Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Καζάνι που βράζει" η Intracom

Στις απολύσεις, στις απεργίες και στις περικοπές μισθών έρχονται τώρα να προστεθούν και οι αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών από την Intracom - Οι ζημίες, τα αυξημένα δάνεια και οι προκλήσεις του 2011.

Καζάνι που βράζει η Intracom
Σε αναβρασμό βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο όμιλος Intracom, καθώς στην αναταραχή που έχουν προκαλέσει στους εργαζομένους οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών τις οποές προωθεί η διοίκηση έρχονται τώρα να προστεθούν και οι αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών, με κορυφαία αυτήν του αντιπροέδρου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Intracom Holdings (και συνιδρυτή της Intracom!) κ. Κ. Δημητριάδη.

Η αποχώρηση του κ. Δημητριάδη -η δεύτερη στη σειρά, καθώς είχε αποχωρήσει και το 2003 για να επιστρέψει αργότερα- χαρακτηρίζεται από την πλευρά της εταιρίας ως φυσιολογική εξέλιξη σε έναν κύκλο που κλείνει. Εξάλλου, αναφέρεται ότι ο κ. Δημητριάδης παραμένει μέτοχος με 10,24% της Intracom και με 8,95% της Intralot, ενώ τουλάχιστον από την πλευρά της εταιρίας η αποχώρησή του δεν συνδέεται με αυτήν του κ. Λαμπρούκου, εντεταλμένου σύμβουλου ανάπτυξης και οργάνωσης, που προηγήθηκε.

Από πολλούς η αποχώρηση του κ. Δημητριάδη αποδίδεται στην απόφαση του βασικού μετόχου του ομίλου κ. Σωκράτη Κόκκαλη να επανακάμψει δυναμικά στη διοίκησή του, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της παρουσίας του στα διοικητικά πράγματα του Ολυμπιακού.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι συνδέουν την επιχειρούμενη διοικητική αναδιοργάνωση του ομίλου με την οικονομική κατάστασή του.

Εν τω μεταξύ, στο μεσοδιάστημα, τα ηνία της εταιρίας φέρεται να αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δημήτρης Κλώνης, ο οποίος μάλιστα στο διοικητικό συμβούλιο της Πέμπτης ορίστηκε αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Intracom.

Εξάλλου, η αρνητική οικονομική πορεία του ομίλου, ο οποίος στο εννεάμηνο του 2010 κατέγραψε καθαρές ζημίες, μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ, υποχρέωσε τη διοίκηση να προωθήσει πρόγραμμα περιστολής του μισθολογικού κόστους, προχωρώντας σε απολύσεις περίπου 100 ατόμων, που αντιστοιχούν στο 3% του συνόλου των απασχολουμένων στον όμιλο, αλλά και σε μειώσεις μισθών.

Ζημίες και ταμειακή αιμορραγία

Να σημειωθεί ότι στο εννεάμηνο του 2010 μόνο η Intrakat και η Inracom Defence, με 4,2 και 0,1 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, παρουσίασαν κερδοφορία, ενώ όλες οι υπόλοιπες είχαν ζημίες.

Σε επίπεδο ομίλου, τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων ήταν έντονα αρνητικά (-15,9 εκατ.), στα οποία φυσικά δεν περιλαμβάνονται οι τόκοι ύψους 14,5 εκατ. με τους οποίους επιβαρύνθηκε η εταιρία σε ενοποιημένη βάση.

Το χειρότερο όλων είναι η μεγάλη ταμειακή αιμορραγία, ως αποτέλεσμα των μεγάλων επενδύσεων που είναι υποχρεωμένος να κάνει ο όμιλος (π.χ. στην Hellas On Line). Έτσι, ενώ οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν θετικές (+11,3 εκατ.), υλοποιήθηκαν επενδύσεις 58,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουμε νέα σημαντική διεύρυνση του τραπεζικού δανεισμού.

