ΟΤΕ: Έλαβε 82 εκατ. ευρώ από θυγατρικές του

Συνολικό ποσό 82 εκατομμυρίων ευρώ έλαβε τον προηγούμενο μήνα από τις θυγατρικές του ο ΟΤΕ λόγω μειώσεων στην αξία του μετοχικού τους κεφαλαίου.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Έλαβε 82 εκατ. ευρώ από θυγατρικές του
Συνολικό ποσό 82 εκατομμυρίων ευρώ έλαβε τον προηγούμενο μήνα από τις θυγατρικές του ο ΟΤΕ λόγω μειώσεων στην αξία του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2011 ο ΟΤΕ έλαβε 40,9 εκατομμύρια ευρώ από την ΟΤΕ Ακίνητα, 4 εκατομμύρια ευρώ από την Helllascom, 6,6 εκατομμύρια ευρώ από την OTESAT - MARITEL, 30 εκατομμύρια ευρώ από την ΟΤΕ International Investments και 0,5 εκατομμύρια από την ΟΤΕ Ασφάλιση.

Οι αποφάσεις για μείωση της αξίας των μετοχικών κεφαλαίων των θυγατρικών του ΟΤΕ ελήφθησαν σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις των εν λόγω εταιριών που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και υλοποιήθηκαν τον Ιανουάριο.

Πρόκειται στην ουσία για μία κίνηση με την οποία ο ΟΤΕ «πήρε πίσω» μέρος των επενδύσεων τις οποίες είχε πραγματοποιήσει στις θυγατρικές του.

Romtelecom: Απομείωση αξίας

Επιπλέον, στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς διενεργήθηκε έλεγχος απομείωσης από τη Romtelecom αναφορικά με τα πάγια περιουσιακά της στοιχεία, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι οι λογιστικές τους αξίες υπερέβαιναν την ανακτήσιμη αξία τους. Από τον έλεγχο προέκυψε ζημία απομείωσης ύψους 244,5 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία καταχωρίστηκε στα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς.

Να σημειώσουμε ότι σε μία αντίστοιχη κίνηση προέβη το 2010 και η Deutsche Telekom, η οποία υποχρεώθηκε σε απομειώσεις ενεργητικού ύψους 445 εκατομμυρίων ευρώ τόσο στη Ρουμανία όσο και στη χώρα μας.

Η κίνηση αυτή, βέβαια, δεν έβλαψε την κερδοφορία της γερμανικής εταιρίας, η οποία το 2010 εκτινάχτηκε στο 1,7 δισ. ευρώ έναντι 353 εκατομμυρίων το 2009, σε αντίθεση με τον ΟΤΕ ο οποίος είδε την καθαρή κερδοφορία του να υποχωρεί κατά 90,4% στα 39,5 εκατομμύρια έναντι 410,9 εκατομμυρίων το 2010.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του 2010 διενεργήθηκε έλεγχος απομείωσης στις συμμετοχές του ΟΤΕ στις εταιρίες COSMOONE, OTE ACADEMY και VOICENET, λόγω ενδείξεων ότι οι λογιστικές τους αξίες δεν ήταν ανακτήσιμες.

Από τον έλεγχο προέκυψε ότι οι λογιστικές αξίες αυτών των περιουσιακών στοιχείων υπερβαίνουν το εκτιμώμενο ανακτήσιμο ποσό τους και ως εκ τούτου αναγνωρίστηκε ζημία απομείωσης ύψους 0,1 εκατ. ευρώ, 1,6 εκατ. ευρώ και 0,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που καταχωρίστηκε στην κατάσταση αποτελεσμάτων της εταιρίας για τη χρήση του 2010, ενώ και για τη χρήση του 2009 είχε αναγνωριστεί και για τις τρεις εταιρίες συνολική ζημία απομείωσης αξίας ύψους 0,7 εκατομμυρίων ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v