Eurobank:Στα 74 εκατ. τα κέρδη του α΄ τριμήνου

Στα 74 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του α΄ τριμήνου της Eurobank, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 503 εκατ. Στα κέρδη περιλαμβάνονται τα κέρδη από τη στρατηγική συνεργασία με τη Raiffeisen Bank.

Eurobank:Στα 74 εκατ. τα κέρδη του α΄ τριμήνου
Στα 74 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του α΄ τριμήνου της Eurobank, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 503 εκατ. ευρώ, έναντι 552 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ζημιές 5,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 16 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2010.

Σημειώνεται ότι στα αποτελέσματα του 2011 περιλαμβάνονται τα κέρδη από τη στρατηγική συνεργασία με τη Raiffeisen Bank για την Polbank EFG και ειδικό αποθεματικό για χρεόγραφα
 
Δήλωση Ν. Νανόπουλου

«Σ’ ένα περιβάλλον εντεινόμενων και κρίσιμων προκλήσεων για την ελληνική οικονομία, το μείζον ζητούμενο παραμένει η αποκατάσταση της σταθερότητας, της εμπιστοσύνης και της προοπτικής στο εσωτερικό της χώρας και της αξιοπιστίας της διεθνώς.

Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άμεση και αποφασιστική εφαρμογή ενός συνεκτικού Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος προσαρμογής, προσανατολισμένου στη ριζική αναμόρφωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, που θα οδηγήσουν στην εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και τη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής ανάπτυξης.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011, ο Όμιλός μας, χάρη στην εμπιστοσύνη των πελατών μας και τις προσπάθειες των εργαζομένων μας, επέδειξε ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα στην αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων.

Θωρακίζουμε περαιτέρω τον ισολογισμό μας και διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά όλους τους κινδύνους. Αξιοποιώντας τη στρατηγική μας συνεργασία στην Πολωνία, βελτιώσαμε σημαντικά την κεφαλαιακή μας επάρκεια, ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε ειδικό αποθεματικό για την κάλυψη μελλοντικών δυνητικών κινδύνων, επιτυγχάνοντας επίσης κερδοφορία €74 εκ.

Παρά τους περιορισμούς ρευστότητας, συνεχίζουμε τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη των πελατών μας, ενισχύοντας τις προσπάθειες μετάβασης σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ενίσχυση της υγιούς ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, που θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για οριστική έξοδο από την κρίση.»


Κύρια σημεία αποτελεσμάτων

? Καθαρά κέρδη €74εκ. και δημιουργία ειδικού αποθεματικού ύψους €130εκ. για την κάλυψη ενδεχόμενων μελλοντικών κινδύνων

? Ενίσχυση κεφαλαίων 1ης διαβάθμισης (Tier I) σε 11,9% ή κατά 130 μονάδες βάσης σε σχέση με το τέλος του 2010

? Οι καταθέσεις διατηρούνται αμετάβλητες το τελευταίο εξάμηνο, παρά τη συγκρατημένη μείωση του Α΄ τριμήνου

? Διατήρηση σταθερών των δεικτών ρευστότητας και μείωση της σχέσης δανείων προς καταθέσεις για τον Όμιλο στο 123%, από 127% το 2010 και για τη «Νέα Ευρώπη» στο 117%, από 131%

? Βελτίωση των καθαρών επαναλαμβανόμενων εσόδων προ προβλέψεων κατά 2% έναντι του προηγούμενου τριμήνου

? Μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 3% σε ετήσια βάση και 8% έναντι του Δ΄ τριμήνου 2010

? Περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού με αύξηση προβλέψεων κατά 4% σε τριμηνιαία βάση

Ανάλυση Αποτελεσμάτων Α΄ Τριμήνου 2011

Το Α΄ τρίμηνο του 2011 συνεχίστηκε η δύσκολη και επίπονη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση. Παρά τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την επίτευξη αυτού του σκοπού, η πίεση και η ανησυχία των αγορών παρέμεινε έντονη αναφορικά με την επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων και τα ασφάλιστρα κινδύνου διαμορφώθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αποτελώντας τροχοπέδη στην προσπάθεια της χώρας να προσφύγει στις διεθνείς αγορές για δανεισμό, επιτείνοντας ταυτόχρονα την ανησυχία και το κλίμα αβεβαιότητας.

Στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, η Eurobank EFG επιδεικνύει ανθεκτικότητα και υλοποιεί με επιτυχία τις προτεραιότητες που έχει θέσει για τη διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και ικανοποιητικής ρευστότητας, τη θωράκιση του ισολογισμού με αυξημένες προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων και τη διατήρηση της προ προβλέψεων κερδοφορίας σε επίπεδα ικανά να απορροφήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης.

