ΟΤΕ: Τέλος σε προνόμια δεκαετιών

Στην κατάργηση προνομίων που είχαν θεσπιστεί δεκαετίες πριν για τους εργαζομένους του ΟΤΕ, προχωρά με κινήσεις-εξπρές η διοίκηση του Οργανισμού. Απολύσεις ανακοίνωσε η Cosmote. Όλες οι αλλαγές.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Τέλος σε προνόμια δεκαετιών
Στην κατάργηση προνομίων που είχαν θεσπιστεί δεκαετίες πριν για τους εργαζομένους του ΟΤΕ, καθιστώντας τις εν λόγω θέσεις εργασίας περιζήτητες, προχωρά με κινήσεις-εξπρές η διοίκηση του Οργανισμού, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την αρνητική πορεία του τηλεπικοινωνιακού ομίλου, που επιβεβαιώθηκε με τη μεγάλη υποχώρηση του τζίρου και της κερδοφορίας την προηγούμενη χρονιά.

Την Παρασκευή, κατά την τηλεδιάσκεψη για τoν σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2010, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ έκανε λόγο για ανάγκη μείωσης του κόστους προκειμένου να μπορέσει ο όμιλος να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό.

Αμ’ έπος αμ’ έργον, και χθες ανακοινώθηκε ένα ευρύ σχέδιο αλλαγών με τη μορφή περικοπών σε προνόμια του προσωπικού που έχουν στόχο τη μείωση κατά 32 εκατομμύρια ευρώ του κόστους λειτουργίας σε ετήσια βάση. Προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή του περιορισμού του κόστους, κινείται και η κατάργηση 120 θέσεων εργασίας από την Cosmote, που συνεπάγεται την υποχρεωτική έξοδο από την εταιρία για ισάριθμο αριθμό εργαζομένων.

--- «Ελεύθερη πτώση»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Τσαμάζ, σε επιστολή του προς το προσωπικό του Οργανισμού αναφέρεται στην αναγκαιότητα των αλλαγών και σημειώνει ότι «ο ΟΤΕ είναι σε ελεύθερη πτώση, η οποία πρέπει να ανακοπεί για να διασφαλιστεί το μέλλον της εταιρίας και των εργαζομένων της».

Ο κ. Τσαμάζ επικαλείται τον έντονο ανταγωνισμό αλλά και τις παρεμβάσεις της ρυθμιστικής αρχής που έχουν οδηγήσει σε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης την εταιρία. Ο ΟΤΕ, αναφέρει, χάνει πάνω από 30.000 πελάτες φωνής μηνιαίως και παίρνει μόνο το 15% των νέων ευρυζωνικών συνδέσεων, με αποτέλεσμα το 2010 να έχει κλείσει με πτώση 10% στα έσοδα και 78,5% στα κέρδη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβολο του ΟΤΕτα μέτρα που λαμβάνονται είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα της εταιρίας, προκειμένου να μειωθεί το κόστος εργασίας, που αποτελεί το 46% του συνολικού κόστους λειτουργίας του ΟΤΕ και αντιστοιχεί στο 35,3% των εσόδων του, ανερχόμενο το 2010 σε 766 εκατομμύρια ευρώ.

--- Οι αλλαγές

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΤΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός και να συγκρατηθεί η πτωτική πορεία των εσόδων η εταιρία προχωρά στη λήψη μέτρων για μείωση του κόστους σε όλες τις λειτουργίες της.

--- Υπερωρίες: Αλλάζουν όλα από σήμερα

Το πρώτο μέτρο που τίθεται σε ισχύ ήδη από σήμερα, 1η Μαρτίου, αφορά στη μείωση της υπερωριακής απασχόλησης στο ελάχιστο δυνατό με: 

* Την καθιέρωση, σε όποιους τομείς είναι αναγκαίο, κυλιόμενων βαρδιών (π.χ. καταστήματα, call centers), για την πληρέστερη εξυπηρέτηση των πελατών του OTE.

