Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απροθυμία του δημοσίου δυσκολεύει τη Μηχανική

Η απροθυμία του Ελληνικού Δημοσίου να ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις των εργολαβικών συμβάσεων προκαλούν προβλήματα στην ροή του προγράμματος χρηματοροών, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Μηχανική.

Η απροθυμία του δημοσίου δυσκολεύει τη Μηχανική
Η απροθυμία του Ελληνικού Δημοσίου να ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις των εργολαβικών συμβάσεων προκαλούν προβλήματα στην ροή του προγράμματος χρηματοροών, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Μηχανική.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
 
Η απροθυμία, αν όχι άρνηση, του Ελληνικού Δημοσίου να προβεί στην ικανοποίηση των οικονομικών απαιτήσεων μας, που απορρέουν από τις εργολαβικές συμβάσεις, συνεχίζει να επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή ροή του προγράμματος χρηματοροών της εταιρείας αλλά και εν γένει στις εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου, όπως τούτο έχει άλλωστε στοιχειοθετήσει με την από 22.11.2010 επιστολή του ο Σύνδεσμος Ανωνύμων, Περιορισμένης Ευθύνης & Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) προς τον κο. Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Η εταιρεία Μηχανική, μη μένοντας αδιάφορη ενόψει των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί έχει κινηθεί δυναμικά επιδιώκοντας την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του Ομίλου και την αναχρηματοδότηση των δανείων του Ομίλου ποσού €160 εκατ.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη υπογράψει σύμβαση κοινοπρακτικού δανείου ποσού € 7 εκατ. ως πρόσθετη χρηματοδότηση με τις τράπεζες EFG Eurobank Ergasias, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Alpha Bank και Τραπεζα Κυπρου και έχει ήδη προχωρήσει στην τακτοποίηση σημαντικού μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της.
 
Η εταιρεία έχει καταστεί φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη ενώ συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς την εκτέλεση των εργολαβικών της συμβάσεων ανά την επικράτεια.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο δημόσιων και ιδιωτικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ημερομηνία 30.09.2010 ανέρχεται στο ποσό των €826.526 χιλ. για τον Όμιλο συνολικά και σε €240.706 χιλ. για τη Μηχανική.

Το σύνολο των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ενοποιημένο επίπεδο ανέρχεται σε €22.515,6 χιλ (ήτοι 12,49% ως ποσοστό επί των ιδίων κεφαλαίων όπως αυτά ανακοινώθηκαν στις οικονομικές καταστάσεις εννεαμήνου και 6,49% ως ποσοστό επί του συνόλου των υποχρεώσεων με την ανωτέρω ημερομηνία αναφοράς).

Σε επίπεδο μητρικής, το σύνολο των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε €12.505,7 χιλ (ήτοι 7,92% ως ποσοστό επί των ιδίων κεφαλαίων όπως αυτά ανακοινώθηκαν στις οικονομικές καταστάσεις εννεαμήνου και 5,27% ως ποσοστό επί του συνόλου των υποχρεώσεων με την ανωτέρω ημερομηνία αναφοράς).

Οι εν λόγω ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ανακύψει κατά κύριο λόγο ως εκ της μη ανταποκρίσεως του Ελληνικού Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στις συμβατικές του υποχρεώσεις για εκτελεσμένες εργασίες.

Η Διοίκηση της εταιρείας μας, λαμβάνοντας υπόψη το κατά περίπτωση υφιστάμενο νομικό και συμβατικό πλαίσιο έχει προχωρήσει σε διατυπώσεις αιτημάτων ικανοποίησης των απαιτήσεών της αυτών που αποτελούν αντίστοιχες προς αυτήν σε άλλες του Δημοσίου και Επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Το σύνολο των απαιτήσεων ανέρχεται στο ποσό των 130.000 χιλ. και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται αποζημιώσεις καθώς και απαιτήσεις για ήδη εκτελεσμένες εργασίες, των οποίων καθυστερεί η ένταξη σε συμπληρωματικές συμβάσεις. Είναι προφανές, ότι ακόμα και στην περίπτωση σταδιακής πληρωμής των συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους των φορέων κατασκευής, θα αποκατασταθούν πλήρως οι ταμειακές ροές των εταιρειών του Ομίλου και δεν θα υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές κανενός είδους.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η επιδιωκόμενη κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του Ομίλου και η αναχρηματοδότηση των τραπεζικών δανείων με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v