Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πυρπολεί" την αγορά δανείων η Εμπορική (upd)

Σκληρό "πόκερ" από Γάλλους στα δάνεια επιχειρήσεων. Γιατί μπλοκάρουν αναχρηματοδοτήσεις, τι ζητάνε. Η θέση ισχύος λόγω υψηλών προβλέψεων, η δυσφορία των τραπεζών, η στάση της ΤτΕ. Τι απαντά η Εμπορική.

Πυρπολεί την αγορά δανείων η Εμπορική (upd)
Σκληρό πόκερ στην… τσόχα των επιχειρηματικών δανείων παίζει, το τελευταίο διάστημα, η Εμπορική Τράπεζα, μπλοκάροντας, σύμφωνα με τραπεζίτες, αναχρηματοδοτήσεις - ρυθμίσεις, προκειμένου να εξοφληθεί προνομιακά για δάνεια που έχει ήδη διαγράψει!

Έχοντας ακολουθήσει την τελευταία τριετία πολιτική σχηματισμού ιδιαίτερα υψηλών προβλέψεων, η θυγατρική της Credit Agricole βρέθηκε στη συγκυρία με… ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων τραπεζών.

Και αυτό γιατί έχει διαγράψει έως και το 100% επιχειρηματικών δανείων, την ώρα όπου οι άλλες τράπεζες έχουν σχηματίσει τις αναγκαίες μόνο, βάσει των κανόνων της Τράπεζας της Ελλάδος, προβλέψεις.

Η Εμπορική, την τριετία 2008 - 2010, πήρε συνολικές προβλέψεις 2,16 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,02 δισ. ευρώ πέρυσι. Και όλα αυτά με το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων να μειώνεται στα 24,1 δισ. ευρώ το 2010, έναντι 25 δισ. ευρώ το 2008. Έτσι, στις 31/12/2010, το 4,25% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών της είχε διαγραφεί.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι παραπάνω "γιγάντιες" διαγραφές της Εμπορικής θα πρόσφεραν ανάσα -και- σε επιχειρήσεις και στο τραπεζικό σύστημα. Αντί αυτού, η θυγατρική της Credit Agricole μπλοκάρει συμφωνίες αναχρηματοδότησης ή ρύθμισης δανείων επιχειρήσεων που βρίσκονται στην… εντατική.

"Πρόκειται για τακτική... ελεύθερου σκοπευτή", δηλώνει επικεφαλής επιχειρηματικής πίστης εγχώριας τράπεζας, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί, ως εκ τούτου, ασύμμετρη απειλή για τις επιχειρήσεις και το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Εμπορική διέγραψε το 100% δανείων σε επιχειρήσεις όπου η ίδια δεν έχει μεγάλη δανειακή έκθεση. Δεν συμπεριλαμβάνεται, δηλαδή, μεταξύ των μεγαλύτερων πιστωτριών τραπεζών τους.

Με αυτό το… χαρτί στο τραπέζι εμφανίζεται απρόθυμη να συναινέσει σε αναχρηματοδοτήσεις ή ρυθμίσεις δανείων, φέρνοντας σε αρκετές περιπτώσεις διαδικαστικά προσκόμματα.

Δυσφορία στις υπόλοιπες τράπεζες από τη στάση της Εμπορικής

"Στην πράξη, ζητά να εξοφληθεί για το σύνολο του δανείου και να φύγει", εκτιμά ο ίδιος, δηλώνοντας ότι η τράπεζα στην οποία δουλεύει όπως και οι υπόλοιπες δεν είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν τους όρους της Εμπορικής, εξασφαλίζοντάς της bail-out.

Οι τράπεζες, δηλαδή, δεν δέχονται να χορηγήσουν νέα δάνεια αν η Εμπορική δεν συμμετάσχει στην κοινοπραξία έκδοσης ή δεν παραιτηθεί από την απαίτηση έναντι μερικής εξόφλησης του δανείου.

Η συνήθης πρακτική, διεθνώς, υπογραμμίζει ο ίδιος, είναι να διαγράφεται κατά 100% απαίτηση δανείου, όταν κρίνεται βεβαιωμένα ανείσπρακτο. "Όταν συμβαίνει αυτό, ο πιστωτής δεν ζητά να πληρωθεί το 100% της απαίτησης, αλλά ένα μικρό μόλις μέρος της", συμπληρώνει, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Εμπορικής.

