Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Minoan Lines: Θετική για σύμπραξη Attica-ANEK

Θετική εξέλιξη ήταν η απάλειψη φόρων υπέρ τρίτων όπως επίσης και η μεταφορά ανθρώπων από τη Λιβύη στην Κρήτη, ωστόσο όλα δείχνουν ότι και το 2011 θα κυλήσει σαφώς ζημιογόνο για τις ακτοπλοϊκές εταιρίες της χώρας.

Minoan Lines: Θετική για σύμπραξη Attica-ANEK
Θετική εξέλιξη ήταν η απάλειψη κάποιων φορολογιών υπέρ τρίτων από τα εισιτήρια όπως επίσης και η μεταφορά ανθρώπων από τη Λιβύη στην Κρήτη, που έγινε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, ωστόσο όλα δείχνουν ότι και το 2011 θα κυλήσει σαφώς ζημιογόνο για τις ακτοπλοϊκές εταιρίες της χώρας.

Αυτή είναι η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς για τη φετινή πορεία του κλάδου, η οποία θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί μόνο σε περίπτωση όπου υποχωρούσε σημαντικά η τιμή του πετρελαίου.

Χαρακτηριστική είναι η θέση που εκφράζεται από κύκλους προσκείμενους στις Μινωικές Γραμμές, οι οποίοι, παρότι δηλώνουν ικανοποιημένοι για τα μερίδια αγοράς της εταιρίας τους, διαπιστώνουν πως όλα τα δρομολόγια είναι ζημιογόνα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τους ίδιους, θα πρέπει να εκλογικευτεί ο ανταγωνισμός και μάλιστα δεν είναι τυχαίο πως είδαν ιδιαίτερα θετικά τη συνεργασία μεταξύ της Attica Group και της ΑΝΕΚ και μάλιστα πήγαν ένα βήμα παραπέρα: "Δεν θα μας δυσαρεστούσε καθόλου ένα σενάριο συγχώνευσης των δύο πλευρών, προκειμένου οι μεγάλοι παίκτες στον κλάδο να μειωθούν από τρεις σε δύο και έτσι να δούμε τον ανταγωνισμό να εκλογικεύεται"

Επί του παρόντος, πάντως, οι επιχειρήσεις του κλάδου προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στη δυσμενή συγκυρία.

Η Attica Group και η ΑΝΕΚ υλοποίησαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, βελτιώνοντας τη ρευστότητά τους, με την έκδοση της πρώτης να καλύπτεται πλήρως και της δεύτερης μερικώς. Και οι δύο ωφελούνται από τη σύμπραξή τους στην Αδριατική, ενώ πολύ σημαντικό είναι για την ΑΝΕΚ το γεγονός πως δραστηριοποιείται μόνη πλέον στη γραμμή Πειραιά - Χανίων.

Οι Μινωικές Γραμμές έχουν αποφύγει μέχρι σήμερα να απευθυνθούν στους μετόχους τους (ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι κατέχει γύρω στο 90% των μετοχών), ωστόσο κάποιου είδους κεφαλαιακή ενίσχυση κάποια στιγμή στο μέλλον (ΑΜΚ, μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο κ.λπ.) θα μπορούσε πιθανόν να εξεταστεί. Θετικά για τις Μινωικές Γραμμές είναι η ισχυρή θέση του ομίλου Γκριμάλντι και η βούλησή του να στηρίξει κεφαλαιακά την εταιρία αν παραστεί ανάγκη. Άλλωστε, οι Μινωικές Γραμμές συμμετέχουν στις συνολικές εργασίες του ομίλου με ποσοστό λίγο κάτω από το 10%.

Πωλητήριο για την HSW

Στο θέμα της Hellenic SeaWays δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη, ωστόσο στις προθέσεις των Μινωικών Γραμμών είναι να ρευστοποιήσουν τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη εταιρία και όχι να αποκτήσουν τον έλεγχό της. Μάλιστα, για να είναι εφικτή η πώληση, ένα σενάριο θα μπορούσε να είναι η από κοινού πώληση του ποσοστού που κατέχουν οι Μινωικές Γραμμές με το ποσοστό που ελέγχει η Τράπεζα Πειραιώς, έτσι ώστε ο αγοραστής να μπορεί να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Hellenic SeaWays.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v