ΑΤΕ: Τα δάνεια κρίνουν την ΑΜΚ

Η αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, το ύψος της ΑΜΚ και η επιστροφή από την «πίσω πόρτα» της πιθανότητας ένταξης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την Αγροτική Τράπεζα.

ΑΤΕ: Τα δάνεια κρίνουν την ΑΜΚ
Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη για το ύψος της αύξησης κεφαλαίου στην οποία πρέπει να προχωρήσει η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ενώ με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζεται και το ενδιαφέρον του ταϊλανδοκινεζικού ομίλου Reignwood.

Αυτό διευκρινίζουν στο Euro2day πηγές τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από την Αγροτική Τράπεζα, σημειώνοντας ότι η συζήτηση για το αν η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και ποιο θα είναι το ακριβές της ύψος θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών της.

Αξιολόγηση η οποία ξεκίνησε από την PriceWaterhouseCoopers μόλις προ δεκαημέρου. Ο ελεγκτικός οίκος θα ελέγξει δειγματοληπτικά τα δάνεια της τράπεζας σε συσχέτιση με τις σχηματισθείσες προβλέψεις. Από τα αποτελέσματα του ελέγχου θα οριστικοποιηθεί και το ποσό της κεφαλαιακής ενίσχυσης που χρειάζεται η ΑΤΕ.

Η αξιολόγηση της PwC θα αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών και αυτό με τη σειρά του θα τη στείλει στην τρόικα, η οποία και είχε θέσει ως προϋπόθεση τον έλεγχο των δανείων της ΑΤΕ για να εγκρίνει καταρχήν το σχέδιο αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης που πρότεινε η κυβέρνηση.

Αν τα αποτελέσματα του ελέγχου δείξουν ότι η ΑΤΕ πρέπει να ενισχυθεί με κεφάλαια σημαντικά υψηλότερα των 325 εκατ. ευρώ, που έχει προτείνει η κυβέρνηση, τότε ενδέχεται, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, να υπάρξουν και πάλι πιέσεις από την τρόικα για ένταξη της τράπεζας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ως προς το ενδιαφέρον, δε, του ταϊλανδοκινεζικού ομίλου Reignwood να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι το θέμα θα εξεταστεί αφού υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.

Με δεδομένο πάντως ότι το ενδιαφέρον της Reignwood έχει γνωστοποιηθεί και επίσημα στο υπουργείο από τον περασμένο Οκτώβριο και παρ' όλα αυτά επελέγη ως υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής το Παρακαταθηκών και Δανείων, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις της για το θέμα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v