Συγκρατημένη αισιοδοξία για κλωστοϋφαντουργικές

Χωρίς αποθέματα πλέον οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες. Οι τράπεζες θα πρέπει να εστιάσουν στις παραγωγικές επιχειρήσεις και να τις στηρίξουν με κεφάλαια και χαμηλά επιτόκια, λένε οι κλωστοϋφαντουργοί.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για κλωστοϋφαντουργικές
Yστερα από ένα σαφώς ανοδικό πρώτο φετινό τρίμηνο και από ένα μετριότερο δεύτερο, οι ελληνικές εταιρείες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου ποντάρουν τώρα στη βελτίωση της κατάστασης από τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα ελπίζουν και σε καλύτερη συμπεριφορά από το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Αλήθεια είναι πως οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά τις εξαγωγές τους το πρώτο φετινό εξάμηνο, παρά το γεγονός πως οικονομική κρίση δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν πως η ζήτηση στις χώρες της δυτικής Ευρώπης έχει μειωθεί κατά 50% - 60% σε σύγκριση με τα προ της κρίσης επίπεδα και αυτό που σώζει τις ελληνικές εταιρείες είναι ο συνδυασμός:

1) Των μαζικών λουκέτων στις επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια.

2) Της ανόδου της τιμής τόσο του βάμβακος (πρώτη ύλη) όσο και του νήματος (τελικό προϊόν).

3)Της ύπαρξης σημαντικών αποθεμάτων προϊόντων στις αποθήκες τους
.

Επομένως, οι ελληνικές νηματουργίες κατάφεραν να διώξουν το σύνολο σχεδόν των προϋπαρχόντων αποθεμάτων τους, που είχε χαμηλό μέσο κόστος κτήσης στο βαμβάκι. Άρα, βελτίωσαν τη ρευστότητα και παράλληλα περιόρισαν τις ζημίες τους.

Πρόβλημα ο ΦΠΑ

Τι γίνεται, όμως, από εδώ και πέρα; Οι περισσότερες εταιρείες έχουν σταματήσει την παραγωγή τους, διευρύνοντας τον μήνα της διακοπής των καλοκαιρινών αδειών, δίνοντας πλέον ραντεβού από τον Σεπτέμβριο, διάστημα από το οποίο θα ξεκινήσουν πιθανότατα να ανεβάζουν την παραγωγή τους αφού τα αποθέματά τους θα έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Αστάθμητος παράγοντας για το πώς θα είναι η κατάσταση το επόμενο δωδεκάμηνο είναι και το ύψος της τιμής του βάμβακος που θα διαμορφωθεί κατά τη νέα εκκοκκιστική περίοδο (μάλλον αναμένεται αυξημένο). Πάντως, στους παράγοντες του κλάδου επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, ιδίως μετά και τις εξελίξεις της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Οι κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες, οι οποίες κατά κανόνα είναι εξαγωγικές, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα από τις τεράστιες καθυστερήσεις στις επιστροφές του ΦΠΑ. «Είναι που είναι χαμηλά τα περιθώρια κέρδους μας, επιβαρυνόμαστε με ΦΠΑ για το 60% - 80% του τζίρου μας, που επειδή το κράτος δεν μας αποδίδει, όπως όφειλε, εμείς επιβαρυνόμαστε με επιτόκιο 7% - 9% από τις τράπεζες», διαμαρτύρεται πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας.

Προσδοκίες επίσης εκφράζονται και από την επικείμενη αλλαγή του φορολογικού πλαισίου, ώστε να αρθούν κάποια σημαντικότατα αντικίνητρα που υπάρχουν για την ανάπτυξη του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v