ΔΕΗ: Πιθανή μείωση προσωπικού κατά 600-700 άτομα

Σενάριο για μείωση προσωπικού της ΔΕΗ κατά 600 έως 700 άτομα περιέγραψε ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός κατά τη διάρκεια του χθεσινού conference call που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

ΔΕΗ: Πιθανή μείωση προσωπικού κατά 600-700 άτομα
Σενάριο για μείωση προσωπικού κατά 600 έως 700 άτομα περιέγραψε ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός κατά τη διάρκεια του χθεσινού conference call που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αναφέρει η Proton Bank.

Όπως είπε ο κ. Ζερβός, το μέσο κόστος χρέους για το 2011 θα είναι στο 4,7% από 4% το 2010, ενώ προέβλεψε πως οι κεφαλαιακές δαπάνες θα ανέλθουν στο 1,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 200 εκατ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως αναφέρει η Εθνική ΑΧΕ, πέρα από την υιοθέτηση επιθετικής στρατηγικής για τις ανανεώσιμες πηγές, η διοίκηση έχει ως στόχο την επέκταση της ΔΕΗ σε ξένες αγορές (λιγνιτικές επενδύσεις στο Κόσοβο, υδροηλεκτρικά εργοστάσια στη Βοσνία και στην πΓΔΜ) ως τον μόνο τρόπο για να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων στην Ελλάδα.

Ο κ. Ζερβός επισήμανε ότι υπάρχουν πλέον λιγότερες προβλέψεις σε ό,τι αφορά τη δικαστική διαμάχη με τον ασφαλιστικό φορέα του προσωπικού - κάτι που πιθανότατα θα ανοίξει τον δρόμο για πώληση περισσότερων στοιχείων ενεργητικού.

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα

Κατά τη Marfin Analysis, οι επιδόσεις της ΔΕΗ χαρακτηρίστηκαν κυρίως από αδύναμα έσοδα εξαιτίας της αύξησης του ανταγωνισμού, από υψηλότερα ενεργειακά κόστη, από σημαντικά χαμηλότερα μισθολογικά κόστη λόγω της μείωσης μισθών και από υψηλότερες προβλέψεις για κακά δάνεια. Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως πιθανόν θα προχωρήσει σε καθοδική αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών της για το 2011.

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει η Eurobank Securities τα αποτελέσματα της ΔΕΗ σε επίπεδο τόσο κερδών όσο και εσόδων. Τη σύσταση "buy" διατηρεί η Alpha Finance, η οποία χαρακτηρίζει τις επιδόσεις της Επιχείρησης αντίστοιχες των εκτιμήσεών της σε ό,τι αφορά τα κέρδη και ελαφρώς χαμηλότερες σε ό,τι αφορά τα έσοδα και τις πωλήσεις.

Τις προβλέψεις για κακά δάνεια επισημαίνει η HSBC ως λόγο για τον οποίο τα μεγέθη της ΔΕΗ ήταν κατώτερα όσων είχαν προβλέψει και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις και η ίδια η χρηματιστηριακή. Στα θετικά η HSBC αναφέρει τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v