Dolphin Capital:Βάζει μπρος 3 μεγάλες επενδύσεις

Θεμέλιο λίθο σε τρία μεγάλης κλίμακας έργα real estate στο εξωτερικό σχεδιάζει να βάλει φέτος ο επενδυτικός οίκος Dolphin Capital Investors, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τις επενδύσεις που προωθεί στην ελληνική αγορά.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Dolphin Capital:Βάζει μπρος 3 μεγάλες επενδύσεις
Θεμέλιο λίθο σε τρία μεγάλης κλίμακας έργα real estate στο εξωτερικό σχεδιάζει να βάλει φέτος ο επενδυτικός οίκος Dolphin Capital Investors (DCI), αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τις επενδύσεις που προωθεί στην ελληνική αγορά -εκτός από αυτήν στο Πόρτο Χέλι, εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που δεν επιτρέπουν την υλοποίησή τους σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Πολύ σύντομα μέσω της θυγατρικής εταιρίας Aristo Development η DCI θα ξεκινήσει τις εργασίες ανάπτυξης του τουριστικού θερέτρου Venus Rock Golf Resort στην Πάφο της Κύπρου. Επίσης, εντός του έτους θα προχωρήσει στην αξιοποίηση των δύο σημαντικών ακινήτων που έχει εξασφαλίσει στον Παναμά και στη Δομινικανή Δημοκρατία.
 
Η επένδυση στην Κύπρο, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, αφορά στη δημιουργία σε έκταση 10 χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία αναδύθηκε η θεά Αφροδίτη, ενός σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος, με ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων, με περισσότερες από 3.000 πολυτελείς κατοικίες, δύο γήπεδα γκολφ, μαρίνα, καταστήματα, εστιατόρια και χώρους αναψυχής και αθλητισμού.

Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν το προσεχές διάστημα και σε πρώτο στάδιο θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη του ενός γηπέδου γκολφ, καθώς και στη δημιουργία των βασικών υποδομών του συγκροτήματος (δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης κτλ).
 
Η πρώτη αυτή φάση του έργου εκτιμάται πως θα κοστίσει περίπου 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με τις αρχικές εργασίες, η DCI θα επιδιώξει να συνάψει συμφωνίες προπώλησης των εξοχικών κατοικιών του Venus Rock Golf Resort, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν μέρος της χρηματοδότησης του project.

Αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών στην Πάφο, ο επενδυτικός οίκος σχεδιάζει να βάλει μπρος την ανάπτυξη τουριστικού συγκροτήματος σε έκταση περίπου 14 χιλιάδων στρεμμάτων που διαθέτει (συμμετέχει με ποσοστό 60%) στο νησί Pearl Island στον Παναμά.

Εκτιμάται ότι η πρώτη φάση του έργου, το οποίο θα αποτελείται στο σύνολό του από τουλάχιστον τρία πολυτελή ξενοδοχεία, έναν μεγάλο αριθμό εξοχικών κατοικιών, μαρίνα, βοηθητικές εγκαταστάσεις (καταστήματα, αθλητικά κέντρα κ.ά.), αλλά και από ένα αεροδρόμιο, θα στοιχίσει περίπου 50 εκατ. δολάρια, που θα διατεθούν για την κατασκευή των βασικών υποδομών.

Ανάλογης αξίας θα είναι οι πρόδρομες εργασίες και στην τρίτη μεγάλη επένδυση, την οποία προτίθεται να ξεκινήσει εντός του 2011 η Dolphin Capital Investors, και θα αφορά στη δημιουργία του τουριστικού θερέτρου Playa Grande Resort στη Δομινικανή Δημοκρατία. Το έργο θα αναπτυχθεί σε έκταση περίπου 9 χιλιάδων στρεμμάτων, που ανήκει κατά 97% στην DCI και όπου σχεδιάζεται η κατασκευή υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, τουριστικών κατοικιών, γηπέδου γκολφ και κέντρου θαλασσοθεραπείας.

Συνεχίζονται οι εργασίες στο Πόρτο Χέλι

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, η επενδυτική εταιρία των Μίλτου Καμπουρίδη και Πιερ Χαραλαμπίδη δεν σχεδιάζει στην παρούσα χρονική στιγμή να προχωρήσει σε άλλο project, πέρα από το έργο που ήδη υλοποιεί στο Πόρτο Χέλι. Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο χρόνο η εταιρία ξεκίνησε την πρώτη φάση αξιοποίησης έκτασης 3,5 χιλιάδων στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι, με στόχο τη δημιουργία του συγκροτήματος Porto Heli Collection.

Η πρώτη φάση του έργου είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ (η συνολική επένδυση θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ) και περιλαμβάνει την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας της αλυσίδας Aman Resort.

Στην πλήρη του ανάπτυξη το συγκρότημα στο Πόρτο Χέλι θα αποτελείται από τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες, παραθεριστικές κατοικίες, spa, γήπεδα γκολφ, κέντρο ιππασίας κ.ά. Στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της DCI περιλαμβάνονται συνολικά δεκατέσσερα projects, εκ των οποίων τα μισά βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ο επενδυτικός οίκος δεν θα ξεκινήσει καμία νέα ανάπτυξη στη χώρα μας μέχρι να μπει ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά η εγχώρια κτηματαγορά και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι η εταιρία κατέχει μεγάλες εκτάσεις στην Κρήτη, στον Βόλο, στην Τζιά και στην Εύβοια, τις οποίες σχεδιάζει να αξιοποιήσει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.


[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v