ΓΕΝΟΠ σε Ζερβό:Να πέσουν υπογραφές για Πτολεμαΐδα

Αν δεν πέσουν οι υπογραφές για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, η διοίκηση να ξεχάσει και το φωτοβολταϊκό των 200 μεγαβάτ που έχει εξαγγείλει.

ΓΕΝΟΠ σε Ζερβό:Να πέσουν υπογραφές για Πτολεμαΐδα
Αν δεν πέσουν οι υπογραφές για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, η διοίκηση να ξεχάσει και το φωτοβολταϊκό των 200 μεγαβάτ που έχει εξαγγείλει.

Το μήνυμα αυτό έστειλαν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ και του σωματείου της Πτολεμαΐδας "Σπάρτακος" στην κυβέρνηση, μέσω του επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού, σε συνάντηση που είχαν και όπου έθεσαν με έμφαση θέματα προσλήψεων και συνέχισης της δραστηριότητας της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

Το ενδιαφέρον των συνδικαλιστών εστιάζεται στις λιγνιτικές μονάδες, τις μόνες που διασφαλίζουν τη στήριξη της απασχόλησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχίες για τις συνεχόμενες μεταθέσεις της ημερομηνίας κατάθεσης προσφορών για την ανάληψη του έργου.

Ο διαγωνισμός του έργου, με αρχικό προϋπολογισμό περίπου 1,3 δισ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2010, με αρχική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου. Από τότε, η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών μετατίθεται συνεχώς και πρόσφατα μετατέθηκε για τις 19 Απριλίου, με τη δικαιολογία ότι μία ενδιαφερόμενη κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και η ιαπωνική Χιτάτσι, λόγω του σεισμού, δεν προλαβαίνει να είναι έτοιμη.

Υπάρχει και το προηγούμενο του πρώτου διαγωνισμού που κρίθηκε άγονος, τεχνητά για πολλούς, καθώς η διαστασιολόγηση ήταν εκτός συνθηκών αγοράς (ισχύς έως 400 μεγαβάτ), με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία προσφορά.

Ο νέος διαγωνισμός γίνεται για μονάδα με ισχύ 550 - 660 μεγαβάτ και με δυνατότητα παροχής τηλεθέρμανσης με ισχύ 140 θερμικών μεγαβάτ. Ωστόσο, και στον διαγωνισμό αυτόν έχουν προκύψει προβλήματα σε ό,τι αφορά τη διατύπωση όρων για την ευθύνη των συμμετεχόντων στις κοινοπραξίες, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους μεγαλύτερους παίκτες της διεθνούς αγοράς να αρνούνται να τους αποδεχτούν.

Αναφορικά με τους συνδικαλιστές και τη στάση που θα τηρήσουν, σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο "Σπάρτακος" αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Εκείνο που γι' αυτούς φαντάζει 'χρυσό χάπι' (ήτοι η κατασκευή του φωτοβολταϊκού στην περιοχή μας), για εμάς δεν είναι παρά μία ασπιρίνη στον πονοκέφαλο που μας δημιουργούν καθημερινά με την ολιγωρία και την προκλητικότητά τους και αρνούμαστε να την καταπιούμε.

Αν νομίζουν ότι θα αφήσουμε τα θέματα που αποτελούν για εμάς την αιχμή του δόρατος (μονάδες, προσλήψεις, λιγνίτες, περιβάλλον), για να αναλωθούμε, να υποκύψουμε και να συμβιβαστούμε με τις φωτοβολταϊκές κομπρέσες που μας πλασάρουν, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Η μέχρι τώρα αγωνιστική - διεκδικητική μας πορεία, εξάλλου, έχει αποδείξει ότι, αν χρειαστεί, θα φέρουμε τα πάνω κάτω και θα επιτρέψουμε την κατασκευή του φωτοβολταϊκού ΜΟΝΟ αφού θα έχουν πέσει οι υπογραφές με την ανάδοχη εταιρία για την κατασκευή της μονάδας, στο πλαίσιο του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, που θα πραγματοποιηθεί στην Πτολεμαΐδα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v