει χρόνος από την τελευταία και τόνισαν ότι δεν προτίθενται προς το παρόν να καταθέσουν αίτημα επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών. Ταυτόχρονα, διευκρίνισαν ότι οι γραμμές χρηματοδότησης στην αγορά repo είναι «πάντα ανοικτές για την τράπεζα».

Βέβαια, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι συνθήκες έχουν, όπως είπαν, ανατραπεί επί το χείρω. Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που διαθέτει η τράπεζα ανέρχεται στα 4,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων  3,1 δισ. ευρώ αφορούν σε ομόλογα που είναι τοποθετημένα στο χαρτοφυλάκιο Διακράτησης Έως τη Λήξη.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις υπογράμμισαν ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία σταθεροποίηση, ενώ ιστορικά ο Οκτώβριος αποτελεί κακό μήνα για τις καταθέσεις, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθούν φαινόμενα αντίστοιχα του πρώτου εξαμήνου 2010.

Για τις επισφάλειες, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση, τόνισαν ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στις θυγατρικές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι καλύψεις και οι προβλέψεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.

Στην Ελλάδα τα επισφαλή καταναλωτικά δάνεια ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ και στα στεγαστικά διαμορφώνονται στο 1 δις ευρώ, με καλύψεις 76% και 110%, αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v