Ελληνική Τράπεζα: Οι προοπτικές για το 2011

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, αναφέρθηκε ο κ. Κεραυνός της Ελληνικής Τράπεζας στην ετήσια Γ.Σ. Ωστόσο παρουσιάστηκε αισιόδοξος σε σχέση με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής και της ρωσικής οικονομίας.

Ελληνική Τράπεζα: Οι προοπτικές για το 2011
Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας το 2011, αναφέρθηκε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας κ. Μάκης Κεραυνός στην ετήσια Γ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στις 25/5/2011.

Ωστόσο παρουσιάστηκε αισιόδοξος σε σχέση με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής και τη βελτίωση της ρωσικής οικονομίας, τονίζοντας όμως ότι είναι πηγές οι οποίες δεν εξαρτώνται από εμάς, γι’αυτό είναι άμεσης προτεραιότητας και κρισίμου σημασίας η λήψη μέτρων τώρα για την οικονομία.

Αναλυτικότερα, κατά το 2010, o Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας διασφάλισε ικανοποιητική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία με ορθολογική και στοχευόμενη ανάπτυξη δραστηριοτήτων.

Ταυτόχρονα, διατήρησε την οικονομική του ευρωστία διαχειριζόμενος σωστά τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Μιλώντας χθες  25/5/2011 κατά την 37η ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας, τόσο ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δρ Ανδρέας Παναγιώτου όσο και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής κ. Μάκης Κεραυνός, επεσήμαναν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2010 καταδεικνύουν ότι ο Όμιλος, με υγιή ισολογισμό, μέσα από τις δυσκολίες της χρηματοοικονομικής κρίση, κατάφερε να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του προς υλοποίηση των στρατηγικών του στόχων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ομίλου, Δρ Ανδρέα Παναγιώτου οι στρατηγικοί στόχοι του Ομίλου επικεντρώνονται:

Πρώτο, στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων
Δεύτερο, στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας
Τρίτο, στη διαφύλαξη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας
Τέταρτο, στην προσεκτική και ορθολογική ανάπτυξη,
με μόνιμο στόχο την κερδοφορία.

Όπως εξήγησε ο Δρ Παναγιώτου, η επιτυχής ολοκλήρωση της έκδοσης των Μη Σωρευτικών Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου ύψους €141 εκατ. ενδυνάμωσε την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας και ενίσχυσε τα Πρωτοβάθμια της Κεφάλαια.

Στήριξη νοικοκυριών

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις προσπάθειες για ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς και στην αναβάθμιση του φάσματος των προϊόντων και υπηρεσιών του Ομίλου μέσα στα πλαίσια των οποίων δόθηκε έμφαση στις στεγαστικές ανάγκες των νοικοκυριών και στις ανάγκες για μόρφωση/εκπαίδευση.

Δίκτυο Καταστημάτων Ελλάδας

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις τους στον Όμιλο, ο Δρ Παναγιώτου επεσήμανε ότι παρά τις συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία, οι οποίες αναπόφευκτα επηρεάζουν αρνητικά τα αποτελέσματα του Δικτύου Καταστημάτων Ελλάδας, η ζημιά πριν τη φορολογία περιορίστηκε ως αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης και εναρμόνισης του Δικτύου με τον Όμιλο.

Ρωσία

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου έκανε επίσης αναφορά στη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, εξέλιξη της έναρξης πλήρων τραπεζικών εργασιών του Ομίλου στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2011 μέσω της θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας, Limited Liability Company Commercial Bank «Hellenic Bank».

