Το αριστείο ΙΟΒΕ στην Π. Κυριακοπούλου της S&B

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, εκδήλωση του ΙΟΒΕ για την απονομή του Αριστείου ΙΟΒΕ. Τιμώμενο πρόσωπο την εφετινή χρονιά ήταν η κα Καίτη Π. Κυριακοπούλου, επίτιμος Πρόεδρος της S&B.

Το αριστείο ΙΟΒΕ στην Π. Κυριακοπούλου της S&B
Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, στην έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την απονομή του Αριστείου ΙΟΒΕ. Τιμώμενο πρόσωπο την εφετινή χρονιά ήταν η κα Καίτη Π. Κυριακοπούλου, επίτιμος Πρόεδρος της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.

Η τιμητική διάκριση «Αριστείο ΙΟΒΕ», καθιερώθηκε το 2008, και απονέμεται σε πρόσωπα που με τη συνολική τους δράση έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην ελληνική οικονομία.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Προέδρου του ΙΟΒΕ κ. Μιχαήλ Κορτέση, ενώ ο Πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο της κυρίας Κυριακοπούλου. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Μιχαήλ Κορτέσης, σημείωσε ότι βρισκόμαστε στο μέσο μιας μεγάλης κρίσης που φέρει όλα τα γνωρίσματα «τέλους εποχής», καθώς κλείνει με πάταγο μια περίοδος οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης που εγκαινιάσθηκε με την μεταπολίτευση του 1974. «Την κρίση αυτή», συνέχισε ο κ. Κορτέσης, «προσπαθούμε να υπερβούμε με ένα Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής που συμπυκνώνει μέσα σε λίγα χρόνια μεταρρυθμίσεις που διστάσαμε να πραγματοποιήσουμε στο παρελθόν. Δεν γνωρίζουμε ακόμα ούτε τη διάρκεια, ούτε την τελική έκβαση της προσπάθειας αυτής. Είναι όμως είναι βέβαιο, πρώτον, ότι δεν έχουμε άλλες επιλογές και δεύτερον, ότι η ελληνική κοινωνία και η οικονομία δεν είναι δυνατό να επιστρέψουν στο πρότυπο ανάπτυξης που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Τώρα είναι συνεπώς η ώρα να αναζητήσουμε νέους δρόμους, να αναστοχαστούμε τις προτεραιότητες μας, να σχεδιάσουμε εξαρχής μια αναπτυξιακή πορεία, στηριγμένη σε βάσεις που θα εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον. Πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν. Κεντρικό ρόλο όμως σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι να στρέψουμε επιτέλους το βλέμμα μας στο μέλλον, ένα μέλλον που υποθηκεύσαμε επιδιώκοντας την ικανοποίηση διογκωμένων αναγκών του παρόντος.»

Στην ομιλία της η Υπουργός Παιδείας, κα Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε: «Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο. Η κρίση που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε, καθένας από την πλευρά του, έχει πολλές διαστάσεις και παράγοντες. Είναι ευθύνη, κυρίως, της πολιτικής εξουσίας και των πολιτικών επιλογών. Μεγάλο ρόλο παίζουν και οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, που δεν είναι καθόλου αυτονόητες. Πράγματα που δεν φανταζόμασταν ένα χρόνο πριν, έγιναν με φοβερά μεγάλη ταχύτητα την προηγούμενη περίοδο.»

«Σήμερα», συνέχισε η κα Διαμαντοπούλου «οι εξελίξεις στην Ευρώπη μπορούν να δημιουργήσουν μια διαφορετική πραγματικότητα την επόμενη περίοδο. Δεν αρκεί όμως μόνο η λήψη μέτρων. Υπάρχει ανάγκη πνευματικών δυνάμεων για αλλαγή στην κουλτούρα, επαναφορά αρχών και αξιών τις οποίες παραλείψαμε για δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων μετατρέψαμε την κατανάλωση σε αρχή, την ατομική ευημερία σε αξία και την καταπάτηση των συλλογικών κανόνων σε καθημερινότητα.»

