ΟΤΕ: Πιθανά νομικά κωλύματα στη μείωση μισθών

Προϋποθέσεις προσφυγής εναντίον του ΟΤΕ για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού είναι ενδεχόμενο ότι θα προκαλέσει πιθανή απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των μισθών του προσωπικού με νομοθετική ρύθμιση.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Προϋποθέσεις προσφυγής εναντίον του ΟΤΕ για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού είναι ενδεχόμενο ότι θα προκαλέσει πιθανή απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των μισθών του προσωπικού με νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν μελετήσει καλά το θέμα, η μείωση των κοστολογικών μεγεθών του ΟΤΕ με νομοθετική ρύθμιση συνιστά κρατική παρέμβαση για μείωση του κόστους και δίνει το δικαίωμα σε οποιαδήποτε ανταγωνίστρια εταιρία του ΟΤΕ να προσφύγει εναντίον μιας τέτοιας ρύθμισης με το σκεπτικό ότι δημιουργεί προϋποθέσεις αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος της.

*** Σήμερα η απάντηση της διοίκησης στο υπουργείο Οικονομικών

Το αίτημα για μείωση των μισθών του ΟΤΕ κατά το πρότυπο του συνόλου του δημόσιου τομέα έχει τεθεί από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών προς τη διοίκηση του Οργανισμού, ενώ την ανάγκη περιστολής του κόστους προσωπικού του ΟΤΕ έχει θέσει και η πλευρά της Deutsche Telekom.

Η διοίκηση του Οργανισμού έχει παραπέμψει την υπόθεση αυτή στη νομική της υπηρεσία και, με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι αρνούνται να συναινέσουν στο αίτημα του Δημοσίου και της Deutsche Telekom για μείωση των μισθών, με επιστολή της η οποία θα σταλεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών θα γνωστοποιήσει στην ηγεσία του υπουργείου ότι η ίδια δεν έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει σε ικανοποίηση του αιτήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή θα αναφέρεται ότι ο ΟΤΕ δεν είναι ΔΕΚΟ και καθώς ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού έχει ισχύ νόμου, η οποιαδήποτε μείωση των μισθών του προσωπικού θα πρέπει να γίνει με νόμο.


*** Στην πλευρά της κυβέρνησης η... μπάλα

Πλέον το "μπαλάκι" της μείωσης μισθών ξαναγυρίζει στο τερέν της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να αποφασίσει αν θα επιδείξει πυγμή προχωρώντας στη νομοθέτηση της μείωσης ή όχι.

Οι δυνατότητες του αρμόδιου υπουργείου δεν είναι πολλές, καθώς οι αμοιβές των υπαλλήλων του Δημοσίου έχουν υποστεί ακρωτηριασμό, οπότε η εξαίρεση μικρού αριθμού προσωπικού στις εισηγμένες ΔΕΚΟ θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Όπως επισημαίνεται από την πλευρά των εργαζομένων, στην περίπτωση όπου η κυβέρνηση επιλέξει τη λύση της νομοθετικής ρύθμισης όχι απλώς ανοίγει την πόρτα για προσφυγή εναντίον της απόφασης, αλλά και μάλλον τα συμφέροντα του γερμανικού δημοσίου θα προασπίζεται, καθώς πλέον η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ είναι μόλις 20% έναντι 30% της γερμανικής πλευράς και άρα οι όποιες μειώσεις στο μισθολογικό κόστος θα κατανεμηθούν αντιστοίχως στις δύο πλευρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v