Απεργία σήμερα και αύριο στην Intracom

Σε νέα 48ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι του Ομίλου Intracom οι οποίοι διεκδικούν το σταμάτημα των απολύσεων.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Απεργία σήμερα και αύριο στην Intracom
Σε νέα 48ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι του Ομίλου Intracom οι οποίοι διεκδικούν το σταμάτημα των απολύσεων, την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους που έχουν ήδη απολυθεί, κατ’ εφαρμογή του προγράμματος μείωσης προσωπικού που εφαρμόζει η εταιρεία, αλλά και να μην εφαρμοστεί το σχέδιο μείωσης των μισθών, που έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται.

Οι εργαζόμενοι στο σύνολο των εταιρειών του Ομίλου Intracom βρίσκονται σε θέση «μάχης» καθώς το πρόγραμμα απολύσεων αλλά και οι μειώσεις μισθών εφαρμόζονται από την διοίκηση γενικευμένα σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου χωρίς εξαιρέσεις.


Η διοίκηση του Ομίλου έχει από τα μέσα Ιανουαρίου ενημερώσει το προσωπικό ότι εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης των εταιρειών και προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους θα προχωρήσει άμεσα σε απολύσεις 100 περίπου εργαζομένων, που αντιστοιχούν περίπου στο 3% του συνολικού προσωπικού του Ομίλου. Το πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού δεν προβλέπει την παροχή κινήτρων, πέραν της νόμιμης αποζημίωσης, σε περίπτωση που κάποιοι εργαζόμενοι που κάποιοι από τους εργαζόμενους θελήσουν να αποχωρήσουν εθελοντικά.

Η μείωση του προσωπικού όμως δεν επαρκεί, σύμφωνα τουλάχιστον με την διοίκηση, για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του Ομίλου Intracom στην παρούσα οικονομική συγκυρία και για αυτό υλοποιείται ήδη πρόγραμμα μείωση μισθών με την υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων που προβλέπουν χαμηλότερες αμοιβές. Από την πλευρά της εταιρείας τονίζεται με σαφήνεια ότι αν δεν γίνουν περικοπές στους μισθούς τότε η μόνη εναλλακτική λύσει είναι να γίνει μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων.

Ωστόσο όπως επισημαίνεται από την πλευρά των εργαζομένων οι μειώσεις των μισθών δεν εξασφαλίζουν ότι δεν θα γίνουν και νέες απολύσεις από την εταιρεία σε λίγο χρονικό διάστημα.

Οι μειώσεις μισθών προχωρούν σε κάθε εταιρεία χωριστά με κοινή γραμμή ότι ότι η μείωση των μισθών δεν θα είναι κάτω από τα όρια που καθορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ δεν θα μειωθούν οι μισθοί των χαμηλόμισθων υπαλλήλων που εισπράττουν μηνιαίο μισθό κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά.

Η πρόταση της διοίκησης προβλέπει υψηλότερη μείωση 8% για τους εργαζόμενους που έχουν μισθό μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ το μήνα μεικτά ενώ για όσους έχουν μικτό μισθό από 1.000 εως 2.000 ευρώ η μείωση κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 4,5%. Οι νέες συμβάσεις με τις χαμηλότερες αμοιβές θα ισχύσουν για την φετινή χρονιά και στο τέλος του έτους θα επανεξεταστούν.

Η συναίνεση στις εν λόγω προτάσεις, την οποία έχει ζητήσει η διοίκηση του Ομίλου Intracom, δεν φαίνεται παρέχεται από την πλευρά από την πλευρά των εργαζομένων καθώς εμφανίζονται αποφασισμένοι για συνέχιση των κινητοποιήσεων τους, ωστόσο το μέλλον θα κριθεί από την συμμετοχή στην σημερινή και την αυριανή απεργία όπου και πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση για να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση των εργαζομένων. Η ομόφωνη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στον Όμιλο Επιχειρήσεων Intracom προβλέπει κλιμάκωση με νέα 48ωρη απεργία σε όλες τις εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v