Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Δεν διανέμει μέρισμα ούτε σε προνομιούχες

Τη μη διανομή μερίσματος ούτε στις προνομιούχες μετοχές εισηγείται η διοίκηση της Εθνικής εν όψει της γενικής συνέλευσης της 23ης Ιουνίου, σε εφαρμογή συγκεκριμένων νομικών δαιτάξεων καθώς δεν προκύπτουν διανεμητέα κέρδη.  

ΕΤΕ: Δεν διανέμει μέρισμα ούτε σε προνομιούχες
Χωρίς μέρισμα θα αφήσει φέτος τους Αμερικάνους κατόχους προνομιούχων μετοχών αλλά και το ελληνικό Δημόσιο η Εθνική Τράπεζα καθώς σε επίπεδο μητρικής έκλεισε το 2010 με ζημιές που ξεπερνούν το αποθεματικό από κέρδη εις νέον.

Όπως προκύπτει από την ατζέντα των θεμάτων της τακτικής γενικής συνέλευσης που ορίστηκε για την 23η Ιουνίου, η ΕΤΕ δεν θα αποδώσει για το 2010 τόκο 10% στο Ελληνικό Δημόσιο ούτε μέρισμα στους κατόχους – Αμερικάνους κυρίως- εξαγοράσιμων προνομιούχων μετοχών ανευ δικαιώματος ψήφου.

Η μη απόδοση τόκου στο Δημόσιο και στους κατόχους εξαγοράσιμων προνομιούχων μετοχών οφείλεται, στις διατάξεις του άρθρου 44 ( παράγραφος Α) του νόμου 2190 σε συνδυασμό με το άρθρο 19 ( παράγραφος 5) του νόμου 3965 του 2011 με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις του νόμου Αλογοσκούφη.  

Η μητρική του ομίλου Εθνικής έκλεισε το 2010 με ζημιές 361 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη εις νέον και τα λοιπά προς διανομή αποθεματικά της ανέρχονται μόλις σε 316 εκατ. ευρώ.

Επομένως βάσει των διατάξεων του άρθρου 44 δεν μπορεί να αποδώσει μέρισμα ούτε στους κατόχους προνομιούχων μετοχών και βεβαίως τόκο 10% στο ελληνικό Δημόσιο για τα κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ που έχει λάβει έναντι προνομιούχων μετοχών. Τις ίδιες διατάξεις είχαν επικαλεσθεί για τη χρήση του 2009 μικρές τράπεζες ( π. χ Proton Bank) ενώ φέτος το ίδιο έπραξε και η Πειραιώς

Αναλυτές με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το Euro2day σημειώνουν ότι πρόκειται για καθαρά τεχνικό θέμα καθώς τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας παραμένουν στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα των 8,8 δις ευρώ ενώ υψηλή είναι και η ρευστότητα. Ο Ν. 2190 όμως ορίζει ότι δεν μπορεί να διανεμηθεί το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο ούτε το υπερ το άρτιο παρά μόνο τα προς διανομή αποθεματικά από κέρδη είς νέον που έχουν σχηματισθεί στις προηγούμενες χρήσεις.

Η Εθνική θα έπρεπε να καταβάλλει, σύμφωνα με τους ίδιους, τόκο 35 εκατ. ευρώ για το 2010 στο ελληνικό Δημόσιο και περίπου 56 εκατ. δολάρια στους κατόχους προνομιούχων εξαγοράσιμων μετοχών άνευ δικαιώματος ψήφου.

Υπενθυμίζεται ότι η διανομή μερίσματος στους κατόχους κοινών μετοχών απαγορεύεται βάση του νόμου Αλογοσκούφη ( 3723/2008) για όσες τράπεζες έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση από το Δημόσιο εκδίδοντας προνομιούχες μετοχές.

Όπως αναφέρει στο σχετικό ενημερωτικό υλικό εν όψει της Γ.Σ., "το διοικητικό συμβούλιο εισηγείται τη μη διανομή μερίσματος προς τους κατόχους κοινών μετοχών, προνομιούχων μετοχών Ν.37823/2008 κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου και προς τους κατόχους των εξαγοράσιμων προνομιούχων άνευ δικαιώματος ψήφου και άνευ σωρευτικού μερίσματος μετοχών (άρθρου 4 παρ.2 εδαφίου μζ' Καταστατικού, "Π.Α.Ψ."), κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44α σε συνδυασμό με τα άρθρα 42γ και 43 Κ.Ν. 210/1920". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v