Προσφυγή από MIG-Aegean κατά της Κομισιόν

Στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγαν MIG-Aegean ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής που μπλόκαρε τη συγχώνευση Olympic Air - Aegean.  Ποιά είναι τα επιχειρήματα που επικαλούνται.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Προσφυγή από MIG-Aegean κατά της Κομισιόν
Την ακύρωση της απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 26ης Ιανουαρίου η οποία δεν ενέκρινε τη συγχώνευση Aegean Airlines και Olympic Air, ζητούν από το Γενικό Δικαστήριο με σχετική προσφυγή τουςMIG και Aegean, υπόθεση Τ-202/11 η οποία εισήχθη στο Γενικό Δικαστήριο.

Οι προσφεύγουσες εταιρείες ζητούν την ακύρωση της αποφάσεως της Επιτροπής. Προβάλλουν δε τους εξής έξι λόγους ακυρώσεως σχετικά με:

1. τον καθορισμό της αγοράς μόνον των "πιεζομένων από τον χρόνο" επιβατών αεροσκαφών. Όπως σημειώνεται η Επιτροπή χρησιμοποιεί τη διαχείριση βάσει εσόδων ή εισοδημάτων ως βάση για τον καθορισμό της αγοράς των πιεζομένων από τον χρόνο επιβατών, καίτοι τούτο ουδέποτε προβλήθηκε κατά τη διοικητική διαδικασία και η Απόφαση δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στην αγορά των πιεζομένων από τον χρόνο επιβατών αεροσκαφών, καθόσον τούτο δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τις επικρατούσες οικονομικές αντιλήψεις και αντικρούεται από τον ίδιο τον φάκελο της Επιτροπής.

2. την εκτίμηση ότι τα πλοία πορθμεία ασκούν μόνον "περιορισμένες ανταγωνιστικές πιέσεις" στις αεροπορικές συγκοινωνίες οκτώ δρομολογίων. Όπως σημειώνεται τα αποδεικτικά στοιχεία που παρέθεσε η Επιτροπή προς στήριξη των συμπερασμάτων της είναι άκρως επιλεκτικά, παραβαίνουν όλους τους κανόνες περί αποδείξεως και δεν περιέχουν εμπειρικά δεδομένα ή αποτελέσματα μελετών. Επιπροσθέτως, τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία, ερμηνευόμενα αντικειμενικώς, συνηγορούν στην πράξη υπέρ του αντιθέτου συμπεράσματος, ότι, δηλαδή, τα πλοία ασκούν όντως ανταγωνιστικές πιέσεις για τους μη πιεζόμενους από τον χρόνο και/ή όλους τους επιβάτες των εν λόγω οκτώ δρομολογίων.

3. την εξάλειψη της στενής ανταγωνιστικής σχέσεως μεταξύ της Aegean και της Ολυμπιακής που θα παρεμπόδιζε σημαντικά τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τις προσφεύγουσες, η Απόφαση δεν εκθέτει επακριβώς το επαπειλούμενο αντίθετο προς τους κανόνες του ανταγωνισμού αποτέλεσμα και η Επιτροπή δεν παρέχει λυσιτελή και πειστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι επιβάτες μιας εκ των προσφευγουσών δεν θα επέλεγαν αντί των αεροπορικών συγκοινωνιών τα πλοία σε περίπτωση αυξήσεως των αεροπορικών ναύλων κατά 5-10%, καθόσον τούτο είναι το κρίσιμο ζήτημα.

4. τους φραγμούς εισόδου που καθιστούν μη πιθανή την είσοδο άλλων ανταγωνιστών μετά τη συγχώνευση. Διότι η Επιτροπή εφάρμοσε εσφαλμένα κριτήρια απαιτώντας, πριν από τη συγχώνευση, οριστικά και τεκμηριωμένα σχέδια εισόδου, προϋπόθεση η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να πληρωθεί και η εκ μέρους της Επιτροπής εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών είναι εσφαλμένη, καθόσον στηρίζεται σε άκρως επιλεκτικά αποδεικτικά στοιχεία και για τον πρόσθετο λόγο ότι η Επιτροπή δεν διενήργησε επιμελή έρευνα.

5. την προσβολή των δικαιωμάτων άμυνας των προσφευγουσών. Όσον αφορά στην ανάλυση αντιπαραδειγμάτων για την Aegean, τα συμπεράσματα της Αποφάσεως στηρίζονται στο σύνολό τους σε προσβολή των δικαιωμάτων άμυνας των προσφευγουσών. Παρά τις εκτενείς εξηγήσεις των προσφευγουσών, η Επιτροπή δεν συζήτησε την ανάλυση αντιπαραδειγμάτων για την Aegean κατά τη διάρκεια της διοικητικής διαδικασίας και εξέθεσε για πρώτη φορά τις απόψεις της με την Απόφαση. Η εκτίμηση της Επιτροπής είναι, επίσης, εσφαλμένη όπως σημειώνεται διότι στηρίζεται αποκλειστικώς σε μεταγενέστερη ανάλυση και όσον αφορά την ανάλυση αντιπαραδειγμάτων για την Ολυμπιακή, η Επιτροπή περιορίζεται στην άσκηση κριτικής κατά του μοντέλου που πρόκρινε η Marfin και δεν προβαίνει σε δέουσα ex ante αξιολόγηση, ιδίως καθόσον δεν εκτείνεται πέρα από την περίοδο του θέρους του 2011, της IATA. Επιπροσθέτως, τα συμπεράσματά της είναι απλοί ισχυρισμοί και δεν στηρίζονται σε κανένα στοιχείο.
 
6. την απουσία προϋποθέσεων χρηστής διοικήσεως. Σύμφωνα με τις προσφεύγουσες η Επιτροπή δεν τήρησε την υποχρέωσή της να εξετάσει επιμελώς την υπόθεση, με αποτέλεσμα να αντιστραφεί κατ' ουσία το βάρος αποδείξεως και να βαρύνει αυτό τις προσφεύγουσες

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε με την απόφαση C(2011)316 της 26-1-2011 την προτεινόμενη συγκέντρωση της Aegean Airlines, εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο, και της Olympic Air, η οποία υπάγεται στον ευρύτερο όμιλο εταιρειών Olympic, ιδιοκτησίας του ελληνικού ομίλου Marfin Investment. Η συμφωνία κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή για κανονιστική έγκριση.

Κατά την Επιτροπή, η πράξη θα οδηγούσε σε οιονεί μονοπώλιο της ελληνικής αγοράς αεροπορικών μεταφορών και θα είχε ως συνέπεια υψηλότερους ναύλους για τέσσερα από τα έξι εκατομμύρια ελλήνων και ευρωπαίων καταναλωτών που ταξιδεύουν σε δρομολόγια από και προς την Αθήνα κάθε χρόνο. Οι δύο αεροπορικές εταιρείες ελέγχουν από κοινού ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% της ελληνικής εγχώριας αγοράς αεροπορικών μεταφορών και κατά την έρευνα της Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ρεαλιστικές προοπτικές να εισέλθει στα εν λόγω δρομολόγια νέα αεροπορική εταιρεία ικανού μεγέθους και να συγκρατήσει τις τιμές της συγχωνευθείσας οντότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v