Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηχανική: Ματαιώνει την αύξηση κεφαλαίου

H Μηχανική δεν θα επιχειρήσει να βγει στην αγορά και να αντλήσει μέσω αύξησης κεφαλαίου το ποσό των 50 - 60 εκατ., καθώς η διοίκησή της έκρινε ότι οι συνθήκες αυτήν τη στιγμή κάθε άλλο παρά ευνοούν μια τέτοια κίνηση.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Μηχανική: Ματαιώνει την αύξηση κεφαλαίου
H Μηχανική τελικά δεν θα επιχειρήσει να βγει στην αγορά και να αντλήσει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου το ποσό των 50 - 60 εκατ. ευρώ, καθώς η διοίκησή της έκρινε ότι οι συνθήκες αυτήν τη στιγμή κάθε άλλο παρά ευνοούν μια τέτοια κίνηση.
 
Το ενδεχόμενο η εισηγμένη να μην κατάφερνε να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό κάλυψης λειτούργησε αποθαρρυντικά απέναντι σε οποιαδήποτε σκέψη για την υλοποίηση της απόφασης περί αύξησης κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, που έλαβε τον Φεβρουάριο του 2010 η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της απόφασης αυτής, η Μηχανική θα έπρεπε μέσα σε διάστημα ενός έτους να εκδώσει 46.453.256 νέες μετοχές και να τις διαθέσει στους υφιστάμενους μετόχους σε αναλογία μιας νέας για κάθε δύο παλαιές και σε τιμή που θα καθόριζε το διοικητικό συμβούλιό της.
 
Όμως, θεωρήθηκε ότι η γενικότερη οικονομική κρίση, από τη μία πλευρά, και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία, από την άλλη, δεν θα οδηγούσαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, οπότε κρίθηκε σκόπιμο να ματαιωθεί η σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας δεν αποκλείει να επαναφέρει το σχέδιο άντλησης κεφαλαίων από τη χρηματαγορά, εφόσον όμως πρώτα βελτιωθεί η κατάσταση και διευθετηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες του κατασκευαστικού ομίλου.

Ειδικά όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της Μηχανικής με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση - αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα έτος δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένο κείμενο συμφωνίας.

Ωστόσο, τα στελέχη της εισηγμένης εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η οριστικοποίηση της συμφωνίας με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η Μηχανική επιδιώκει να λάβει από τις πιστώτριες τράπεζες περίπου 120 εκατ. ευρώ ώστε να αναχρηματοδοτήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και να ενισχύσει το κεφάλαιο κίνησής της.

Στο εννεάμηνο του 2010, οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της ανέρχονταν στα 118 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των βραχυπρόθεσμων άγγιζε τα 220 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ήταν της τάξεως των 12,5 εκατ. ευρώ και ξεπερνούσαν τα 22,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα να εξοφλήσει εργασίες που έχουν ήδη εκτελεστεί.

--- Ουδέν νεώτερον από το ανατολικό μέτωπο

Από αυτήν τη δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει τον τελευταίο χρόνο, η Μηχανική ελπίζει πως θα μπορέσει να εξέλθει με τη βοήθεια των projects που διαθέτει στο εξωτερικό και ειδικά στη Ρωσία.

Εδώ και καιρό οι επικεφαλής της έχουν κάνει γνωστό ότι συζητούν με ενδιαφερόμενους αγοραστές την πώληση μέρους ή ολόκληρων των έργων real estate που υλοποιούν στη Μόσχα, και ειδικότερα του μικτού συγκροτήματος (γραφεία, καταστήματα, διαμερίσματα) «Μέγας Αλέξανδρος» και του οικιστικού συγκροτήματος «Ήρα». Ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

Πάντως, από την πλευρά της Μηχανικής αφήνεται να εννοηθεί πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και ότι σύντομα θα έχουν αποτελέσματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα χρήματα που θα εξασφαλίσει η εισηγμένη θα είναι ένα καθοριστικό βήμα προς την κατεύθυνση της διάσωσής της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v