Αναφερόμενη στις αλλαγές που υλοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης, τόνισε, ότι: «είναι δύσκολες και συγκρουσιακές και χρειάζεται βάθος χρόνου για να έχουν αποτελέσματα». «Κάθε μικρή αλλαγή», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, «μπορεί να έχει εξαιρετικά θετικά ή εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα σε μια ολόκληρη γενιά. Οι αλλαγές στην Παιδεία δεν μπορούν να είναι αποσπασματικές. Για αυτό και οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, που είναι σε εξέλιξη, ξεκινούν από το νηπιαγωγείο, αφορούν σε όλες τις βαθμίδες, αλλά και στο χώρο της Έρευνας, που είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τη γνώση και τα Πανεπιστήμια, τον επιχειρηματικό κόσμο και την οικονομία, καθώς και τη Δια Βίου Εκπαίδευση -έναν τομέα εξαιρετικά υπανάπτυκτο στη χώρα μας.. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν ενιαίο χώρο που πρέπει ταχύτατα να μπει σε κίνηση.»

Ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα έργα, τα επιτεύγματα και τις μεγάλες προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει η κα Καίτη Π. Κυριακοπούλου όταν ανέλαβε το 1970 τα ηνία των μεταλλευτικών εταιριών του Ομίλου Κυριακόπουλου. «Το να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα του μεταλλευτικού κλάδου ήταν τεράστια πρόκληση, από κάθε άποψη. Εκαλείτο να διοικήσει μία επιχείρηση χωρίς να γνωρίζει πολλά πράγματα για την οργάνωσή της, τους ανθρώπους της, τις συνθήκες λειτουργίας της και τις αγορές στις οποίες απευθυνόταν. Η Καίτη Κυριακοπούλου με πίστη στις δικές της δυνάμεις, κοινή λογική και διαίσθηση αποδέχεται την πρόκληση. Τεράστιες οι δυσκολίες και τα εμπόδια. Όλοι αμφιβάλλουν για το μέλλον των εταιριών κάτω από την διοίκηση μιας «άπειρης γυναίκας». Ωστόσο, τα γεγονότα διαψεύδουν πανηγυρικά τους ανησυχούντες. Η Καίτη Κυριακοπούλου διαθέτει ένα σπάνιο προσόν. Είναι απαλλαγμένη από το σύνδρομο του αφεντικού, κατά το οποίο ο ιδιοκτήτης μιας επιχειρήσεως τα ξέρει όλα και καλύτερα από τους άλλους που είναι γύρω του.»

Η κ. Καίτη Κυριακοπούλου, μιλώντας στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στις αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο οι οποίες αναπόδραστα επηρεάζουν τον τρόπο δράσης των επιχειρήσεων και υπενθύμισε την αξία της επιχειρηματικής ηθικής. «Όταν το 1970 ανέλαβα την διοίκηση των μεταλλευτικών εταιρειών μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα μου, ήμουν απροετοίμαστη για μια τέτοια ευθύνη. Είχα όμως μάθει από παιδί, ότι όταν θέλει κάποιος να πετύχει κάτι το κάνει πράξη. Έτσι και εγώ εφάρμοσα τις σωστές αξίες που είχα διδαχθεί από τους γονείς μου. Έδωσα μεγάλη σημασία και στην επιχειρηματική ηθική, που την θεωρώ απαραίτητη, αλλά και συγκριτικό πλεονέκτημα για μιαν επιχείρηση. Για μένα, η επιχείρηση, πέρα από οικονομική μηχανή, είναι και κοινωνικός θεσμός, εμποτισμένος με αξίες. Και αυτές οι τελευταίες διαμορφώνουν τον εταιρικό χαρακτήρα.» «Στη δύσκολη κατάσταση που είναι η χώρα μας», τόνισε η κ. Κυριακοπούλου, «ελπίζω η ηγεσία να ενθαρρύνει την ανθρωπιά και το φιλότιμο, χαρακτηριστικό που αντιλαμβάνεται κάθε Έλληνας. Ας μη ξεχνάμε ότι, Αγαθά κόποις κτώνται.»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v