ΘΕΣγάλα: Πραγματικότητα ο πρώτος συνεταιρισμός

Η ισχύς εν τη ενώσει. Με το μότο αυτό 65 αγελαδοτρόφοι - παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος της Θεσσαλίας και της Πιερίας ένωσαν τις δυνάμεις τους και προχώρησαν στην ίδρυση του πρώτου συνεταιρισμού.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΘΕΣγάλα: Πραγματικότητα ο πρώτος συνεταιρισμός
 Η ισχύς εν τη ενώσει. Με το μότο αυτό 65 αγελαδοτρόφοι - παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος της Θεσσαλίας και της Πιερίας ένωσαν τις δυνάμεις τους και προχώρησαν στην ίδρυση του πρώτου συνεταιρισμού – ομάδας παραγωγών αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής στην Ελλάδα.
 
Ένα χρόνο μετά τις πρώτες συζητήσεις ο συνεταιρισμός με την επωνυμία «ΘΕΣγάλα» παίρνει σάρκα και οστά σήμερα 10 Αυγούστου όπου ενεργοποιείται το πρώτο συμβόλαιο με εγχώρια γαλακτοβιομηχανία με έντονη εξαγωγική παρουσία και το πρώτο δρομολόγιο βυτίου για τη συλλογή γάλακτος από μέλη του συνεταιρισμού.

Απώτερος στόχος της κίνησης αυτής, η οποία σηματοδοτεί την αλλαγή νοοτροπίας της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, η δημιουργία υπεραξίας για τους παραγωγούς (καλύτερες τιμές), η μείωση του κόστους σε ζωοτροφές, εφόδια, κλπ., και η ισχυροποίηση ενός κλάδου ο οποίος μέσα στους πρώτους μήνες του έτους απώλεσε το 10% του παραγωγικού του δυναμικού καθώς περισσότεροι από 300 παραγωγοί εγκατέλειψαν τον κλάδο.

Οι ενέργειες του «ΘΕΣγάλα» σηματοδοτούν, σύμφωνα με μέλη του συνεταιρισμού, μια νέα εποχή στην αγορά γάλακτος με πρόσθετα οφέλη στους παραγωγούς και τις γαλακτοβιομηχανίες, με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας γάλακτος στους καταναλωτές.

Εκτός από την σημερινή ενεργοποίηση του πρώτου συμβολαίου η διοίκηση του «ΘΕΣγάλα» βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με όλες σχεδόν τις γαλακτοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προκειμένου να απορροφηθεί το σύνολο της παραγωγής των μελών σε τιμές υψηλότερες από το μέσο όρο της αγοράς.

Στο πλαίσιο των εταιρικών διαπραγματεύσεων με τις γαλακτοβιομηχανίες, η διοίκηση του Συνεταιρισμού υποστηρίζεται από τεχνικούς και νομικούς συμβούλους και η κάθε συμφωνία συνοδεύεται από συμβόλαια, μονοετή, διετή ή τριετή, που προστατεύουν τόσο το Συνεταιρισμό και τους παραγωγούς όσο και τις γαλακτοβιομηχανίες.

Σημειώνεται ότι εκτός από τα 65 ιδρυτικά μέλη του Συνεταιρισμού τα οποία εισκομίζουν ημερησίως 120 τόνους αγελαδινού γάλακτος, δηλαδή 44.000 τόνους ετησίως ή το 7,5% περίπου της συνολικής εγχώριας παραγωγής, υπάρχουν αιτήσεις και από άλλους 30 παραγωγούς προκειμένου να ενταχθούν στο Συνεταιρισμό ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και παραγωγοί από την Μακεδονία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v