Μηχανική: Παίρνει βαθιές ανάσες από τράπεζες

Φως στην άκρη του… τούνελ των οικονομικών προβλημάτων αρχίζει να βλέπει η Μηχανική, αφού οι προσπάθειες να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω των τραπεζών και της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Μηχανική: Παίρνει βαθιές ανάσες από τράπεζες
Φως στην άκρη του… τούνελ των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της αρχίζει να βλέπει η τεχνική εταιρία Μηχανική, αφού οι προσπάθειες να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω των τραπεζών και της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Η αρχή έγινε με την πώληση του υδροηλεκτρικού σταθμού ισχύος 4 MW που ανέπτυξε το 2001 και λειτουργούσε μέχρι σήμερα η εισηγμένη στον ποταμό Γκούρα των Θεοδώριανων Άρτας, διαδικασία που ολοκληρώθηκε προ ημερών.

Το τίμημα για τη μεταβίβαση του έργου, το οποίο σημειωτέον είναι η πρώτη ιδιωτική επένδυση που έγινε στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, έχει καθοριστεί στα 7,5 εκατ. ευρώ και πρόκειται να καταβληθεί τις προσεχείς ημέρες. Επισημαίνεται ότι τον υδροηλεκτρικό σταθμό απέκτησε η εταιρία Ηλίσιον Φωτοβολταϊκά, η οποία ανήκει στον κ. Χαράλαμπο Αβραντίνη. Το όνομα του τελευταίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση των offshore εταιριών του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργου Βουλγαράκη.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την πώληση τμήματος του συγκροτήματος γραφείων και διαμερισμάτων «Μέγας Αλέξανδρος» που ανεγείρει ο κατασκευαστικός όμιλος στη Μόσχα. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν από την εισηγμένη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα θετικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η Μηχανική θα εξασφαλίσει σημαντικά κεφάλαια για την κάλυψη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της, οι οποίες στα τέλη του φετινού πρώτου τριμήνου ανέρχονταν σε επίπεδο ομίλου στα 149,5 εκατ. ευρώ (τα 91,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε οφειλές προς τράπεζες).

Αίσια έκβαση με τράπεζες

Πάντως, εκείνο που θα βοηθήσει ουσιαστικά τη Μηχανική να βγει στην παρούσα φάση από το αδιέξοδο δεν είναι άλλο από την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου μέχρι του ποσού των 160 εκατ. ευρώ (όπως έχει ζητήσει η ίδια), αλλά και την εξασφάλιση πρόσθετης τραπεζικής χρηματοδότησης για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς προμηθευτές, Δημόσιο και προσωπικό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις που είχε εδώ και σχεδόν έναν χρόνο η διοίκηση της εισηγμένης με τις πιστώτριες τράπεζες έχουν σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία, κάτι που ενδεχομένως θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες με τις απαραίτητες υπογραφές.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα χρήματα που θα διαθέσουν τελικά στη Μηχανική οι τράπεζες θα είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που έχει ζητήσει η εισηγμένη, ενώ για την εκταμίευσή τους η τεχνική εταιρία θα πρέπει κάθε φορά να εκπληρώνει συγκεκριμένους στόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v