Εμπορική: Κούρεμα 21% στα ομόλογα

Ανάκτηση ζημίας από ελληνικά κρατικά ομόλογα εμφάνισε στο β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η Εμπορική Τράπεζα και ο όμιλος Credit Agricole.

Εμπορική: Κούρεμα 21% στα ομόλογα
Ανάκτηση ζημίας από ελληνικά κρατικά ομόλογα εμφάνισε στο β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η Εμπορική Τράπεζα και ο όμιλος Credit Agricole, αποφασίζοντας να αποτιμήσει τους τίτλους έκδοσης ελληνικού δημοσίου με haircut 21% αντί των τρεχουσών τιμών.

Όπως δείχνει το σημερινό ημερήσιο report της Euroxx ΑΧΕ, ο όμιλος της Εμπορικής την 30ή Ιουνίου 2011 κατείχε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ονομαστικής αξίας 350 εκατ. ευρώ, ταξινομημένα στο χαρτοφυλάκιο διαθεσίμων προς πώληση. Η εύλογη αξία τους ανερχόταν σε 197,5 εκατ. ευρώ. Από τα παραπάνω ομόλογα τα περισσότερα (ονομαστικής αξίας 340 εκατ. ευρώ, με εύλογη αξία 192,8 εκατ.) λήγουν πριν από το έτος 2020.

Ο όμιλος έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Εξαιτίας του ιδιαίτερα περιορισμένου αριθμού συναλλαγών των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά, οι συναλλαγές αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τον υπολογισμό της εύλογης αξίας αυτών κατά την 30ή Ιουνίου 2011.

Έτσι, αποφάσισε να αλλάξει την κατάταξη της εύλογης αξίας αυτών των ομολόγων και να λάβει υπόψη του τη μέθοδο αποτίμησης με βάση τις αρχές που ορίζονται στην οικονομική προσφορά του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουλίου, θεωρώντας την πιο σχετική και ενδεδειγμένη.

Βάσει της παραπάνω διαδικασίας, αναγνώρισε ως κέρδος αναπροσαρμογής 76,1 εκατ. για τα διαθέσιμα προς πώληση ομόλογα ελληνικού δημοσίου που λήγουν πριν από το 2020, εξαιτίας της επανεκτίμησής τους στο 79% της ονομαστικής αξίας.

Ο όμιλος κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η προσφορά του IIF είναι ένδειξη απομείωσης αξίας (που αντιπροσωπεύει 21% ζημία) και για τον λόγο αυτόν μετέφερε ζημία από επενδύσεις διαθέσιμου προς πώληση χαρτοφυλακίου ύψους 71,4 εκατ. που αφορούν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου λήξεως πριν από το 2020 από την κατάσταση λοιπών εισοδημάτων στην κατάσταση αποτελεσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v