ΟΤΕ: Εσωτερική έρευνα για τα… ορφανά δολάρια

Στη διενέργεια εσωτερικής έρευνας προχωρά ο ΟΤΕ αναφορικά με την υπόθεση των 536.000 δολαρίων που φέρονται να έλαβαν άτομα σχετιζόμενα με την εταιρία από την αμερικανική Comverse Technology.

ΟΤΕ: Εσωτερική έρευνα για τα… ορφανά δολάρια
Στη διενέργεια εσωτερικής έρευνας προχωρά ο ΟΤΕ αναφορικά με την υπόθεση των 536.000 δολαρίων που φέρονται να έλαβαν άτομα σχετιζόμενα με την εταιρία από την αμερικανική Comverse Technology, όπως ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμά του το Bloomberg.

Οι πληρωμές φέρεται να διενεργήθηκαν την περίοδο 2003 - 2006 και αφορούν είτε στην ανανέωση υπαρχουσών συμφωνιών είτε στη σύναψη νέων. Με βάση έγγραφο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, οι πληρωμές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα συμβάσεις αξίας περίπου 10 εκατ. δολαρίων σε έσοδα, ενώ το παράνομο κέρδος που προέκυψε υπολογίζεται σε περίπου 1,2 εκατ. δολάρια.

Αθέμιτες πληρωμές χωρίς όνομα

Οι αθέμιτες πληρωμές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται, διενεργήθηκαν την περίοδο 2003 - 2006 από την Comverse Limited, θυγατρική της Comverse Technology, με έδρα το Ισραήλ, σε άτομα που, όπως σημειώνεται, συνδέονται με τον ΟΤΕ, όμως δεν κατονομάζονται σε κανένα έγγραφο.

Για να διευκολυνθεί η διενέργεια των εν λόγω πληρωμών, χωρίς όμως να υπάρχουν σαφείς συνδέσεις, δημιουργήθηκε offshore εταιρία στην Κύπρο, η οποία και ανέλαβε να διοχετεύσει τις πληρωμές προς τους πελάτες της Comverse Limited. Οι παραγγελίες που έγιναν από τον όμιλο ΟΤΕ αφορούσαν σε λύσεις για την Cosmote και στις θυγατρικές κινητής τηλεφωνίας του Οργανισμού στα Σκόπια και στη Ρουμανία.

Να σημειωθεί πως όταν εντοπίστηκε η παράνομη δραστηριότητα ο έλεγχος στον οποίο προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές κατέδειξε ότι οι παράνομες πληρωμές είχαν καταγραφεί από την Comverse Technology και την Comverse Limited με την κωδικό "προμήθειες πράκτορα".

Ο συμβιβασμός της Comverse με τις αμερικανικές αρχές

Να σημειωθεί ότι η Comverse στις 7 Απριλίου συμφώνησε να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για παραβίαση των νόμων περί διαφθοράς, σε σχέση με τη διενέργεια των εν λόγω πληρωμών. Ο έλεγχος των αμερικανικών αρχών στην εταιρία έχει ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο του 2010.

Από την πλευρά του, ο ΟΤΕ, αναμένοντας τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας ανέφερε σχετικά: "Σε συνέχεια δημοσιευμάτων και σχετικών ανακοινώσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για παράνομες πληρωμές από θυγατρικές της εταιρίας Comverse Technology Inc. προς άτομα σχετιζόμενα με τον ΟΤΕ και τις θυγατρικές του, κατά τα έτη 2003 - 2006, η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ έδωσε αμέσως εντολή στις αρμόδιες διευθύνσεις του ομίλου για την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο ΟΤΕ θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ομίλου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v