Κυπριακή Οικονομία

Σε αναφορά του για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο Δρ Παναγιώτου υπογράμμισε ότι οι προοπτικές για το 2011 μπορούν να χαρακτηριστούν πιο θετικές, με την οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό γύρω στο 1,5%. Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, πρόσθεσε, δεν εκτιμάται ότι θα είναι αρκετός, ώστε να μειωθεί αισθητά το ποσοστό ανεργίας και οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Γι’ αυτό χρειάζεται η άμεση λήψη μέτρων για συνολική αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που συσσώρευσε η οικονομική κρίση.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι όπως έχει διαφανεί, το 2011 είναι μια χρονιά συνεχών προκλήσεων και δυσκολιών για τον τραπεζικό τομέα με τις συνεχείς υποβαθμίσεις της οικονομίας, περιλαμβανομένων και των τραπεζών, στην Κύπρο και στην Ελλάδα από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς και με τα μέτρα εξυγίανσης της κυβέρνησης που αναμένεται να ληφθούν για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Καταλήγοντας ο Δρ Παναγιώτου ανέφερε ότι η αισιοδοξία του Ομίλου για το μέλλον στηρίζεται στην ορθή αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων, στην αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και στην αφοσίωση και επαγγελματισμό που διακρίνει το προσωπικό.

Παρουσίαση κ. Κεραυνού

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου κ. Μάκης Κεραυνός στη δική του παρουσίαση έκανε εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στην οικονομία κατά το 2010 και τις αρνητικές επιπτώσεις στους βασικούς τομείς της οικονομίας. Επίσης, αναφέρθηκε στην κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, στην αύξηση των δημοσίων δαπανών και στην οριακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για αντιμετώπιση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας.

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής παρουσίασε το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινήθηκε ο χρηματοοικονομικός τομέας το 2010 με κύρια έμφαση:

• Την υπαγωγή της κυπριακής οικονομίας σε καθεστώς επιτήρησης
• Την πιστοληπτική υποβάθμιση της Κύπρου που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού από τις χρηματαγορές
• Την ύφεση σε βασικούς τομείς της οικονομίας με επακόλουθο την αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων, την αύξηση προβληματικών δανείων και την αύξηση των προβλέψεων και τη μείωση ζήτησης για δάνεια.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας το 2011, ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε στο χαμηλό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης και στην αύξηση προβληματικών δανείων. Ωστόσο παρουσιάστηκε αισιόδοξος σε σχέση με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής και τη βελτίωση της ρωσικής οικονομίας, τονίζοντας όμως ότι είναι πηγές οι οποίες δεν εξαρτώνται από εμάς, γι’αυτό είναι άμεσης προτεραιότητας και κρισίμου σημασίας η λήψη μέτρων τώρα για την οικονομία.

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου, κ. Μάκης Κεραυνός έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις για τη λήψη μέτρων με στόχο:

• Την εξυγίανση των Δημοσίων Οικονομικών
• Την διαφύλαξη της αξιοπιστίας και σταθερότητας του Χρηματοπιστωτικού μας Συστήματος
• Την ώθηση της Ανάπτυξης για να αντιμετωπιστεί και η σοβαρή κοινωνική μάστιγα της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων.

Επίσης, αναφερόμενος στην ισχυρή κεφαλαιακή βάση, την άνετη ρευστότητα, την περιορισμένη έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ικανότητα του Ομίλου να πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενα κέρδη εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του Ομίλου.

Παρουσίαση Οικονομικού Διευθυντή

Ο κ. Ρούβας παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2010 υπογραμμίζοντας την ικανότητα του Ομίλου να πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενα κέρδη αναφερόμενος στο κέρδος των €90εκ. πριν από τις προβλέψεις.

Επιπλέον, παρουσίασε την σταθερή δομή του ισολογισμού, τον ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, που μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της της έκδοσης των Μη Σωρευτικών Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου ανήλθε στο 15%, και την άνετη ρευστότητα του Ομίλου.

Κατά την διάρκεια του 2010 Ο Όμιλος πέτυχε 7% αύξηση των καθαρών του χορηγήσεων και 4% αύξηση των καταθέσεων.

Στο σημείο αυτό ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου ανέφερε ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Τέλος, ο Οικονομικός Διευθυντής ανέφερε ότι όλες χορηγήσεις του Ομίλου χρηματοδοτούνται από καταθέσεις πελατών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v