Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Τι σημαίνει η «ντρίπλα» της DT

Προβληματισμό και ερωτηματικά, αν μη τι άλλο, προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Financial Times Deutschland" που έφερε την Deutsche Telekom να επιθυμεί την αναβολή της αγοράς του ποσοστού του ΟΤΕ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Τι σημαίνει η «ντρίπλα» της DT
Προβληματισμό και ερωτηματικά, αν μη τι άλλο, προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Financial Times Deutschland" το οποίο έφερε την Deutsche Telekom να επιθυμεί την αναβολή της αγοράς του ποσοστού του ΟΤΕ που προτίθεται να πωλήσει το ελληνικό δημόσιο, όπως προβλέπει άλλωστε η συμφωνία την οποία υπέγραψαν οι δύο πλευρές το 2008.

Οι αναφορές του δημοσιεύματος προκάλεσαν εντύπωση, καθώς τον προηγούμενο μήνα, αμέσως δηλαδή μετά τη γνωστοποίηση από την ελληνική πλευρά ότι επιθυμεί να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη της συμφωνίας που αναφέρεται στη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να πουλήσει με υπερτίμημα, πηγές της γερμανικής εταιρίας έσπευσαν να δηλώσουν ότι και η D.T. επιθυμεί να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη συμφωνία.

Η σοβαρή οικονομική κρίση, εντός της οποίας βρίσκεται ολόκληρη η ελληνική οικονομία, αλλά και τα μειωμένα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ στο τρίμηνο είναι μεταξύ των λόγων που επικαλείται το δημοσίευμα για τους οποίους η D.T. επιθυμεί την αναβολή της αγοράς του επιπλέον ποσοστού του Οργανισμού. Μάλιστα, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα με την ελληνική κυβέρνηση, κλιμάκιο στελεχών της Deutsche Telekom πρόκειται να έρθει στην Αθήνα ως το τέλος του μήνα.

Αρνητική εξέλιξη

Η εξέλιξη αυτή, εφόσον τελικώς επιβεβαιωθεί, ασφαλώς δεν είναι η καλύτερη δυνατή για το οικονομικό επιτελείο, που σχεδίαζε να ξεκινήσει το δύσκολο εγχείρημα των αποκρατικοποιήσεων από την "εύκολη" περίπτωση του ΟΤΕ, καθώς για την πώληση του επιπλέον ποσοστού δεν απαιτείται ούτε η διενέργεια διαγωνισμού ούτε η πρόσληψη συμβούλου, αφού πρόκειται για μία πράξη που θεωρείται συνέχεια παλαιότερης αποκρατικοποίησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κίνηση της D.T. αποτελεί στρατηγικό ελιγμό, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η γερμανική εταιρία επιθυμεί να αυξήσει τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ. Όμως, με δεδομένη τη μεγάλη ανάγκη του Δημοσίου στη φάση αυτή να πωλήσει και να εξασφαλίσει έσοδα, η D.T. φαίνεται πως επιθυμεί και εκείνη από την πλευρά της να εξασφαλίσει ορισμένα ανταλλάγματα.

Τα πιθανά ανταλλάγματα

Παρότι οι Γερμανοί εδώ και πολύ καιρό δήλωναν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν όσο-όσο προκειμένου να αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στον ΟΤΕ, το πρόβλημα δεν φαίνεται να βρίσκεται στην τιμή, αφού, με βάση τα επίπεδα στα οποία κινείται η μετοχή του ΟΤΕ τους τελευταίους μήνες, ακόμη και αν προστεθεί το υπερτίμημα του 15%, η τιμή εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη από το ήμισυ αυτής στην οποία η D.T. έχει αγοράσει το υπόλοιπο ποσοστό.

Η άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων του ΟΤΕ φαίνεται ότι είναι ένα θέμα που οι Γερμανοί εταίροι επιθυμούν να ρυθμιστεί χωρίς καθυστέρηση ώστε η Deutsche Telekom, ως κάτοχος του 40% ή ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού του ΟΤΕ, να έχει την ευχέρεια να διοικήσει την εταιρία με τον τρόπο με τον οποίο εκείνη επιθυμεί.

