Diageo: Πικρό το ...ποτήρι στην Ελλάδα

Πικρό εξακολουθεί να είναι ποτήρι που «πίνει» στην ελληνική αγορά ο πολυεθνικός όμιλος αλκοολούχων ποτών Diageo, αφού οι πωλήσεις στην χώρα το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε μειώθηκαν κατά 38%.

Diageo: Πικρό το ...ποτήρι στην Ελλάδα
Πικρό εξακολουθεί να είναι ποτήρι που «πίνει» στην ελληνική αγορά ο πολυεθνικός όμιλος αλκοολούχων ποτών Diageo.

Οι καθαρές πωλήσεις του στην χώρα μας το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου μειώθηκαν κατά 38% ενώ πτωτικά κινήθηκαν και τα γενικά έξοδα αλλά και το λειτουργικό περιθώριο ως αποτέλεσμα των σημαντικών αυξήσεων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και των μέτρων λιτότητας που έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Το πικρό ποτήρι από την Ελλάδα σε συνδυασμό με αυτό από την Ισπανία πίεσαν σημαντικά τα μεγέθη του ομίλου στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να καταγραφεί πτώση των συνολικών πωλήσεων στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Όπως δήλωσε ο Andrew Morgan, πρόεδρος, της Diageo Ευρώπης, εκτός από τις δύο αυτές αγορές, οι καθαρές πωλήσεις στην περιοχή αυξήθηκαν. Στην ίδια έκθεση του πολυεθνικού ομίλου αλκοολούχων ποτών ο οποίος μέσω της Diageo Hellas στην ελληνική αγορά αποτελεί τον market leader, επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα οι καταναλωτές στράφηκαν προς την κατανάλωση στο σπίτι, εξέλιξη η οποία εν μέρει ωφέλησε την εταιρεία η οποία έχει αυξημένη εστίαση στο κομμάτι της λιανικής.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε φέτος βαθμολογήθηκε ως ο υπ’ αριθμόν ένα προμηθευτής μεταξύ όλων των προμηθευτών οινοπνευματωδών ποτών. Από την άλλη πλευρά τα κονδύλια για marketing μειώθηκαν στα επίπεδα που μειώθηκαν οι καθαρές πωλήσεις ήτοι κατά 38% ενώ η εταιρεία εστίασε τις προσπάθειές της στην υποστήριξη των έτοιμων προς κατανάλωση κοκτέιλ που διαθέτει στην αγορά.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αντίστοιχη ήταν η μείωση των πωλήσεων κατά 35% σε όγκο και κατά 38% σε αξία της Diageo στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 1/7/2010-30/6/2011 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Σημειώνεται επίσης ότι μεταξύ των σημάτων που διαθέτει στην ελληνική αγορά η Diageo είναι τα: Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Windsor, Buchanan's and Bushmills whiskies, Smirnoff, Baileys, Captain Morgan, Jose Cuervo, Tanqueray, κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v