Υγεία: Στα €299 εκατ. ο κύκλος εργασιών 2010

Στα 299 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2010 του Ομίλου Υγεία έναντι 336,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 11,2%.

Υγεία: Στα €299 εκατ. ο κύκλος εργασιών 2010
Στα 299 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2010 του Ομίλου Υγεία έναντι 336,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 11,2%.

Αναλυτικά, τα ενοποιημένα αποτελέσματα της χρήσης του 2010 δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα με τα αποτελέσματα της χρήσης του 2009, κυρίως λόγω της απομείωσης της υπεραξίας των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου.

ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: Σε ενοποιημένο επίπεδο ο κύκλος εργασιών το 2010 ανήλθε στα € 299 εκ. παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 11,2% έναντι των € 336,7 εκ. για την χρήση του 2009, ενώ ο κύκλος εργασιών του ΥΓΕΙΑ μειώθηκε κατά 1,2% κυρίως λόγω της απόφασης του Ομίλου για απορρόφηση του ΦΠΑ και ανήλθε στα € 139,7 εκ. έναντι € 141,4 εκ. για την χρήση του 2009. Η επίπτωση στον κύκλο εργασιών του ΥΓΕΙΑ από την εν λόγω απορρόφηση ανέρχεται στα € 6,6 εκ. περίπου.

ΚΕΡΔΗ (ΖΗΜΙΕΣ) ΠΡΟ ΤΟΚΩΝ ΦΟΡΩΝ & ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΝ (EBITDA): Τα ενοποιημένα δημοσιευμένα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε ζημίες € 2,5 εκ., έναντι κερδών € 50,8 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι κυριότεροι λόγοι των λειτουργικών ζημιών του Ομίλου, ήταν: η Τουρκική και Κυπριακές θυγατρικές Εταιρείες οι οποίες παρουσίασαν συνολικές λειτουργικές ζημίες € 9,6 εκ., τα μειωμένα περιστατικά του μαιευτικού κλάδου του Ομίλου λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού και της οικονομικής κρίσης, καθώς και η απορρόφηση του ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Τα συγκρίσιμα ενοποιημένα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε κέρδη € 4,2 εκ., έναντι κερδών € 53,8 εκ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.
Τα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του ΥΓΕΙΑ ανέρχονται σε κέρδη € 18 εκ., έναντι € 24,9 εκ. το 2009.

ΚΕΡΔΗ (ΖΗΜΙΕΣ) ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ: Για την οικονομική χρήση 2010 ο όμιλος Υγεία παρουσίασε ζημίες προ φόρων ύψους € 81,5 εκ., έναντι κερδών € 20,5 εκ. το 2009. Η παρούσα μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απομείωση μέρους της υπεραξίας των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου, που ανέρχεται στο ποσό των € 44,3 εκ.. Τα συγκρίσιμα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου ανέρχονται το 2010 σε ζημίες € 25,7 εκ. έναντι κερδών € 25,1 εκ. το 2009.

Το ΥΓΕΙΑ παρουσίασε ζημίες προ φόρων ύψους € 62,2 εκ. έναντι κερδών € 18,3 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αντίστοιχη απομείωση μέρους της αξίας των συμμετοχών του ΥΓΕΙΑ ανέρχεται στο ποσό των € 62,9 εκ. Τα συγκρίσιμα αποτελέσματα προ φόρων του ΥΓΕΙΑ διαμορφώνονται σε κέρδη € 2,9 εκ. το 2010 έναντι € 8,9 εκ. το 2009.

ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ (ΖΗΜΙΕΣ) ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ: Ο Όμιλος το 2010 παρουσίασε ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας € 77,6 εκ. συμπεριλαμβανομένης έκτακτης εισφοράς ύψους € 3,9 εκ., έναντι κερδών € 10,7 εκ. το 2009. Τα συγκρίσιμα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανέρχονται σε ζημίες € 23 εκ. έναντι κερδών € 14,6 εκ. το 2009.

Σε εταιρικό επίπεδο, το ΥΓΕΙΑ παρουσιάζει ζημίες μετά από φόρους της τάξεως των € 64,4 εκ., συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς ύψους € 1,7 εκ. έναντι κερδών € 13,6 εκ. το 2009. Τα προσαρμοσμένα αποτελέσματα μετά από φόρους ανέρχονται το 2010 σε κέρδη € 2,4 εκ. έναντι κερδών € 4,7 εκ. το 2009.

