HOL: Ναι στην αύξηση κεφαλαίου από τη Vodafone

Στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της HOL, ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ, προτίθεται να συμμετάσχει η Vodafone. H τελική απόφαση θα ληφθεί από τη μητρική εταιρεία.

  • της Μάρως Τσαντήλα
HOL: Ναι στην αύξηση κεφαλαίου από τη Vodafone
Θετικά αντιμετωπίζει η Vodafone Ελλάδας την συμμετοχή της στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της HOL, ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ. Παρότι ακόμη δεν έχουν ληθφεί τελικές αποφάσεις για το ζήτημα αυτό, πληροφορίες κάνουν λόγο για θετική εισήγηση της Vodafone Ελλάδος σε ότι αφορά τη συμμετοχή στην αύξηση, ωστόσο την τελική απόφαση θα λάβει η μητρική εταιρεία.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της HOL πρόκειται να γίνει με την καταβολή μετρητών, έκδοση νέων μετοχών, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 5 παλαιές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone κ. Νίκος Σοφοκλέους σε συνάντηση με δημοσιογράφους εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την συνεργασία με την ΗOL, αποκλείοντας την πιθανότητα ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου σταθερής τηλεφωνίας από την Vodafone. Ο ίδιος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σύμπραξης της HOL με την Forthnet σημείωσε με νόημα ότι όσο μεγαλύτερος είσαι, τόσο καλύτερα είναι.

Μεγάλη πτώση εσόδων για την κινητή τηλεφωνία το 2010

Ο κ. Σοφοκλέους παραδέχθηκε ότι η οικονομική κρίση πλήττει σοβαρά και τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας αφού όπως εκτίμησε για το 2010 οι απώλειες εσόδων, συνολικά για τον κλάδο θα φτάσουν σε ποσοστό 15% - 16%.

Εφόσον η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί και από τα στοιχεία με το κλείσιμο του έτους τότε το 2010 οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα έχουν καταγράψει μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με το 2009, οπότε και τα συνολικά έσοδα των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκαν σε περίπου 3,8 δισ. ευρώ, ο κλάδος είχε καταγράψει απώλειες που ξεπερνούσαν τα 500 εκατομμύρια. Το 2009 ήταν έως τώρα η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα με τον κλάδο, λόγω της κρίσης αλλά και του πολέμου τιμών, να καταγράφει πρωτοφανείς απώλειες. Ωστόσο και το 2010 δεν κατεγράφη αντιστροφή του κλίματος αλλά αντίθετα οι απώλειες φαίνεται ότι διευρύνθηκαν περαιτέρω.

Οι κεραίες «τρώνε» τις επενδύσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodofone εξέφρασε την εκτίμηση οι επενδύσεις στην κινητή τηλεφωνία θα μειωθούν το 2011 αν δεν λυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στην αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων.

Ο κ. Σοφοκλέους χαρακτήρισε ελπιδοφόρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει στην πράξη, το νέο σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το οποίο προβλέπει ότι οι θα μειωθεί σε τέσσερις μόλις μήνες το διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Πολλά τα 350 εκατομμύρια για την ανανέωση των αδειών

Ο κ. Σοφοκλέους δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της ανανέωσης των αδειών κινητής τηλεφωνίας υποστηρίζοντας ότι τα 350 εκατομμύρια ευρώ που θέτει ως οικονομικό στόχο ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ένα νούμερο υπερβολικό. Ο Δ.Σ της Vodafone ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι η εμπειρία άλλων χωρών κάνει λόγο για ποσό που βρίσκονται περίπου στο μισό αυτών που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Να σημειώσουμε ότι η ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας που λήγουν το 2012, και εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕΤΤ. θα γίνει από μηδενική βάση και οι άδειες θα δοθούν χωρίς προνομιακούς όρους για τους υφιστάμενους παρόχους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone τόνισε ότι η εταιρεία έχει υλοποιήσει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα που της επιτρέπει να έχει ένα πολύ αξιόπιστο δίκτυο 3G. Για φθηνά smartphones που λανσάρονται το τελευταίο διάστημα σημείωσε ότι η εταιρεία θέλει να διαθέτει όλη την γκάμα των προϊόντων ενώ για το ζήτημα της περιστολής κόστος ανέφερε ότι πάντα η προσπάθεια γίνεται για την μείωση του κόστος τόνισε όμως ότι στη φάση αυτή δεν σχεδιάζεται μείωση προσωπικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v