* Τη χορήγηση της προβλεπόμενης -από την εργατική νομοθεσία- αμοιβής για εργασία τις Κυριακές και τις αργίες, δηλαδή με προσαύξηση +75% και μία μέρα ρεπό για 8ωρη εργασία αντί προσαύξησης +175% για 5ωρη εργασία, όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στον ΟΤΕ.

* Την πραγματοποίηση της προθέρμανσης και συντήρησης υπηρεσιακών οχημάτων εντός του ωραρίου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό κόστος που επιχειρεί να τιθασεύσει η διοίκηση του ΟΤΕ, καθώς τα τελευταία χρόνια η δαπάνη για υπερωρίες, εξαιρέσιμα και νυχτερινά ανερχόταν σε 37 με 38 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Με κινήσεις που έγιναν το 2010 επιτεύχθηκε περιορισμός του κόστους στα 30 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω σημαντική μείωση καθώς, όπως τουλάχιστον επισημαίνεται από την πλευρά της διοίκησης, υπερωριακή εργασία δεν χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών.

Εταιρικός στόχος είναι να περιοριστεί η ανάγκη για υπερωριακή απασχόληση, εφαρμόζοντας σύγχρονα προγράμματα εργασίας (βάρδιες, ευέλικτα ωράρια κ.λπ.), τα οποία θα καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες της εταιρίας, χωρίς να δημιουργούν πρόσθετο κόστος.

Επιπλέον, η απασχόληση τις Κυριακές και λοιπές εξαιρέσιμες ημέρες θα επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αποκλειστικά κατά πλήρες ωράριο και με αμοιβή προσαυξημένη κατά 75%, με παράλληλη χορήγηση μιας ημέρας ανάπαυσης (ρεπό), κατά τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία.

--- Από την Πρωτομαγιά εβδομάδα 40 ωρών

• Από την 1η Μαΐου στον ΟΤΕ θα εφαρμοστεί εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας 40 ωρών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε επιστολή προς το προσωπικό της εταιρίας, από την 1η Μαΐου εφαρμόζεται ωράριο 40 ωρών την εβδομάδα, δηλαδή 8 ωρών την ημέρα. Η αύξηση του ωραρίου κρίνεται αναγκαία για την αύξηση της παραγωγικότητας. Όπως επισημαίνεται, ο ΟΤΕ καθιέρωσε πριν από χρόνια ωράριο μειωμένο κατά 1 ώρα και 20 λεπτά την εβδομάδα για τους εργαζομένους, σε εποχές όμως όπου λειτουργούσε μονοπωλιακά και δεν ήταν αναγκασμένος να λειτουργεί σε μία ανταγωνιστική τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Το μειωμένο ωράριο, τονίζεται, ανέκαθεν μπορούσε ελεύθερα να τροποποιηθεί ή να ανακληθεί οποτεδήποτε από την εταιρία, η οποία έκρινε αναγκαία την καθιέρωση ωραρίου 40 ωρών την εβδομάδα τώρα όπου η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά σε επίπεδο τόσο τηλεπικοινωνιακού ανταγωνισμού όσο και οικονομικών συνθηκών ιδιαίτερα δυσμενών. Η εφαρμογή του ωραρίου 40 ωρών την εβδομάδα θα ισχύσει και για τις περιπτώσεις όπου, μέχρι σήμερα, εφαρμόζεται εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας 36 ή 35 ωρών.

Επίσης, από την 1η Μαΐου θα υπάρξουν περιορισμοί στα χορηγούμενα διαλείμματα, ενώ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπουν μειωμένο ημερήσιο ωράριο κατά 1 ή 2 ώρες για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων (μητέρες βρεφών, άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις κ.λπ.). Οι εν λόγω ευνοϊκές ρυθμίσεις διατηρούν τον οικειοθελή χαρακτήρα τους και είναι ελεύθερα ανακλητές από την εταιρία οποτεδήποτε, στο πλαίσιο των προβλέψεων της κείμενης νομοθεσίας.

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η μείωση κατά 15% των εξόδων κίνησης που λαμβάνουν οι προϊστάμενοι όλων των βαθμίδων, πέραν των προβλεπομένων με συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ καταργείται και το επίδομα οδήγησης υπηρεσιακού αυτοκινήτου.

