ΟΤΕ: Ανοικτά μέτωπα σε εσωτερικό και εξωτερικό

Σε προκήρυξη διαγωνισμών για την παραγωγή αθλητικού περιεχομένου προχώρησε ο ΟΤΕ, την ώρα που παραμένουν ανοικτά τα "μέτωπα" σε Ρουμανία, Σερβία, αλλά και στο εσωτερικό του Οργανισμού, σε ότι αφορά τις συμβάσεις εργασίας.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Ανοικτά μέτωπα σε εσωτερικό και εξωτερικό
Ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης θέλει να δώσει ο ΟΤΕ ο οποίος εμπλουτίζει περαιτέρω το περιέχομενο του Conn-X TV προχωρώντας στην προκήρυξη δύο διαγωνισμών με αντικείμενο την παραγωγή αθλητικού περιεχομένου.

Οι δύο διαγωνισμοί, στους οποίους οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις ως τις 12 Ιανουαρίου, αφορούν την «Παραγωγή Τηλεοπτικών Ροών με Αθλητικό Περιεχόμενο και Παροχή Συναφών Υπηρεσιών» και την «Παροχή Υπηρεσιών Τηλεοπτικής Κάλυψης Αθλητικών ή Αλλων Γεγονότων σε Εξωτερικούς Χώρους».

Τα δύο έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 6 εκατομμύρια ευρώ και έχουν στόχο την ενίσχυση του αθλητικού περιεχομένου του Conn-X TV το οποίο διαθέτει ήδη τρία αποκλειστικά αθλητικά κανάλια. Από την κίνηση αυτή καθίσταται σαφές ότι και η νέα διοίκηση του ΟΤΕ θεωρεί ότι τα περιθώρια ανάπτυξης για τον ΟΤΕ στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης είναι εξαιρετικά μεγάλα και μπορεί στο προσεχές μέλλον να αποτελέσει μια σημαντική πηγή εσόδων για τον Οργανισμό.

Ο γρίφος της Rom Telecom

Την ίδια όμως ώρα η διοίκηση του ΟΤΕ καλείται να αντιμετωπίσει… σκοτούρες και στο εξωτερικού με πρώτο θέμα την λήψη απόφασης για την Rom Telecom. Πρόσφατα η ρουμανική κυβέρνηση ενημέρωσε τον ΟΤΕ, που είναι ο πλειοψηφών μέτοχος της Rom Telecom με ποσοστό 54%, ότι προτίθεται να πουλήσει την συμμετοχή της στην εταιρεία.

Αποφάσεις αναφορικά με την απάντηση που θα δώσει ο ΟΤΕ στην κυβέρνηση της Ρουμανίας δεν έχουν ακόμη ληφθεί καθώς αναμένεται η εισήγηση του διεθνούς συμβούλου που έχει αναλάβει να κάνει την σχετική εκτίμηση. Πάντως η ρουμανική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και εφαρμόζει εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αποτιμά την συμμετοχή της στην εταιρεία με ποσό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, το οποίο σε εποχή εξαιρετικά ισχνών αγελάδων θεωρείται μια πολύ μεγάλη δαπάνη.

Ο ΟΤΕ έχει υλοποιήσει εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του πρώην εθνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της βαλκανικής χώρας. Για το τρέχον έτος το προσωπικό της εταιρείας θα μειωθεί κατά 1.000 άτομα κατ’ εφαρμογή του προγράμματος εθελούσιας εξόδου. Μάλιστα τα αποτελέσματα της μείωσης αυτής έχουν ήδη ξεκινήσει να αποτυπώνεται στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας με το κόστος μισθοδοσίας προσωπικού να μειώνεται κατά 10%.

Ωστόσο, ως συνέπεια του δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο λειτουργεί, η εταιρεία κατέγραψε μείωση των εσόδων της με τις υπηρεσίες φωνής να καταγράφουν υποχώρηση αλλά, αντίθετα, τις ευρυζωνικές υπηρεσίες και την συνδρομητική τηλεόραση να κινούνται έντονα ανοδικά καταγράφοντας διψήφια ποσοστά αύξησης.

Ενδεικτικό είναι ότι οι συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών στο διάστημα Σεπτέμβριος 2009 – Σεπτέμβριος 2010 κατέγραψαν αύξηση κατά 24%, ενώ οι συνδρομητές της δορυφορικής τηλεόρασης ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 21%.

Κρίσιμες αποφάσεις και για Telekom Srbija

Αποφάσεις όμως πρέπει σύντομα να πάρει ο ΟΤΕ και αναφορικά με το μέλλον της επένδυσής του στην Telekom Srbija για την εξαγορά της οποίας το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο αφού στην λίστα των ενδιαφερομένων βρίσκονται οι Telekom Austria, France Telecom, America Movil, Turkcell, Deutsche Telekom, VimpelCom και Weather Investments. Η απόφαση του ΟΤΕ για το τι μέλλει γενέσθαι με το 20% που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αναμένεται να ληφθεί σύντομα, πάντως οι περισσότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πώληση αφού, όπως σημειώνουν, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό ο ΟΤΕ να εγκλωβιστεί. Η κατάθεση των προσφορών των ενδιαφερόμενων αναμένεται περί τα τέλη Φεβρουαρίου το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιες εταιρείες θα φτάσουν ως το τέλος της κούρσας επιβεβαιώνοντας με την κατάθεση προσφοράς την πρόθεσή του για αγορά της εταιρείας.

Εκκρεμότητες με εργαζόμενους

Τέλος στο εσωτερικό σε εκκρεμότητα παραμένει η υπόθεση της υπογραφής συλλογικής σύμβασης ανάμεσα στην διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΟΤΕ. Οι δύο πλευρές φαίνεται να μην έχουν μεγάλες διαφορές καθώς και η νέα διοίκηση, υπό τον κ. Μιχάλη Τσαμάζ, εμφανίζεται αρκετά διαλλακτική, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, κάνοντας ήδη κινήσεις προσέγγισης των εργαζομένων που φαίνεται να έχουν αλλάξει το ψυχροπολεμικό κλίμα της προηγούμενης περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v