Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: Βέτο διοίκησης για αποκρατικοποίηση

Εκτός λίστας με τις κρατικές επιχειρήσεις που θα πωληθούν σε ιδιώτες στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης για εξασφάλιση 50 δις. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα επιδιώξει να βγάλει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ

ΕΥΔΑΠ: Βέτο διοίκησης για αποκρατικοποίηση
Εκτός λίστας με τις κρατικές επιχειρήσεις που θα πωληθούν σε ιδιώτες στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης για εξασφάλιση 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα επιδιώξει να βγάλει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ την εταιρία παροχής υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης Αττικής.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης Νίκο Μπάρδη, ο ίδιος δεν πρόκειται να συναινέσει στη πώληση μετοχών και κυρίως στη μεταβίβαση του management της ΕΥΔΑΠ καθώς – όπως τουλάχιστον υποστηρίζει – μια τέτοια εξέλιξη θα ανατρέψει το σχέδιο ανάπτυξης της εταιρίας.

Μάλιστα, ο κ. Μπάρδης εκτιμά ότι τελικά η κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει και δεν θα προχωρήσει στη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο ελέγχει σήμερα το 61% της εταιρίας, ενώ ποσοστό της τάξεως του 10% κατέχει ο όμιλος της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Με βάση τα «σενάρια» που ακούγονται, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης τουλάχιστον του 10% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ ώστε το δημόσιο να συνεχίσει να διατηρεί τον έλεγχο της επιχείρησης.

Πάντως, μια τέτοια επιλογή είναι προφανές ότι δεν θα εξυπηρετούσε ιδιαίτερα το στόχο για τη συγκέντρωση του ποσού των 50 δις. ευρώ, ενώ παράλληλα θα έφερνε σε αντιπαράθεση την κυβέρνηση με τους επικεφαλής και κυρίως με τους εργαζομένους στην επιχείρηση.

Επιπλέον, θα περιόριζε αισθητά το ενδιαφέρον που υπάρχει από εγχώριους και ξένους οίκους για συμμετοχή στη μεγαλύτερη εταιρία ύδρευσης – αποχέτευσης της χώρας, δεδομένου ότι ο έλεγχος μόνο του 10% σ’ αυτή δεν θα τους άφηνε σημαντικά περιθώρια παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών.

--- Ανάπτυξη τριών σημείων

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προωθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της εταιρίας που προβλέπει τη διατήρηση του ρόλου της ως φορέα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και το οποίο θα στηριχθεί σε τρεις επιμέρους άξονες:

• Στη βελτίωση των υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων στο λεκανοπέδιο της Αττικής σε βάθος δεκαετίας.
• Στην ανάληψη ρόλου για την εξασφάλιση της ύδρευσης – αποχέτευσης στα νησιά της χώρας.
• Στην προώθηση της ιδέας για τη σύσταση μιας ρυθμιστικής αρχής που θα ασχολείται με τη διαχείριση των υδάτων και η οποία θα σχεδιάζει και θα δημοπρατεί τα απαραίτητα έργα.

Ειδικά όσον αφορά στην υδροδότηση των νησιών, η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην ίδρυση μιας νέας κατά 100% θυγατρικής εταιρίας, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης της νησιωτικής χώρας.

Ήδη, τα συναρμόδια υπουργεία (Υποδομών, Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Νήσων) έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Η νέα εταιρία θα μελετήσει τα δεδομένα του κάθε νησιού που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα (ήδη πολλά κυκλαδονήσια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον) και θα προτείνει συγκεκριμένες μεθόδους για την υδροδότησή τους (αφαλάτωση, μεταφορά νερού, αξιοποίηση τοπικών υδάτων κ.α.).

Εν τω μεταξύ, η εισηγμένη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις οφειλές των δήμων που υδροδοτεί στην Αττική και οι οποίοι της χρωστούν συνολικά περί τα 170 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μπάρδης υποστηρίζει πως θα γίνουν ενέργειες για την είσπραξη των οφειλών, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμψηφισμός τους μέσω της εξαγοράς τοπικών δικτύων όπως είχε κάνει η προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υπό τους κυρίους Κώστα Κωστούλα και Αντώνη Βαρθολομαίο.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί και φέτος η προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης που πέρυσι περιορίσθηκαν κατά τουλάχιστον 25% (από τον Μάιο του 2010 που ανέλαβε η νέα διοίκηση).

Θα πρέπει να σημειωθεί δε ότι οι επικεφαλής της εταιρίας θεωρούν κακή την επιλογή της επένδυσης στο ΚΕΛ Θριασίου, καθώς όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο κ. Μπάρδης «η ΕΥΔΑΠ πληρώνει τα μαλλιοκέφαλά της για τη λειτουργία του εν λόγω βιολογικού καθαρισμού».

Για το λόγο αυτό δεν προτίθεται στο εξής να υλοποιήσει καμία άλλη επένδυση, επικεντρώνοντας τις εργασίες της αποκλειστικά στο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Σε ό,τι αφορά στα τιμολόγια, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υπόσχεται πως φέτος δεν θα γίνει καμία αύξηση.

--- Προσβλέπει σε επιστροφή στη Λιβύη και επέκταση σε Αζερμπαϊτζάν – Καζακστάν

Εκτός όμως από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, η ΕΥΔΑΠ εξακολουθεί να επιδιώκει την εξασφάλιση εργασιών σε ξένες αγορές παρά τις δυσκολίες που συναντά το πρώτο της εγχείρημα στη Λιβύη λόγω των ταραχών στην αραβική αυτή χώρα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, στελέχη της εταιρίας έχουν προγραμματίσει να επισκεφτούν το προσεχές διάστημα στο πλαίσιο ελληνικής αποστολής το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν με στόχο να διερευνήσουν τις δύο αγορές και να προωθήσουν την ανάληψη εργασιών.

Σε ότι αφορά στη Λιβύη, όπου η ΕΥΔΑΠ συγκρότησε κοινοπραξία με τον κινεζικό οίκο MCC (με συμμετοχή 60% των Κινέζων) προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες ύδρευσης στη χώρα στο πλαίσιο καταρχήν συμφωνίας που έχει συνάψει με την κρατική τοπική εταιρία υδάτων, η εισηγμένη ελπίζει πως όταν επιστρέψει η ηρεμία θα επανεργοποιηθεί η σχετική σύμβαση.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, στη Λιβύη θα πρέπει να γίνουν έργα ύψους 6 δισ. ευρώ για το εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης της χώρας, μέρος των οποίων – εφόσον φυσικά παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία με την τοπική εταιρία υδάτων – ενδεχομένως θα ανατεθούν σε ελληνικές τεχνικές εταιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v