Νέος δημόσιος τραπεζικός πυλώνας από TΠΔ

Τη δημιουργία νέου δημόσιου τραπεζικού πυλώνα αποφάσισε η κυβέρνηση δίνοντας το πράσινο φως για τον διαχωρισμό των τραπεζικών εργασιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από τις υπηρεσίες παρακαταθήκης και φύλαξης.

Νέος δημόσιος τραπεζικός πυλώνας από TΠΔ
Τη δημιουργία νέου δημόσιου τραπεζικού πυλώνα αποφάσισε η κυβέρνηση δίνοντας το πράσινο φως για τον διαχωρισμό των τραπεζικών εργασιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από τις υπηρεσίες παρακαταθήκης και φύλαξης και τη δημιουργία νέας τράπεζας.

Οι διαδικασίες απόσχισης των τραπεζικών εργασιών του ΤΠΔ και ίδρυσης νέας τράπεζας θα ξεκινήσουν σύντομα και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2011, ενώ το ταμείο θα συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες παρακαταθήκης.

Για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Τ.Π. και Δανείων θα πραγματοποιηθεί ειδική μελέτη

Με ενεργητικό καθαρών τραπεζικών εργασιών 7 δισ. ευρώ, το Παρακαταθηκών μπορεί να δημιουργήσει μία τράπεζα μεγέθους αντίστοιχου της Millennium Bank. Πέρυσι το ΤΠΔ εμφάνισε κέρδη 160 εκατ. ευρώ, τα οποία λογικά θα είναι χαμηλότερα φέτος.

Διαθέτει όμως χαμηλό δείκτη επισφαλειών, καθώς οι περίπου 200 χιλιάδες δανειολήπτες του είναι όλοι δημόσιοι υπάλληλοι και η δόση του δανείου παρακρατείται αυτόματα από τη μισθοδοσία τους.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΤΠΔ στην αύξηση της ΑΤΕ, το ύψος των κεφαλαίων που θα διαθέσει θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της ειδικής μελέτης αναδιάρθρωσης της Αγροτικής, την οποία θα διενεργήσουν οι σύμβουλοι που θα προσλάβει (ΕΤΕ, Alpha Bank και EFG Eurobank τα "φαβορί").

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v