Επίσης, από σήμερα τίθεται σε ισχύ νέα ρύθμιση που προβλέπει ότι η προθέρμανση, η συντήρηση και ο καθαρισμός των υπηρεσιακών αυτοκινήτων θα γίνονται εντός ωραρίου.

Σε δύο μήνες, δηλαδή από την 1η Μαΐου, καταργούνται τα δρομολόγια των λεωφορείων προς το διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ, μία ρύθμιση που στο παρελθόν κρίθηκε αναγκαία όταν οι υποδομές μεταφορών ήταν εντελώς διαφορετικές σε σχέση με σήμερα. Ωστόσο, διατηρούνται τα λεωφορεία μεταφοράς προσωπικού προς την Πάρνηθα, ενώ θα ενισχυθεί και η συχνότητα των δρομολογίων των λεωφορείων μεταξύ Διοικητικού Μεγάρου και σταθμού Νερατζιώτισσας του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Τέλος, μειώνονται το επίδομα ισολογισμού και το bonus είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων, ενώ μειώνονται και τα έξοδα κίνησης και παράστασης προϊσταμένων.

--- 120 απολύσεις στην Cosmote φέρνει η μείωση της «πίτας»

Εν τω μεταξύ, στην κατάργηση 120 θέσεων εργασίας προχωρά η Cosmote, η οποία, παρότι παραμένει η αιχμή του δόρατος για τον όμιλο ΟΤΕ, εντούτοις παρουσίασε πτώση των εσόδων της την προηγούμενη χρονιά.
 
Στην εσωτερική επιστολή του προς τους εργαζομένους της Cosmote ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, χαρακτηρίζει επιτακτική την κατάργηση θέσεων εργασίας και αναφέρεται στην πτώση της κερδοφορίας του κλάδου κατά 600 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Ο ίδιος σημειώνει ότι η πίτα της κινητής τηλεφωνίας είναι πλέον πιο μικρή και όσο και αν αυξάνει το μερίδιο της εταιρίας τα απόλυτα νούμερα υποχωρούν, ενώ τονίζει ότι η Cosmote μπαίνει σε πρόγραμμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας με διακοπή δραστηριοτήτων και αναδιοργάνωση λειτουργιών.

Σύμφωνα με την εταιρία, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε η λύση της συνεργασίας να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους εργαζομένους που θα αποχωρήσουν.

Το προσφερόμενο πακέτο αποχώρησης είναι, σημειώνεται, από τα υψηλότερα στην αγορά και ισοδυναμεί με αποδοχές από ένα έως τρία έτη.

Για την επιλογή των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν από την εταιρία ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, η προϋπηρεσία και η οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου, ο οποίος διατηρεί για εύλογο χρονικό διάστημα συγκεκριμένες παροχές, όπως ατομική και οικογενειακή ασφάλιση υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης, κάλυψη δαπάνης φύλαξης τέκνων.

ΟΜΕ-ΟΤΕ: Καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της

Στοχευμένη ενέργεια χαρακτηρίζει την απόλυση των 120 ατόμων η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ, σημειώνοντας ότι «όταν μια τόσο κερδοφόρα επιχείρηση, με έναν εκ των βασικών μετόχων της το ελληνικό δημόσιο, με 2 δισ. ετήσιο κύκλο εργασιών και μισθολογικό κόστος από τα χαμηλότερα στην παγκόσμια αγορά προχωρά σε τέτοιες ενέργειες, τότε κανένας ΄Ελληνας εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το επαγγελματικό του αύριο».

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Σε περίοδο έκρηξης της ανεργίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοιες ενέργειες που μόνο αποτέλεσμα έχουν τη δυστυχία ανθρώπων και τη μεγιστοποίηση των κερδών της Deutsche Telekom». Η ΟΜΕ-ΟΤΕ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες πους της αναλογούν, ενώ καλεί και τους εργαζομένους του ομίλου ΟΤΕ σε αγωνιστική ετοιμότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v