Lamda: Κόντρα με τον όμιλο Πανούση

Η οικονομική κρίση αλλά και η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά η Παρνασσός ευθύνονται για τις απώλειες που εμφανίζουν τα έσοδα της Lamda Development, υποστηρίζει η εταιρία.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Lamda: Κόντρα με τον όμιλο Πανούση
Η οικονομική κρίση, που οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης, αλλά και η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά η εισηγμένη Παρνασσός της οικογένειας Παναγιώτη Πανούση ευθύνονται για τις απώλειες που εμφανίζουν τα έσοδα της Lamda Development από την εκμετάλλευση των τριών malls και της μαρίνας του Φλοίσβου αντίστοιχα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τα στελέχη της εταιρίας real estate, η οποία είδε πέρυσι τόσο τον τζίρο των εμπορικών της κέντρων -με εξαίρεση εκείνον του Golden Hall, ο οποίος εμφάνισε οριακή αύξηση- όσο και τα έσοδα από την επένδυσή της στην παραλιακή να κινούνται πτωτικά.

Ειδικά για την περίπτωση της μαρίνας του Φλοίσβου, γίνεται λόγος για αθέμιτο ανταγωνισμό εκ μέρους της γειτονικής μαρίνας του Αγίου Κοσμά καθώς η διαχειρίστρια εταιρία Σείριος (θυγατρική της Παρνασσός που ως γνωστόν είναι συμφερόντων του βασικού μετόχου της κατασκευαστικής Αττικάτ Παναγιώτη Πανούση) έχει προβεί σε μειώσεις της τάξεως του 40% στις τιμές μίσθωσης θέσεων ελλιμενισμού σκαφών.

Σύμφωνα με στελέχη της Lamda Development, ο ανταγωνιστής της μπορεί και προσφέρει χαμηλότερες τιμές επειδή ο ίδιος δεν καταβάλλει μισθώματα στην εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα, από την οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση της μαρίνας.

Πράγματι, εδώ και έναν χρόνο η Σείριος έχει προσφύγει στη διαιτησία για την παραχώρηση του ολυμπιακού συγκροτήματος του Αγίου Κοσμά, αρνούμενη να καταβάλει μισθώματα μέχρις ότου της παραδοθεί το σύνολο των χώρων που προορίζονται για αξιοποίηση και προβλέπονται στη σχετική σύμβαση.

Έτσι, το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, που εκ των πραγμάτων έχει εξασφαλίσει, της δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει αισθητά μειωμένες τιμές στους ιδιοκτήτες σκαφών, προσελκύοντας ορισμένους από τους μέχρι πρότινος πελάτες της μαρίνας Φλοίσβου.

Ήδη, η Lamda Development έχει χάσει περίπου δεκαπέντε μισθώσεις που "μετακινήθηκαν" στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, καταγράφοντας απώλειες εσόδων της τάξεως του 7%.

Σημειώνεται ότι η μαρίνα του Φλοίσβου διαθέτει 300 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών και για την αναβάθμιση των θαλάσσιων και επίγειων υποδομών της η Lamda Development επένδυσε μέσω της θυγατρικής Lamda Flisvos Marina (η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση του έργου για διάστημα 40 ετών) σχεδόν 50 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τις μισθώσεις θέσεων ελλιμενισμού των επίγειων υποδομών (καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ) και των προσφερόμενων υπηρεσιών ανέρχονται σε ετήσια βάση στα 12,7 εκατ. ευρώ.

Με μέτρο οι απώλειες στα εμπορικά κέντρα

Σε ό,τι αφορά τα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda Development (The Mall Athens,Golden Hall και Mediterranean Cosmos), υπάρχουν μεν απώλειες στα έσοδα των καταστημάτων και στην επισκεψιμότητά τους, ωστόσο αυτές κινούνται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την πτώση που παρατηρείται γενικότερα στο εγχώριο λιανεμπόριο και υπολογίζεται στο 30% έναντι της προ της κρίσης περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, οι περυσινές αποδόσεις και οι αποδόσεις του πρώτου διμήνου του 2011 για τα τρία malls της εισηγμένης έχουν ως εξής:

• Το The Mall Athens εμφάνισε μείωση στον τζίρο των καταστημάτων του (335 εκατ. ευρώ) κατά 10,5% σε σχέση με το 2009 και κατά 6% στην επισκεψιμότητα. Φέτος, η πτώση του τζίρου έχει διαμορφωθεί προς το παρόν στο 9%.

• Το Mediterranean Cosmos παρουσίασε μείωση του τζίρου στα καταστήματα (205 εκατ. ευρώ) κατά 9% σε σχέση με το 2009, παρά το γεγονός ότι η επισκεψιμότητα διατηρήθηκε σταθερή. Για φέτος, η μείωση στον τζίρο έχει μέχρι στιγμής αγγίξει το 13% και στην επισκεψιμότητα το 5%.

• Το Golden Hall αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς το 2010 αύξησε κατά 2,5% τον τζίρο του (171 εκατ. ευρώ), κυρίως δε την επισκεψιμότητά του (αύξηση σε ποσοστό 25%). Ωστόσο, τον φετινό Ιανουάριο καταγράφηκαν απώλειες τζίρου της τάξεως του 6%. Πάντως, ο τζίρος του εμπορικού κέντρου κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου εμφάνισε αύξηση χάρη στις εκπτώσεις.

Συνολικά, τα 535 καταστήματα που λειτουργούν στα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda Development παρουσίασαν πέρυσι τζίρο 711 εκατ. ευρώ, ενώ τα επισκέφθηκαν περίπου 25 εκατ. ευρώ άτομα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, δεν έχουν γίνει μειώσεις στα μισθώματα που καταβάλλουν τα καταστήματα, ωστόσο έχουν διατηρηθεί σταθερά τα κόστη των κοινοχρήστων για να μην επιβαρυνθούν οι μισθωτές κατά την περίοδο της κρίσης.

Εκτός των εμπορικών κέντρων, η εταιρία ενδιαφέρεται να υλοποιήσει επενδύσεις και στον τομέα των μεγάλων τουριστικών αναπτύξεων. Έτσι, δεν αποκλείεται να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του προγράμματος αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Πέρα από την ελληνική αγορά, η Lamda Development εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον για τη Σερβία και την Τουρκία, αν και στην τελευταία δεν έχει ακόμη προβεί σε κάποια επένδυση. Ως προς τη Σερβία, προωθεί το έργο ανάπτυξης μικτού συγκροτήματος (ξενοδοχείο, κατοικίες, καταστήματα) σε έκταση 43 στρεμμάτων που απέκτησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια στο Βελιγράδι, επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ. Επιδίωξη της εισηγμένης είναι να εξασφαλίσει τις οικοδομικές άδειες μέχρι τα τέλη του 2011 - αρχές του 2012 και να ολοκληρώσει την επένδυση εντός των επόμενων τριών - τεσσάρων ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v