Έτσι, στις 30/9/2010 η έκθεση του ομίλου προς τις τράπεζες είχε σκαρφαλώσει πάνω από τα 350 εκατ. ευρώ (κάτι παραπάνω από το μισό ήταν βραχυπρόθεσμος δανεισμός) και ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας είχε υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας (0,93).
Και φυσικά το 2011 ξεκινά με σημαντικές προκλήσεις για τον όμιλο, λόγω και της γενικότερης οικονομικής κρίσης.
 
Ήδη, η θυγατρική Hellas On Line έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και η συνεταίρος της Vodafone δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει… Η φημολογία λέει ότι το όποιο αδιάθετο τμήμα της έκδοσης θα καλυφθεί από τον όμιλο Κόκκαλη, ο όμιλος δεν σχολιάζει τις φημολογίες και παράλληλα βρίσκεται κατά καιρούς σε διαπραγματεύσεις με άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Επιπλέον, στην εγχώρια τουλάχιστον αγορά, εδώ και δύο χρόνια τα νέα έργα τόσο στις ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής όσο και στις κατασκευές «βγαίνουν με το σταγονόμετρο». Δεν είναι τυχαίο ότι και στις δύο αυτές δραστηριότητες ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε σχετική κάμψη στο εννεάμηνο του 2010.

Απολύσεις

Οι απολύσεις στην εταιρία έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο στα μέσα Ιανουαρίου η διοίκηση ενημέρωσε το προσωπικό ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης των εταιριών, και στο πλαίσιο της επιβίωσής τους, αποφάσισε πως έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει αποχωρήσει το 3% όλου του ομίλου (περίπου 100 εργαζόμενοι).

Το πρόγραμμα περικοπών στο προσωπικό εφαρμόζεται σε όλες τις εταιρίες του ομίλου, ενώ η μόνη εταιρία στην οποία έως τώρα δεν έχουν γίνει απολύσεις είναι η Hellas On Line. Ωστόσo, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, στην Hellas On Line υπάρχει συνεχής κινητικότητα σε ό,τι αφορά την ανανέωση του προσωπικού της λόγω κυρίως της φύσης της εργασίας, π.χ. τηλεφωνικά κέντρα.

Μειώσεις μισθών

Επιπλέον, για λόγους βιωσιμότητας και προκειμένου, όπως τονίστηκε προς τους εργαζομένους, να μην υπάρχουν περισσότερες απολύσεις θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις. Η μείωση θα γίνει σε κάθε εταιρία ξεχωριστά και θα ληφθούν υπόψη τόσο το επίπεδο των μισθών όσο και η σύνθεση του προσωπικού.

Κοινή γραμμή όλων των εταιριών είναι ότι η μείωση των μισθών δεν θα είναι κάτω από τα όρια που καθορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις και επίσης ότι δεν θα αφορά σε μισθούς κάτω από 1.000 ευρώ μικτά.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της διοίκησης, η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για τους υψηλόμισθους, δηλαδή για όσους έχουν μικτό μισθό από 1.000 έως 2.000 ευρώ η μείωση κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 4,5%, ενώ για όσους έχουν μισθό που κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ η μείωση θα είναι, κατά μέσο όρο, της τάξης του 8%.

Η πρόταση της διοίκησης είναι η μισθολογική μείωση να ισχύσει για έναν χρόνο και θα επανεξεταστεί στο τέλος του έτους. Τέλος, ζήτησε τη συναίνεση των εργαζομένων ώστε η εταιρία στο διάστημα αυτό να μην προβεί σε περαιτέρω μείωση προσωπικού.

Αντιδράσεις

Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι του ομίλου Intracom δεν συναινούν ούτε στις απολύσεις προσωπικού ούτε στις μειώσεις μισθών, θεωρώντας (όπως δηλώνουν εκπρόσωποί τους) ότι δεν θα ισχύσει η δέσμευση πως δεν θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις.

Το σωματείο εργαζομένων στον όμιλο Intracom πραγματοποίησε ήδη μία 48ωρη απεργία, ενώ για τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 9 έως τις 12 το μεσημέρι. Στο διάστημα αυτό θα γίνει γενική συνέλευση των εργαζομένων προκειμένου να αποφασίσουν επί της πρότασης του σωματείου για νέα 48ωρη απεργία στις 9 και 10 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v