Ο εξορθολογισμός του κόστους λειτουργίας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας συνεχίζονται για τρίτη συνεχή χρονιά, συνεισφέροντας θετικά στην προσπάθεια ενίσχυσης της προ προβλέψεων κερδοφορίας. Επιπρόσθετα, το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από τη στρατηγική συνεργασία με τη Raiffeisen στην Πολωνία χρησιμοποιήθηκε για προληπτικούς λόγους για τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού χρεογράφων, δεδομένων των δυσχερών μακροοικονομικών συνθηκών.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω αποτελεσμάτων, τα έσοδα προ προβλέψεων αυξήθηκαν σε €425εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2011, από €330εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2010. Εξαιρουμένων των εκτάκτων αποτελεσμάτων ύψους €90εκ, τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 2% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε €335εκ, ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε €1εκ. από μηδέν το Δ΄ τρίμηνο του 2010.

Σε θετική τροχιά κινήθηκαν τα αποτελέσματα από τις εργασίες στο εξωτερικό και κατά το Α΄ τρίμηνο του 2011. Τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €13εκ., συνεισφέροντας κατά 18% στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου. Τα οργανικά κέρδη ανήλθαν και αυτά σε €13εκ., από €7εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2010 και €1εκ. το Α΄ τρίμηνο του ίδιου έτους, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η κερδοφορία από το εξωτερικό θα ενισχυθεί σημαντικά το 2011.

Κεφαλαιακή Επάρκεια

Η Eurobank EFG διαθέτει ισχυρή επάρκεια κεφαλαίων για να αντεπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, καθώς οι σχετικοί δείκτες διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Λαμβανομένης υπόψη της συμφωνίας για την Polbank EFG και τη συγχώνευση με την Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου ΔΙΑΣ, ο δείκτης κεφαλαίων 1ης διαβάθμισης (Tier I) βελτιώθηκε κατά 130 μονάδες βάσης και ανήλθε σε 11,9% το Α΄ τρίμηνο του 2011, από 10,6% στο τέλος του 2010, ενώ ο δείκτης συνολικής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 12,4%. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος αναλαμβάνει και άλλες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω οργανική ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας εντός του 2011.


Καταθέσεις & Ρευστότητα

Η συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας και η στενότητα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνετέλεσαν στη μείωση των καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα το Α΄ τρίμηνο του 2011. Στην Ελλάδα, οι καταθέσεις της Eurobank EFG μειώθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με το τέλος του 2010 και διαμορφώθηκαν σε €32,1δισ. Αντιθέτως, οι καταθέσεις στη «Νέα Ευρώπη» ενισχύθηκαν κατά 2,7% ή €217εκ. στο τρίμηνο και ανήλθαν σε €8,3δισ., βελτιώνοντας περαιτέρω το δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 117,4%, από 131,2% στο τέλος του 2010. Σε επίπεδο Ομίλου, παρά τη συγκρατημένη μείωση που καταγράφηκε στις συνολικές καταθέσεις κατά 2% σε τριμηνιαία βάση σε €40,4δισ., η σχέση δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σε 123,5%, από 126,6% το 2010.

Κατά τη διάρκεια του Α΄ τριμήνου, ο Όμιλος μείωσε την εξάρτησή του από την ΕΚΤ κατά περίπου €1δισ., διαθέτει αποθέματα επιπρόσθετης ρευστότητας σχεδόν €5δισ., ενώ αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητάς του.

Χορηγήσεις

Οι χορηγήσεις προς πελάτες υποχώρησαν κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε €52,3δισ. στο τέλος Μαρτίου 2011, συνέπεια της περιορισμένης ζήτησης για τραπεζικό δανεισμό και της επιλεκτικής πολιτικής πιστοδοτήσεων για τη μείωση του αναλαμβανόμενου κινδύνου. Τόσο οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις όσο και τα δάνεια προς νοικοκυριά σημείωσαν μικρή υποχώρηση κατά 2% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε €31,1δισ. και €21,1δισ. αντίστοιχα το Α΄ τρίμηνο του 2011.

