ΟΤΕ: Κοντά σε συμφωνία για τη ΣΣΕ

Το πρώτο βήμα για την επίτευξη εργασιακής ειρήνης στον ΟΤΕ αποτελεί η υπογραφείσα χθες συλλογική σύμβαση εργασίας με την οποία συμφωνήθηκαν τα κίνητρα για την αποχώρηση από τον ΟΤΕ περίπου 250 υπαλλήλων.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Κοντά σε συμφωνία για τη ΣΣΕ
Το πρώτο βήμα για την επίτευξη εργασιακής ειρήνης στον ΟΤΕ αποτελεί η υπογραφείσα χθες συλλογική σύμβαση εργασίας με την οποία συμφωνήθηκαν τα κίνητρα για την αποχώρηση από τον ΟΤΕ περίπου 250 υπαλλήλων που θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης.

Την επόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη, η διοίκηση του ΟΤΕ και η ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ θα συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που αφορούν στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας (για τα μισθολογικά θέματα), ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη χρονιά, αφού οι σχεδόν 14μηνες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Σημειώνεται ότι για να υπάρξει αποχώρηση των 250 εργαζομένων πρέπει να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων, που ονομάζεται επίσης συλλογική σύμβαση, αλλά είναι διαφορετική από τη ΣΣΕ που υπογράφεται για μισθολογικά και άλλα θέματα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι τώρα βρίσκονται πλέον κοντά σε συμφωνία.

Στις προτεραιότητες της ΟΜΕ-ΟΤΕ φαίνεται ότι είναι τώρα η υπογραφή της σύμβασης με μηδενικές αυξήσεις προκειμένου με τον τρόπο αυτόν να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών σε περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία όπως είναι ήδη γνωστό έχει ζητήσει, εδώ και πολύ καιρό, και από τις εισηγμένες ΔΕΚΟ να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών στο προσωπικό τους κατά το πρότυπο των μειώσεων τις οποίες έχει ήδη επιβάλει η ίδια στον στενό δημόσιο τομέα και στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ.

Εξορθολογισμός κόστους προσωπικού

Η υπογραφή μιας σύμβασης που θα διατηρεί τις αμοιβές του προσωπικού στα υφιστάμενα επίπεδα φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνη και τη διοίκηση, η οποία με τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε το προηγούμενο διάστημα έχει καταφέρει να επιτύχει σημαντικό εξορθολογισμό στο κόστος προσωπικού.

Εκτός των αλλαγών που αφορούν στην υπερωριακή απασχόληση και τέθηκαν ήδη σε ισχύ από τις αρχές Μαρτίου, από τον Μάιο πρόκειται να τεθούν σε ισχύ και οι αποφάσεις της διοίκησης που αφορούν στην εφαρμογή ωραρίου 40 ωρών την εβδομάδα.

Επίσης, από την 1η Μαΐου θα υπάρξουν περιορισμοί στα χορηγούμενα στο προσωπικό διαλείμματα, ενώ θα καταργηθούν και τα δρομολόγια των λεωφορείων προς το διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ.

Υπό τα δεδομένα αυτά, πολύ πιθανή θα πρέπει να θεωρείται τις επόμενες μέρες η σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στη διοίκηση και στους εργαζομένους του ΟΤΕ.

Κοινή στρατηγική απέναντι στην ΕΕΤΤ

Επίσης, ένα από τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση άμεσα στις δύο πλευρές είναι και η χάραξη κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των αποφάσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ είναι ο θερμότερος υποστηρικτής της διοίκησης στην κόντρα με την ΕΕΤΤ, την οποία αναζωπύρωσε η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής να προχωρήσει στη λήψη προσωρινών μέτρων για το δίκτυο VDSL, βάζοντάς το ουσιαστικά στον πάγο για διάστημα έξι μηνών.

Η απόφαση αυτή επισήμως δεν σχολιάστηκε ποτέ από τον ΟΤΕ, ενώ αντίθετα η αντίδραση της ΟΜΕ-ΟΤΕ υπήρξε οργίλη, αφού επέρριψε στην ΕΕΤΤ μερίδιο ευθύνης ακόμη και για τις απώλειες εισοδήματος που έχουν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ λόγω των περικοπών σε μισθούς και δικαιώματα, στις οποίες όπως ανέφερε προχωρά η διοίκηση προκειμένου να μειώσει τη χασούρα που προκαλούν στον Οργανισμό οι αποφάσεις της Επιτροπής.

Κίνητρα για αποχώρηση 250 εργαζομένων

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι, με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας για την αποχώρηση προσωπικού που υπογράφηκε χθες, σε περίπου 250 εργαζομένους του ΟΤΕ που συμπληρώνουν τις σχετικές προϋποθέσεις θα δοθούν κίνητρα το κόστος των οποίων αθροιστικά θα φτάνει τις 25.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προχωρήσουν στην αναγνώριση έως 4 πλασματικών ετών (π.χ. χρόνου σπουδών, στρατιωτικής θητείας, ανεργίας) προκειμένου να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v