Αυτή η στάση έχει προκαλέσει τη δυσφορία μεγάλης μερίδας εγχώριων τραπεζών καθώς η Εμπορική δεν δείχνει πλέον να συμμερίζεται την ανάγκη για διάσωση επιχειρήσεων και για αποφυγή του ορατού κινδύνου αποδόμησης του παραγωγικού ιστού της χώρας.

"Η Εμπορική λειτουργεί σαν ξένη τράπεζα, που αύριο δεν θα είναι εδώ", σχολιάζει κορυφαίος τραπεζίτης που ρωτήθηκε για το θέμα από το Euro2day, εξηγώντας ότι δεν συνυπολογίζει τις επιπτώσεις των καθ' όλα νόμιμων απαιτήσεών της σε επιχειρήσεις και στην οικονομία.

Πάντως, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος υπενθυμίζουν ότι οι τράπεζες δύνανται να σχηματίσουν πρόβλεψη, κατά την εκτίμησή τους, ήδη από τη στιγμή όπου μια επιχείρηση θα παραβιάσει τους ελάχιστους αριθμοδείκτες δανειακής σύμβασης. Σημειώνουν δε ότι το πλαίσιο επιβάλλει ελάχιστα ποσοστά πρόβλεψης και επομένως δεν απαγορεύει τη διαγραφή του συνόλου του δανείου.

Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της αγοράς, ότι δεν μπορεί να υφίστανται τέτοιες μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των προβλέψεων για την ίδια επιχείρηση. Κατά συνέπεια, η στάση της Εμπορικής είναι απολύτως νόμιμη, ασχέτως αν δημιουργεί προβλήματα στον χειρισμό των αναχρηματοδοτήσεων από τις άλλες τράπεζες.  

Η απάντηση της Εμπορικής Τράπεζας

"Σε συνέχεια του άρθρου σας με τίτλο «‘Πυρπολεί’ την αγορά δανείων η Εμπορική», που δημοσιεύθηκε στο Euro2day.gr στις 23 Μαρτίου 2011, θα θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένα σημεία, προς αποκατάσταση εσφαλμένων εντυπώσεων που δημιουργήθηκαν στο αναγνωστικό κοινό.

Η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί κύρια στρατηγική επιλογή της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας μας έχει αναλάβει τη δέσμευση να σταθεί ουσιαστικός σύμμαχος για τη διαρκή ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Η συνετή πολιτική προβλέψεων, την οποία εφαρμόζουμε κατά τα τελευταία τρία χρόνια, η οποία είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις βέλτιστες διεθνείς τραπεζικές πρακτικές, σε συνδυασμό με την υπεύθυνη πολιτική πιστοληπτικής αξιολόγησης, εγγυάται την ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου και μας καθιστά μία ασφαλή και υπεύθυνη τράπεζα για τους πελάτες μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εμπορική Τράπεζα συνεχίζει να παρέχει νέα δάνεια και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της για αναχρηματοδότηση ή/και ρύθμιση των δανειακών τους υποχρεώσεων, εφόσον πληρούν τους δείκτες φερεγγυότητας και τα κριτήρια της πιστοδοτικής μας πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, η Εμπορική Τράπεζα λειτουργεί πλήρως εναρμονισμένα με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο και με βασικό της μέλημα να τηρεί υπεύθυνη στάση απέναντι σε όσους λογοδοτεί, δηλαδή τους πελάτες, μετόχους, εργαζομένους και εποπτικές αρχές.

Η Εμπορική Τράπεζα, με τη στήριξη του μητρικού της Ομίλου, της Credit Agricole, του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στη Γαλλία, είναι ένας από τους λίγους πυλώνες παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας έμπρακτα στις προσπάθειές τους για υγιή ανάπτυξη. Η Credit Agricole έχει αποδείξει επανειλημμένα και με συνέπεια ότι έχει πραγματοποιήσει μία μακροπρόθεσμη και μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα και ότι εξακολουθεί να στηρίζει με υπευθυνότητα τις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Παρακαλούμε να ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο του ρεπορτάζ σας και η θέση της Εμπορικής Τράπεζας, όπως περιγράφεται στην παρούσα επιστολή, για την ορθή ενημέρωση των αναγνωστών σας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v