ΔΕΗ: Νέα αναβολή στον διαγωνισμό της Μεγαλόπολης

Μετάθεση για έβδομη φορά της ημερομηνίας κατάθεσης προσφορών κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού άνω του 1,3 δισ. ευρώ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΗ: Νέα αναβολή στον διαγωνισμό της Μεγαλόπολης
Μετάθεση για έβδομη φορά της ημερομηνίας κατάθεσης προσφορών κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού άνω του 1,3 δισ. ευρώ, η λειτουργία του οποίου θα υποκαταστήσει παλαιές ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ για τους εργαζόμενους στην περιοχή είναι το στήριγμα που θα συμβάλει στη διατήρηση της παραγωγής λιγνίτη.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 20 Απριλίου του 2010, με δημοσίευση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και ως ημερομηνία κατάθεσης προσφορών ορίστηκε η 1η Σεπτεμβρίου 2010. Από τότε ανακοινώθηκαν 7 αναβολές.

Η τελευταία χθες, που μεταθέτει την ημερομηνία κατάθεσης προσφορών από την ερχόμενη Τρίτη 19 Απριλίου στις 11 Μαΐου.

Η προτελευταία παράταση δόθηκε καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η ιαπωνική Hitachi, που πρόκειται να συμμετάσχει σε κοινοπραξία, ζήτησε περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει τις έκτακτες καταστάσεις στη χώρα της λόγω του σεισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο πραγματικός λόγος είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι αντιδρούν στο μοντέλο χρηματοδότησης, προκαταβολών κ.λπ. που προτείνει η ΔΕΗ.

Λόγω δε του υψηλού κόστους του έργου και της αβεβαιότητας που υπάρχει ως προς τα επιτόκια, το χρηματοδοτικό μοντέλο που θα επιλεγεί θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον κατασκευαστή.

Πάντως, όπως επισημαίνουν στο euro2day παράγοντες της αγοράς, η κατάθεση προσφοράς για ένα παρόμοιο έργο απαιτεί εργασία τουλάχιστον 9 - 10 μηνών. Δηλαδή, το αρχικό πεντάμηνο που δόθηκε ήταν εξωπραγματικό για την προετοιμασία της προσφοράς.

Ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά στην κατασκευή και στην παράδοση με το κλειδί στο χέρι μονάδας καύσης λιγνίτη, ισχύος 550 - 660 μεγαβάτ και με δυνατότητα παροχής τηλεθέρμανσης για 140 μεγαβάτ. Η ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή δύο κοινοπραξιών.

Στην πρώτη συμμετέχουν η γαλλική Alstom, η Μέτκα του ομίλου Μυτιληναίου και η Προμηθέας Γκαζ (Γκαζπρόμ - Κοπελούζος). Στη δεύτερη συμμετέχει η γερμανική Babcock, η οποία έχει εξαγοραστεί από την ιαπωνική Ηitachi, και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Ο "Σπάρτακος"

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προτελευταία μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης προσφορών το σωματείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα "Σπάρτακος" είχε προειδοποιήσει τη διοίκηση της ΔΕΗ ότι σε περίπτωση όπου δεν υπογραφεί η σύμβαση για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 δεν πρόκειται να υπογραφεί σύμβαση για το φωτοβολταϊκό των 200 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v