Άλλωστε, τη συζήτηση για την άρση της μονιμότητας του προσωπικού του ΟΤΕ, που είναι παλαιότερη, φρόντισε να επαναφέρει στο προσκήνιο μόλις πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Μιχάλης Τσαμάζ, συνδέοντας ευθέως το καθεστώς μονιμότητας των υπαλλήλων του ΟΤΕ με το υψηλό λειτουργικό κόστος που εμφανίζει ο ΟΤΕ και τον εμποδίζει να είναι ανταγωνιστικός.

Το καθεστώς μονιμότητας των υπαλλήλων του ΟΤΕ αφορά σε όσους έχουν προσληφθεί πριν από το 2005, οπότε και υπογράφηκε η αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού. Για την αλλαγή της σχέσης εργασίας των εργαζομένων αυτών απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς το ζήτημα της μονιμότητας είχε ρυθμιστεί με νόμο.

Θέμα, βέβαια, δεν τίθεται για τους εργαζομένους που έχουν προσληφθεί στον ΟΤΕ μετά το 2005, αφού πλέον με την πρόσληψή τους υπογράφουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, η οποία και καταγγέλλεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας.

Με δεδομένο ότι στο δημοσίευμα των "Financial Times Deutschland" γίνεται ειδική αναφορά στην κακή πορεία του τομέα της σταθερής τηλεφωνίας, δεν αποκλείεται η γερμανική εταιρία να θέλει να συζητήσει με την ελληνική πλευρά ενδεχόμενες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων, την οποία συχνά-πυκνά ο ΟΤΕ κατηγορεί ως υπεύθυνη για τις μεγάλες απώλειες που καταγράφει στη σταθερή τηλεφωνία.

Τα ποσοστά

Τέλος, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Deutsche Telekom να επιδιώξει την εξαγορά μεγαλύτερου ποσοστού από το 10%, αφού αν το ποσοστό της ξεπεράσει το 40%, ενώ αυτό του Δημοσίου υποχωρήσει κάτω από το 10%, η γερμανική εταιρία καθίσταται πανίσχυρη σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που σχετίζονται με τον ΟΤΕ.

Ούτως ή άλλως, με την πώληση του 10%, που προβλέπει η συμφωνία του 2008, ανατρέπεται ο υφιστάμενος συσχετισμός δυνάμεων, καθώς το Δημόσιο θα χάσει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.
 
Ωστόσο, αν το Δημόσιο διατηρήσει τη συμμετοχή του στο όριο του 10%, τότε διατηρεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που προβλέπεται από τη συμφωνία του 2008 και αφορά σε μια σειρά θέματα τα οποία σχετίζονται με οικονομικά, επιχειρηματικά και εταιρικά ζητήματα καθώς επίσης και με ζητήματα εθνικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης και εθνικής άμυνας της χώρας.

Σε περίπτωση όπου η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου υποχωρήσει κάτω από το 10%, τότε χάνει ακόμη δύο θέσεις στο Δ.Σ. και διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο μόνο για τα θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Με premium 15%

Με βάση τη συμφωνία του 2008, το Δημόσιο έχει το δικαίωμα έως το τέλος του έτους πουλώντας το 10% να εισπράξει υπερτίμημα (premium) 15% σε σχέση με τη μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, όπως αυτή θα διαμορφωθεί 20 ημέρες πριν από την ενημέρωση της D.T. για τη συναλλαγή.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση όπου η συναλλαγή δεν γίνει ως το τέλος του έτους, τότε όχι μόνο παύει να ισχύει η υποχρέωση καταβολής υπερτιμήματος, αλλά επιπλέον, από τις αρχές του επόμενου έτους, η Deutsche Telekom θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αγορές μέσω του χρηματιστηρίου, καθώς τελειώνει η περίοδος όπου οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ότι η γερμανική εταιρία δεν θα προχωρούσε σε αγορές μετοχών προκειμένου να μην ανατραπεί ο συσχετισμός δυνάμεων που είχε συμφωνηθεί πριν από τρία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v