Βαθαίνει η κόντρα "Σέλμαν ΑΕ" - "Σέλμαν Σοφιανός"

Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ της ΣΕΛΜΑΝ ΑΕ και της ΣΕΛΜΑΝ ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ Α.Ε με τις δύο εταιρίες να οδηγούνται στα δικαστήρια για να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Βαθαίνει η κόντρα Σέλμαν ΑΕ - Σέλμαν Σοφιανός
Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ της ΣΕΛΜΑΝ ΑΕ και της ΣΕΛΜΑΝ ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ Α.Ε με τις δύο εταιρίες να οδηγούνται στα δικαστήρια για να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Αναλυτικότερα εν συνεχεία του από 5.04.2011 Δελτίου Τύπου της εταιρείας ΣΕΛΜΑΝ ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ Α.Ε. (εφεξής ΣΣΠ), το οποίο βρίθει ανακριβειών, εκδόθηκε χωρίς την έγκρισή μας ως μετόχων του 50%, αποστέλλεται σε πελάτες μας και δυστυχώς αναπαράγεται από μικρή μερίδα του Τύπου, πλήττοντας την αξιοπιστία και το κύρος της ΣΕΛΜΑΝ Α.Ε. και των διοικούντων αυτήν, η εταιρεία ΣΕΛΜΑΝ Α.Ε. (εφεξής "ΣΕΛΜΑΝ") σχολιάζει ως εξής:

Τον Οκτώβριο του 2006 η ΣΕΛΜΑΝ απέκτησε το 40% της Ρουμανικής εταιρείας SOFROM PARQUET SA (πρώην SOFROM EXIM SRL εφεξής "SOFROM") και ίδρυσε την ΣΣΠ, στην οποία η ΣΕΛΜΑΝ συμμετέχει με 50%.

Συμφωνήθηκε περαιτέρω ότι η διοίκηση της SOFROM θα ασκείται από πρόσωπο επιλογής των μετόχων που έχουν την πλειοψηφία (60%) η δε διοίκηση της ΣΣΠ θα ασκείται από κοινού.

Στην πορεία όμως, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΣΠ, που είχε ορισθεί από τους μετόχους του έτερου 50%, τη διοικούσε μόνος, απευθυνόμενος στα μέλη που είχε διορίσει η ΣΕΛΜΑΝ στο ΔΣ της εταιρείας μόνο για να λαμβάνει υπογραφές για την πληρωμή ήδη αναληφθεισών από αυτόν και μόνον υποχρεώσεων.

Τον Ιανουάριο του 2010, μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και της διοίκησης της ΣΕΛΜΑΝ ο εκπρόσωπος των μετόχων του 50% της ΣΣΠ και του 60% της SOFROM ζήτησε τη μονομερή από τη ΣΕΛΜΑΝ οικονομική στήριξη της ελληνικής και της ρουμανικής εταιρείας, δηλώνοντας ότι οι άλλοι μέτοχοι αδυνατούν να εισφέρουν έστω και ένα ευρώ. Η ΣΕΛΜΑΝ έχοντας να αντιμετωπίσει τη σοβαρότατη οικονομική κρίση διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να στηρίζει τις εταιρείες αυτές, ζήτησε περιορισμό των δαπανών και πρότεινε την αλλαγή του τρόπου διοίκησης αυτών.

Στην πρόταση του εκπροσώπου των μετόχων για πώληση των μετοχών του (50% της ΣΣΠ και 60% της SOFROM) αντί τιμήματος που ήταν υπέρογκο και δυσανάλογο με την αξία τους, η ΣΕΛΜΑΝ απάντησε ότι δεν δύναται να αγοράσει και μάλιστα στην εξωπραγματική αυτή τιμή, αλλά ευχαρίστως θα πουλούσε προς αυτούς το ποσοστό της στη ΣΣΠ έναντι της ονομαστικής του αξίας και υπό τον όρο πλήρους απαλλαγής της από κάθε ευθύνη σχετικώς με την εταιρεία αυτή.

Η πρόταση της ΣΕΛΜΑΝ απορρίφθηκε από τον εκπρόσωπο των μετόχων των δύο εταιρειών.

Προ του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε, η ΣΕΛΜΑΝ προσπάθησε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα επιλύσεως διαφορών που προέβλεπε το μεταξύ των μερών συμφωνητικό, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος των δύο εταιρειών αρνήθηκε να παράσχει τα αναγκαία οικονομικά στοιχεία για τη διαμόρφωση και υποβολή προτάσεως εξαγοράς των μετοχών των δύο εταιρειών, απαιτώντας να αποτιμηθεί η αξία της ΣΣΠ βάσει στοιχείων του 2009 και όχι του 2010, ήτοι παραβλέποντας τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκάλεσε η ενσκήψασα οικονομική κρίση στις αξίες όλων των επιχειρήσεων.

Ακολούθησε πλήρης αποξένωση της ΣΕΛΜΑΝ από τις εταιρείες ΣΣΠ και SOFROM.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αυθαίρετα και χωρίς να ενημερώσει κανέναν ο διευθύνων σύμβουλος των δύο εταιρειών διέκοψε τη λειτουργία του εργοστασίου της SOFROM στη Ρουμανία, γεγονός το οποίο η ΣΕΛΜΑΝ πληροφορήθηκε από τον Τύπο, χωρίς να έχει μέχρι σήμερα λάβει την παραμικρή ενημέρωση για το θέμα αυτό, ενώ επί σειρά μηνών δεν υπέβαλλε καν δηλώσεις ΦΠΑ για την εταιρεία ΣΣΠ, γεγονός που εξανάγκασε σε παραίτηση τα μέλη που διόριζε η ΣΕΛΜΑΝ στο Δ.Σ. της ΣΣΠ.

Η ΣΕΛΜΑΝ με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζήτησε να διοριστεί προσωρινή διοίκηση στη ΣΣΠ, αλλά μετά την απόρριψη του σχετικού αιτήματος εκδόσεως προσωρινής διαταγής, λόγω του ότι είχαν ήδη διοριστεί άλλα μέλη Δ.Σ. σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων, αποφάσισε να μην συνεχίσει την προσπάθεια αυτή, διότι δεν γνωρίζει τα πεπραγμένα του διευθύνοντος συμβούλου και δεν επιθυμεί να βρεθεί εκτεθειμένη, όπως συνέβη με την περίπτωση του ΦΠΑ.

Η ΣΕΛΜΑΝ έχει ήδη κινηθεί δικαστικώς και εξωδίκως κατά της SOFROM και της ΣΣΠ για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της και μετά το πρόσφατο δελτίο τύπου της τελευταίας θεωρεί πλέον ότι είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει τις κινήσεις αυτές.

Επίσης έχει ήδη κινηθεί δικαστικά και κατά του διευθύνοντος συμβούλου της ΣΣΠ ατομικά για το θέμα του ΦΠΑ και διερευνά περαιτέρω τυχόν ευθύνες του για την κακή πορεία των οικονομικών των δύο εταιρειών, διαδικασία που δυστυχώς εκτιμάται ότι θα είναι δυσχερής και χρονοβόρα, αφού το συγκεκριμένο πρόσωπο αρνείται να παραδώσει τα αιτούμενα οικονομικά στοιχεία και να επιτρέψει τη διενέργεια οιουδήποτε οικονομικού ελέγχου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v