Προβλέψεις Επισφαλών Απαιτήσεων και Ποιότητα Χαρτοφυλακίου

Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε €275εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2011, από €261εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2010, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, που επηρεάζει δυσμενώς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αντιθέτως, οι βελτιούμενες συνθήκες στη «Νέα Ευρώπη» επέτρεψαν τη μείωση των προβλέψεων στο εξωτερικό κατά 3% σε τριμηνιαία βάση σε €59εκ. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, οι συνολικές προβλέψεις του Ομίλου ενισχύθηκαν κατά 3,7% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε €335εκ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας επηρέασε αρνητικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αυξήθηκαν στο 9,2% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του Ομίλου, από 8,2% που ήταν στο τέλος του προηγούμενου έτους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καλύπτονται κατά 50% από τις προβλέψεις που έχει λάβει ο Όμιλος. Οι προβλέψεις μαζί με τις πρόσθετες εξασφαλίσεις υπερβαίνουν σημαντικά την αξία των δανείων αυτών.

Τι ειπώθηκε στη Τηλεδιάσκεψη

«Δεν μπορούμε να πάρουμε θέση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, παρα μόνο την εξαγγελία της κυβέρνησης», τόνισαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων στους αναλυτές.

«Πιστεύουμε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και θα εξυπηρετηθεί χωρίς να χρειασθεί haircut ή οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση», τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Βύρων Μπαλλής, συστήνοντας στην κυβέρνηση να προχωρήσει με τόλμη στις μεταρρυθμίσεις...

Όσο για την συνολική έκθεση της τράπεζας σε ελληνικά ομόλογα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Καραμούζης τόνισε ότι σήμερα η τράπεζα έχει συνολική έκθεση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα της τάξεως των 6 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο εγγυήσεων ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μετά τις 20 Ιουνίου ενώ υπογράμμισε ότι η τράπεζα εξετάζει μία σειρά από εναλλακτικές πηγές ρευστότητας όπως καλλυμένες ομολογίες με εγγύηση δάνεια από τις θυγατρικές, καλυμμένες ομολογίες από το ελληνικό χαρτοφυλάκιο αλλά κ.ά.

Δάνεια

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η τράπεζα έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δανείων όλων των κατηγοριών και νομισμάτων ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Καταθέσεις

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τράπεζες έχουν «χάσει» 2 δισ. ευρώ καταθέσεις, με τα μισά και λίγο περισσότερα να αποτελούν κρατικές καταθέσεις.

Επιπλέον η Πόλα Χατζηβασιλείου ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα stress test καθώς μέχρι τώρα η κεφαλαιακή μας θέση είναι υψηλότερη κατά 100 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο test”.

Tι σχολιάζουν οι αναλυτές

Αδύναμα βρίσκουν
οι αναλυτές τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Eurobank, επισημαίνοντας τη σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και την εικόνα στις καταθέσεις. Μακροοικονομικό θέμα η πορεία της μετοχής, λένε.

Πίεση στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου άσκησαν οι υψηλές προβλέψεις και τα λιγότερα έσοδα από βασικές δραστηριότητες επισημαίνει στο πρωινό της report η Εθνική Χρηματιστηριακή, χαρακτηρίζοντας το τρίμηνο «αδύναμο». Η Εθνική κάνει λόγο για σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού για ένα ακόμη τρίμηνο. Με δεδομένη την σχετικά «απαιτητική» αποτίμηση της τράπεζας σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές, η Εθνική ΑΧΕ διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “Neutral”.

Στον σημαντικό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην επιδείνωση της κατάστασης των καταθέσεων στέκεται και η HSBC, η οποία επισημαίνει ότι οι τάσεις στις τελευταίες για τους μήνες Μάιο και Απρίλιο ήταν ανησυχητικές.

Αν υπάρχει θετικό σημείο στα αποτελέσματα της Eurobank, αναφέρει η Alpha Finance, αυτό έχει να κάνει με το ότι η τράπεζα παρέμεινε κοντά στο σημείο του breakeven, παρά τα πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ωστόσο, αναφέρεται, όπως και στους ανταγωνιστές της Eurobank, η τιμή της δεν σχετίζεται με τα λειτουργικά αποτελέσματα. Το να καταφέρει η Ελλάδα τη συμφωνία με την Τρόικα θα είναι ο βασικός καταλύτης για τη μετοχή, καθώς θα μειώσει τον κίνδυνο που σχετίζεται με τα ελληνικά ομόλογα, προβλέπει η τράπεζα.

Αδύναμα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα η Marfin Analysis, η οποία παρατηρεί ότι η τάση είναι αντίστοιχη με την εγχώρια μακροοικονομική κατάσταση. Η χρηματιστηριακή προαναγγέλλει ότι θα αναθεωρήσει καθοδικά τις εκτιμήσεις της συνυπολογίζοντας και την αποενοποίηση της Polbank, ενώ προς το παρόν εμμένει στη σύσταση hold.


*Τα αναλυτικά αποτελέσματα της Eurobank EFG δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v