Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή "σέντρα" από Alpha σε ΕΤΕ-κυβέρνηση

"Οιονεί κρατικοποίηση" μια συνένωση Alpha-ETE, δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον έμμεσο έλεγχο τραπεζών μέσω Ταμείων, που μπλοκάρει τις εξελίξεις, απαιτείται εξυγίανση των κρατικών τραπεζών. Ουδέν σχόλιο από το ΥΠΟΙΚ.

Σκληρή σέντρα από Alpha σε ΕΤΕ-κυβέρνηση
Τυχόν συγχώνευση της Alpha Bank με μία τράπεζα όπως η Εθνική, της οποίας η διοίκηση διορίζεται από την κυβέρνηση, κάτι που συμβαίνει σχεδόν ανελλιπώς μετά από εθνικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε οιονεί κρατικοποίηση μιας από τις χρηματοοικονομικά πιο ισχυρές τράπεζες του ιδιωτικού τομέα αναφέρει η τράπεζα στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών (24/02).

Στο ίδιο κείμενο, που κυκλοφορεί σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη και φορτισμένη συγκυρία, το τμήμα μελετών ασκεί σκληρή κριτική και στην κυβέρνηση σχολιάζοντας ότι μέσω των Ταμείων ασκείται έλεγχος τραπεζών, μπλοκάροντας τις εξελίξεις αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι η "τυχόν συγχώνευση της Alpha Bank με την ΕΤΕ "δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει την σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει για την εξυγείανση των κρατικών τραπεζών".

Σε μια πρώτη επαφή του euro2day με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου οικονομικών, τόνισαν ότι δεν θέλουν να σχολιάσουν, προς το παρόν, την ανωτέρω εξέλιξη.  

Παρότι η συγκυρία στην οποία δημοσιοποιέιται το δελτίο, παραπέμπει ευθέως σε έμμεση συμπληρωματική απάντηση στην πρόσφατη πρόταση της Εθνικής, τυπικά τουλάχιστον γεννάται το ερώτημα αν απηχεί όντως τις απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας ή αποτελεί αποτέλεσμα πρωτοβουλίας σε κατώτερο ιεραρχικά επίπεδο.

Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η τράπεζα θα καθιστούσε αυτό το ενδεχόμενο (ένα τόσο λεπτό θέμα να προσεγγιστεί με αυτό τον τρόπο χωρίς γνώση της διοίκησης) εξαιρετικά παράδοξο.

Αναλυτικά αναφέρει το κείμενο, "η πρόσφατη αυτόκλητη πρόταση της Εθνικής Τραπέζης για συγχώνευσή της με την Alpha Bank κατέστη τελικώς ατελέσφορη, καθώς εκρίθη ασύμφορη για τους μετόχους από την διοίκηση της Alpha Bank.

Οπως αναφέρει η Alpha εκφράστηκαν αμφιβολίες γιατί, ενώ η πρόταση θα δημιουργούσε μία μεγάλη ελληνική τράπεζα, αυτή θα αντιμετώπιζε αντίξοες συνθήκες και μεγάλες αβεβαιότητες λόγω της κρίσης δημοσίου χρέους και της στενότητος  ευστότητας που παρατηρείται.

Πέραν αυτού, όμως, τυχόν συγχώνευση της Alpha Bank με μία τράπεζα όπως η Εθνική της οποίας η διοίκηση διορίζεται από την κυβέρνηση, κάτι που συμβαίνει σχεδόν ανελλιπώς μετά από εθνικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε οιονεί κρατικοποίηση μιας από τις χρηματοοικονομικά πιο ισχυρές τράπεζες του ιδιωτικού τομέα και, συνεπώς, σε απώλεια ενός ανεκτιμήτου αξίας συγκριτικού πλεονεκτήματος, δηλαδή της διαχρονικής σταθερότητος μιας διοίκησης που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των μετόχων, των πελατών, και του προσωπικού της.

Ο συνεχιζόμενος κρατικός έλεγχος τραπεζών μέσω ασφαλιστικών ταμείων δυσχεραίνει την ευόδωση επιχειρηματικών μετασχηματισμών στον βαθμό που οποιαδήποτε πρόταση για συγχώνευση της Εθνικής με κάποια άλλη τράπεζα εκλαμβάνεται ως οιονεί κρατικοποίηση της άλλης μονάδας.

Και κατά δεύτερο λόγο, με τον τρόπο αυτό, τα ταμεία υποχρεώνονται να διατηρούν την περιουσία τους σε μετοχές υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, ανεξαρτήτως πορείας των μετοχών και των εν γένει προοπτικών τους. Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα εξασφάλιζαν την ανεξάρτητη διαχείριση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων οργανισμών, έτσι ώστε να μην αποτελούν αυτά τα διαθέσιμα μηχανισμό ελέγχου μεγάλων τραπεζών από το κράτος.

Μόνο έτσι θα μπορούσε να προκύψει η αναγκαία αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η ανάγκη να προχωρήσει αποφασιστικά η αναδιάρθρωση και εκλογίκευση των λειτουργιών των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, και ιδιαίτερα των κρατικών, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την κρίση, είναι δεδομένη. Μέχρι σήμερα, όμως, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις, παρά την διαθεσιμότητα των € 10 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος.

Το τελευταίο έχει συσταθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου για να προστατευθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών από τις επιπτώσεις της μεγάλης ύφεσης. Μια τυχόν συγχώνευση, λοιπόν, της Alpha Bank με την Εθνική Τράπεζα, δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει την σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει για την εξυγίανση των κρατικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι ούτε μαγικές λύσεις για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v