Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Πρόταση για 4ήμερη εργασία

Στον αστερισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας επιθυμεί να εισαγάγει τον ΟΤΕ η διοίκησή του, η οποία πρότεινε στους εργαζομένους 4ήμερη εβδομάδα απασχόλησης και ταυτόχρονα μείωση των αποδοχών τους σε ποσοστό 10%.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Πρόταση για 4ήμερη εργασία
Στον αστερισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας επιθυμεί να εισαγάγει τον ΟΤΕ η διοίκησή του, η οποία πρότεινε στους εργαζομένους 4ήμερη εβδομάδα απασχόλησης και ταυτόχρονα μείωση των αποδοχών τους σε ποσοστό 10%.

Η νέα πρόταση της διοίκησης, που ήρθε να προστεθεί στον γνωστό κατάλογο των εννέα προτάσεων τις οποίες είχε καταθέσει στους εργαζομένους κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, όπως ήταν φυσικό δεν έτυχε θερμής υποδοχής από την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι επαναλαμβάνουν τη θέση τους ότι οι μειώσεις πρέπει να ξεκινήσουν από υψηλό επίπεδο και όχι από τη βάση των υπαλλήλων που, όπως σημειώνουν, έχουν δώσει ήδη πολλά.

Διασφάλιση θέσεων για δύο χρόνια

Από την πλευρά της διοίκησης η πρόταση για μείωση των ημερών απασχόλησης και ταυτόχρονα περικοπής των μισθών παρουσιάζεται με το θετικό επιχείρημα ότι, σε περίπτωση όπου γίνει δεκτή, θα έχει ως συνέπεια τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για την επόμενη διετία.

Ωστόσο, από την πλευρά των εργαζομένων ζητείται η διασφάλιση του προσωπικού το οποίο εργάζεται στον ΟΤΕ προ του 2005 και τελεί σε καθεστώς μονιμότητας, την άρση της οποίας, να σημειώσουμε, ζητεί με έμφαση η διοίκηση, προτάσσοντας μάλιστα ως «κορωνίδα» των αλλαγών που επιθυμεί την εν λόγω μεταρρύθμιση.

Σε καθεστώς μονιμότητας απασχολείται περισσότερο από το 70% των εργαζομένων του ΟΤΕ, δηλαδή περίπου 10.000 άτομα, και εφόσον δεν υπάρξει συναίνεση των εργαζομένων το καθεστώς αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Αντιμετώπιση ως όμιλο, όχι ως εταιρία θέλουν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, οι οποίοι έχουν ήδη απορρίψει το ενδεχόμενο συμφωνίας για την άρση της μονιμότητας, ενώ επιμένουν και για το θέμα των αυτόματων ωριμάνσεων, ζητούν από τη διοίκηση να ξεκινήσει τις περικοπές από το υψηλόβαθμο προσωπικό του ΟΤΕ και προτείνουν παράλληλα να υπάρξει εξορθολογισμός σε επίπεδο θυγατρικών, καθώς, όπως σημειώνουν, πρόκειται για έναν τομέα που επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία του Οργανισμού και έχει πολύ μεγάλα περιθώρια περικοπών.

Μάλιστα, στην επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Αυγούστου, η διοίκηση θα προσκομίσει οικονομικά στοιχεία για όλες τις θυγατρικές του Οργανισμού, όπως ζητήθηκε από την πλευρά των εργαζομένων.

Η ομοσπονδία των εργαζομένων στον ΟΤΕ επιμένει στη θέση της ότι ο Οργανισμός θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τη διοίκηση συνολικά ως όμιλος και όχι ως μεμονωμένη εταιρία.

Όπως υποστηρίζουν, μια τέτοια θεώρηση αλλάζει δραστικά τα δεδομένα, αφού το κόστος προσωπικού στον ΟΤΕ, που σήμερα φτάνει στο 37% και θεωρείται υπερβολικά υψηλό, μειώνεται στο 18%, σε επίπεδα δηλαδή κατώτερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκών οργανισμών, αν προχωρήσει η συγχώνευση του ΟΤΕ με την Cosmote.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v