Σημειώνεται ότι στα συγκρίσιμα αποτελέσματα δεν συμπεριλαμβάνονται απομειώσεις υπεραξίας και συμμετοχών, τα αποτελέσματα της Τουρκικής θυγατρικής εταιρείας, μερίσματα από θυγατρικές εταιρείες, έκτακτες φορολογικές εισφορές και τυχόν έκτακτες ζημίες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του «Ομίλου ΥΓΕΙΑ» κα Ρίτα Σουβατζόγλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το 2010 ήταν μια δύσκολη χρονιά τόσο για την ελληνική όσο και για τις διεθνείς αγορές. Στην απαιτητική αυτή συγκυρία, ο όμιλος Υγεία επέδειξε προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες παραμένοντας κεφαλαιακά ισχυρός και επιβεβαιώνοντας την ηγετική του θέση στην Ελληνική Αγορά.

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, η Διοίκηση του Ομίλου αντιλαμβανόμενη τη σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών, προχώρησε στην πλήρη απορρόφηση του Φ.Π.Α στις υπηρεσίες υγείας από την 1η ημέρα εφαρμογής του, προσφέροντας ουσιαστικά ισόποση μείωση των τιμολογίων του.

Το εν λόγω δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στο μαιευτικό κλάδο στη χώρα μας, αλλά και την υστέρηση στην απόδοση της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου μας στη Τουρκία, οδήγησαν στη μείωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, ενώ σε αντίθεση η μητρική εταιρεία διατήρησε τα υψηλά επίπεδα λειτουργικής κερδοφορίας επιβεβαιώνοντας την ηγετική της θέση στον κλάδο Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 3ο τρίμηνο του 2010 εντάχθηκε λειτουργικά στην οικογένεια του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, το νέο υπερσύγχρονο νοσοκομείο HYGEIA HOSPITAL TIRANA στην Αλβανία, το οποίο δημιούργησε νέα δεδομένα στις υπηρεσίες υγείας της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, παρέχοντας υπηρεσίες και τεχνολογικό εξοπλισμό ευρωπαϊκού επιπέδου.

Οι πρώτοι μήνες λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου, είναι ιδιαιτέρα ενθαρρυντικοί, και αναμένεται σχετικά σύντομα η επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας.

Η Διοίκηση του Ομίλου, αντιλαμβανόμενη έγκαιρα τις γενικότερες τάσεις και προκλήσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και ειδικότερα τις επικρατούσες συνθήκες στην Ελληνική Οικονομία, προχωρά σε προσαρμογή του Επιχειρηματικού Σχεδιασμού της , με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των λειτουργικών αποτελεσμάτων του Ομίλου, την ενδυνάμωση της χρηματοοικονομικής του θέσης και την επαναξιολόγηση των επενδύσεων του Ομίλου στο εξωτερικό, με απώτερο γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον των μετόχων.

Προτεραιότητά μας παραμένει πάντα η διασφάλιση υψηλοτάτου επιπέδου υπηρεσιών υγείας. Απόδειξη αποτελεί, άλλωστε, το γεγονός ότι το ΥΓΕΙΑ είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην Ελλάδα που διαπιστεύτηκε κατά το διεθνές πρότυπο ποιότητας Joint Commission International (JCI), το οποίο εξασφαλίζει συνεχιζόμενη και ελεγχόμενη ασφάλεια και ποιότητα υπηρεσιών για τους ασθενείς και το προσωπικό.

Είμαι πεπεισμένη ότι, το προσωπικό, οι γιατροί και η Διοίκηση του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, είναι το απόλυτο εχέγγυο για να ξεπεράσουμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και παράλληλα, ο κινητήριος μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας του Ομίλου μας. Αρωγός στην επίτευξη του στόχου μας παραμένει ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος στην Ελλάδα η Marfin Investment Group

Οικονομικό Ημερολόγιο για το έτος 2011.:

-Ανακοίνωση Ετήσιων Οικονομικών Αποτελεσμάτων χρήσης 2010: Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011
-Δημοσίευση Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων 2010 στον Τύπο: Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011
-Ετήσια Ενημέρωση Αναλυτών (Τηλεδιάσκεψη- Conference Call): Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011
-Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων: Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Για τη χρήση του 2010, η Εταιρεία δεν θα προβεί σε διανομή μερίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v