Intrakat: Eλπίζει σε έργα waste to energy

Την αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό, τη συμμετοχή σε επένδυση real estate στη Συρία αλλά και την εξασφάλιση έργων waste to energy περιλαμβάνει ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Intrakat.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Intrakat: Eλπίζει σε έργα waste to energy
Την αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τη συμμετοχή σε επένδυση real estate στη Συρία αλλά και την εξασφάλιση έργων διαχείρισης απορριμμάτων - παραγωγής ενέργειας (waste to energy) περιλαμβάνει ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του ομίλου Intrakat για τη διετία 2011 - 2012.

Παράλληλα, προτίθεται να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στον τομέα της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων (μέσω της θυγατρικής Intrapower), ενώ εξετάζει σοβαρά την προοπτική συμμετοχής σε έργα ανάπτυξης αιολικών πάρκων.

Το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της Intrakat βρίσκεται σε συζητήσεις με ξένους οίκους, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής (αποκατάσταση της λειτουργίας οργάνων και ιστών με τη βοήθεια των βλαστικών κυττάρων), επιδιώκοντας να εξασφαλίσει συμφωνία για τη δημιουργία ανάλογου κέντρου στο ακίνητο των 12,6 στρεμμάτων που κατέχει η εισηγμένη στην περιοχή του Ρέντη και το οποίο δεν κατάφερε να αξιοποιήσει προ διετίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε συνάψει τότε με τον όμιλο ΙΑΣΩ.

Υπενθυμίζεται ότι το project δημιουργίας κλινικής στο ακίνητο του Ρέντη είχε ουσιαστικά μπλοκάρει απόφαση του ΣτΕ, που δεν επέτρεπε χρήσεις γης σχετικές με την παροχή υπηρεσιών υγείας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πάντως, οι επικεφαλής της Intrakat δηλώνουν πως, αν επιτευχθεί συμφωνία με τα ξένα κέντρα αναγεννητικής ιατρικής, είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πολεοδομικές άδειες για την κατασκευή της μονάδας.

Στον τομέα των ακινήτων, σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για τη συμμετοχή της εισηγμένης -επενδυτικά και κατασκευαστικά- σε project αξιοποίησης έκτασης 67 στρεμμάτων στη Δαμασκό της Συρίας.

Εκεί η εισηγμένη, σε συνεργασία με μεγάλη τοπική εταιρία real estate και με ακόμα μία ελληνική επιχείρηση, προωθεί επένδυση προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, που αφορά στην ανέγερση και λειτουργία εμπορικού κέντρου.

Εκτιμάται πως οι κατασκευαστικές εργασίες, κόστους 60 εκατ. ευρώ που θα εκτελέσει η Intrakat, είναι δυνατόν να ξεκινήσουν εντός του 2011.

Παράλληλα, η εισηγμένη τεχνική εταιρία, σε συνεργασία με τους τρεις εταίρους της στην Πολωνία (Alpha Γκρίσιν, Βάρδας, εταιρία συμφερόντων Φουρλή), σχεδιάζει να προχωρήσει τον επόμενο χρόνο στην αξιοποίηση των 300 στρεμμάτων που αγόρασαν από κοινού (με ποσοστό 25% έκαστος) σε περιοχή νότια της Κρακοβίας.

Το project, το οποίο θα είναι οικιστικού χαρακτήρα, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και εκτιμάται πως θα αρχίσει να υλοποιείται σε περίπου έναν χρόνο.

Ποντάρει στη διαχείριση απορριμμάτων

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα της Intrakat έχει να κάνει με την ανάληψη έργων διαχείρισης απορριμμάτων, με παράλληλη παραγωγή ενέργειας (waste to energy).

Η εταιρία προωθεί τη μέθοδο της θερμικής επεξεργασίας - καύσης που χρησιμοποιείται ευρέως στη δυτική Ευρώπη, αλλά στη χώρα μας συναντά τις αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων.

Μάλιστα, οι πληροφορίες, που κάνουν λόγο για αποκλεισμό της συγκεκριμένης μεθόδου από τον διαγωνισμό που προωθούν τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, για την κατασκευή με σύμβαση παραχώρησης τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής, προβληματίζουν μεν την εισηγμένη, ωστόσο δεν την αποτρέπουν από την προώθηση των σχεδίων της.

Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της Intrakat, το ζήτημα της τεχνολογίας με την οποία θα λειτουργήσουν οι τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σκουπιδιών στην Αττική παραμένει ανοιχτό. Πάντως, στην παρούσα φάση η εισηγμένη φαίνεται να στρέφει την προσοχή της στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου, εκτιμώντας πως θα καταφέρει να αναλάβει κάποια από αυτά.

Ενδιαφέρον για την εταιρία παρουσιάζουν, επίσης, οι τομείς της διαχείρισης φυσικών πόρων, εν όψει της αποκρατικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, και της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο επίπεδο είτε της μελέτης - κατασκευής (φωτοβολταϊκά συστήματα) είτε της ίδιας επένδυσης (αιολικά πάρκα).

Φυσικά, η κατασκευή έργων υποδομής παραμένει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης του ομίλου, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του οποίου ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 300 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τον περιορισμένο αριθμό νέων δημοπρατήσεων και αναθέσεων δημοσίων έργων, που πλήττει τον κλάδο των κατασκευών την τελευταία τριετία, πρόβλημα στην εισηγμένη δημιουργεί και η ασυνέπεια του Δημοσίου σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή εργασιών που αυτή έχει εκτελέσει.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Intrakat, οι οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται σήμερα στα 35 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες ύψους 25 εκατ. ευρώ και με τη Siemens, καθώς ο γερμανικός οίκος δεν μπορεί να προχωρήσει στην εξόφλησή τους όσο δεν ξεκαθαρίζει η υπόθεση χρηματισμών στην Ελλάδα.

Σχετικά, τέλος, με τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης, η διοίκηση εκτιμά πως αυτά δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά το 2010 σε σχέση με εκείνα του 2009 κι επισημαίνει ότι το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v