ΟΤΕ: Ψαλίδι στον λογαριασμό νεότητας

Από το «Λογαριασμό Νεότητας», μέσω του οποίου τα παιδιά των υπαλλήλων του ΟΤΕ παίρνουν επιδόματα όταν ενηλικιώνονται, σκοπεύει η διοίκηση του ΟΤΕ να ξεκινήσει το εγχείρημα για μείωση του κόστους προσωπικού σχεδόν στο ήμισυ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Ψαλίδι στον λογαριασμό νεότητας
Από το «Λογαριασμό Νεότητας», μέσω του οποίου τα παιδιά των υπαλλήλων του ΟΤΕ παίρνουν επιδόματα όταν ενηλικιώνονται, σκοπεύει η διοίκηση του ΟΤΕ να ξεκινήσει το εγχείρημα για την μείωση του κόστους προσωπικού σχεδόν στο ήμισυ.

Με επιστολή του, την Παρασκευή, προς την Ομοσπονδία Εργαζόμενων στον ΟΤΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Μιχάλης Τσαμάζ ζητά να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για τον «Λογαριασμό Νεότητας» ο οποίος έχει ετήσιο κόστος περίπου 50 εκατομμύρια ετησίως για τον ΟΤΕ.

Ενδεικτικά την προηγούμενη χρονιά το κόστος του λογαριασμού νεότητας ανήλθε στα 58 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί από αυτόν υπολογίζονται περίπου σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ καλεί την Ομοσπονδία των εργαζόμενων σε συνάντηση την Πέμπτη προκειμένου να συζητηθεί ο λογαριασμός νεότητας και ειδικότερα:
1. Τρόπος παρακράτησης εισφορών των συνταξιούχων για το Λογαριασμό Νεότητας.
2. ΄Εγκριση πρότασης προς το Δ.Σ.-ΟΤΕ για τροποποίηση του Καταστατικού του Λογαριασμού Νεότητας.

Εξορθολογισμός, όχι κατάργηση

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ στόχος της κίνησης αυτής δεν είναι η κατάργηση του λογαριασμού νεότητας αλλά ο εξοθρολογισμός του, με την αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων αλλά και την μείωση του τελικού ποσού που λαμβάνει ο δικαιούχος.

Σήμερα το ποσό της μηνιαίας εισφοράς των εργαζομένων είναι εξαιρετικά μικρό, μόλις 1,47 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί ενώ ο ΟΤΕ καταβάλει 63 ευρώ το μήνα. Το συνολικό ποσό που παίρνει το τέκνο – δικαιούχος στη λήξη του προγράμματος ανέρχεται σε 28.000 ευρώ.

Η πρόταση της διοίκησης προβλέπει αύξηση του ποσού που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στα 28,41 ευρω το μήνα και ταυτόχρονα μείωση του ποσού που θα λαμβάνει ο δικαιούχος στη λήξη περίπου στα 8.500 ευρώ.

Εφόσον η αλλαγή αυτή γίνει υπολογίζεται ότι ο ΟΤΕ θα πετύχει εξοικονόμηση της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Πάντως η αλλαγή δεν θα αφορά εργαζόμενους που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα στον λογαριασμό νεότητας με βάση τα έως τώρα ισχύοντα.

Με την πρόταση της διοίκησης επιχειρείται γερό λίφτινγκ σε ένα θεσμό που έχει καθιερωθεί ήδη από το 1973 και προβλέπει ότι τα ενήλικα παιδιά των εργαζομένων στον ΟΤΕ λαμβάνουν, με την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους, την ενίσχυση από τον λογαριασμό νεότητας το προβλεπόμενο ποσό, το οποίο, να σημειωθεί, δεν σχετίζεται ούτε επηρεάζει το εφάπαξ του εργαζόμενου.

ΟΜΕ- ΟΤΕ: Δόλια και εχθρική η κίνηση της διοίκησης

Η πρόθεση της διοίκησης να τεθούν στην διαπραγμάτευση οι παροχές του «Λογαριασμού Νεότητας» προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΟΜΕ - ΟΤΕ η οποία έκανε λόγο για εχθρική και δόλια κίνηση της διοίκησης του ΟΤΕ και ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να προσέλθει στον διάλογο. Σύμφωνα με την ΟΜΕ – ΟΤΕ το σχέδιο με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του καταστατικού που μονομερώς επεξεργάστηκε και απέστειλε προς την Ομοσπονδία η Διοίκηση προβλέπει πλήρη ανατροπή των παροχών του υπόψη Λογαριασμού για τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτόν.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ΟΜΕ-ΟΤΕ οδηγεί σε μείωση που προσεγγίζει το 70% της υφιστάμενης παροχής και πολλαπλάσια της σημερινής εισφοράς του γονέα. Η Ομοσπονδία καλεί την Διοίκηση να μην προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια στον Κανονισμό Λειτουργίας του Λογαριασμού Νεότητας.

Αλλαγή εργασιακών σχέσεων

Οι αλλαγές στον Λογαριασμό Νεότητας είναι η πρώτη πράξη των αλλαγών που προτίθεται να προχωρήσει η διοίκηση του ΟΤΕ το επόμενο διάστημα με κορυφαία την άρση του καθεστώτος μονιμότητας για τους υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί στον ΟΤΕ προ το 2005.

Στόχος των κινήσεων που πρόκειται να γίνουν είναι η περιστολή του κόστους προσωπικού κατά περίπου 300 εκατομμύρια, έναντι των περίπου 740 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων εκτιμάται ότι μελλοντικά μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μείωση του προσωπικού του Οργανισμού αφού υπολογίζεται ότι με την υλοποίηση του σχεδίου για την συγχώνευση της Cosmote θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό.

Η RomTelecom

Εξελίξεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και στην περίπτωση της Romtelecom. O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ αναμένεται να βρεθεί στην Ρουμανία όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Επικοινωνιών της χώρας κ. Βαλεριάν Βρέμε με αντικείμενο το χρονοδιάγραμμα εισόδου της Romtelecom στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας θα προχωρήσει την πρόσληψη συμβούλου για την αποτίμηση της Romtelecom και της Cosmote Romania, των δύο εταιρειών που πρόκειται να συγχωνευθούν. Με την συγχώνευση ο ΟΤΕ θα αυξήσει το μερίδιό του στη ρουμανική εταιρεία.

Η λύση αυτή κρίθηκε ως η πλέον πρόσφορη μετά ο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές για την πώληση του ποσοστού που κατείχε το ρουμανικό δημόσιο στην Romtelecom. Αιτία της διαφοράς ήταν το υψηλό τίμημα το οποίο ζητούσε η ρουμανική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v