Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πωλούν ακίνητα οι τράπεζες – Ελπίδες στους ξένους

Σε ξένα χαρτοφυλάκια και σε Ελληνες του εξωτερικού έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι τράπεζες που αυτή την περίοδο προχωρούν στην πώληση ακινήτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη συγκυρία.

Πωλούν ακίνητα οι τράπεζες – Ελπίδες στους ξένους
Σε ξένα χαρτοφυλάκια και σε Ελληνες του εξωτερικού που κινούνται εσχάτως στην εγχώρια αγορά έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι τράπεζες που αυτή την περίοδο προχωρούν στην πώληση ακινήτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη συγκυρία.

Εντός του Αυγούστου, η Αγροτική θα προσπαθήσει να πωλήσει το διατηρητέο πεντάστερο ξενοδοχείο Loutraki Palace στο Λουτράκι (σφραγίστηκε στην αρχή του καλοκαιριού λόγω χρεών προς την τράπεζα), ενώ η ΑΤΕ Leasing πραγματοποιεί νέα απόπειρα για τη μεταβίβαση συγκροτήματος 4 βιοκλιματικών κτιρίων στη Λεωφ. Κηφισσού.

Πρόκειται για το συγκρότημα που κάποτε στέγαζε τον όμιλο Alfa Alfa Holdings και βασίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χ. Μπουγαδέλη. Το συγκρότημα πωλείται από πέρυσι, με τιμή εκκίνησης τα 13,5 εκατομμύρια ευρώ και σημαντικό τμήμα του είναι μισθωμένο στην ΑΤΕ Κάρτα μέχρι το 2021.

Η Εμπορική Τράπεζα, μετά τη συμφωνία με τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Μιχ. Χαλικιά για την πώληση χαρτοφυλακίου 14 ακινήτων έναντι 45 εκατ. ευρώ στις αρχές του χρόνου, αναζητεί τώρα επενδυτή για πακέτο 19 ακινήτων και στόχο να αντλήσει περί τα 50 εκατ. Πρόκειται για κτίρια που στεγάζουν καταστήματα ή γραφεία της Εμπορικής ανά την Ελλάδα (κυρίως στην Αθήνα, σε μεγάλες πόλεις και νησιά).

Οι Γάλλοι της Credit Agricole έχουν από πέρυσι αποφασίσει να αξιοποιήσουν το μεγάλο χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής. Ετσι έβγαλαν στην αγορά και δεύτερο πακέτο και πιστεύουν πως θα πιάσουν καλή τιμή γιατί εξασφαλίζουν στον αγοραστή πως η τράπεζα θα παραμείνει μισθωτής.

Η συμφωνία της Εμπορικής με τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία (το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, αλλά κυκλοφόρησε ως πληροφορία) ήταν μία από τις δύο σημαντικές συμφωνίες στην εγχώρια αγορά ακινήτων το 2011. Ο Μιχ. Χαλικιάς ήταν ένας από τους σημαντικότερους «παίκτες» στην αγορά ακινήτων του Σικάγου στη δεκαετία του ’90. Στα μέσα της δεκαετίας ενεπλάκη σε υπόθεση εξαπάτησης η οποία τον ταλαιπώρησε για αρκετά χρόνια. Εφυγε από τη Λευκάδα στα 24 του χρόνια πήγε στον Καναδά, αλλά η οικογένεια Χαλικιά έγινε γνωστή για την κυριαρχία της στην αγορά real estate του Σικάγο.

Οι ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας δεν είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται για την αγορά ακινήτων της πρωτεύουσας. Από τα μέσα του 2010 είχαν προσεγγίσει εγχώριους συμβούλους ακινήτων και άλλοι ομογενείς. Η αβεβαιότητα του τελευταίου εξαμήνου λειτούργησε αποτρεπτικά υποστηρίζουν στελέχη που παρακολουθούν το εγχώριο real estate. Αναφέρεται το παράδειγμα ελληνοαυστραλού ο οποίος αφού ήρθε στην Αθήνα προτίμησε να τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια στην αγορά ακινήτων του Μονάχου εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v