Επιχειρηματίες ζητούν "καταφύγιο" στη Βουλγαρία

Για πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες η Βουλγαρία έχει αναδειχθεί ιδανικό καταφύγιο από την κρίση χρεών που πλήττει τη γενέτειρά τους, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Επιχειρηματίες ζητούν καταφύγιο στη Βουλγαρία
Η Βουλγαρία είναι το φτωχότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες έχει αναδειχθεί ιδανικό καταφύγιο από την κρίση χρεών που πλήττει τη γενέτειρά τους, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

"Οι βουλγαρικές επιχειρήσεις κοστίζουν πολύ λιγότερο απ' όσο στην Ελλάδα, λόγω των χαμηλότερων μισθών και φόρων. Ο φορολογικός νόμος της Βουλγαρίας είναι πολύ πιο απλός, ξεκάθαρος και προβλέψιμος", Αυτό σημειώνει ο κ. Ιωσήφ Κομνηνακίδης, ιδιοκτήτης Intex της Staff Jeans & Co., που διαθέτει υφαντουργικές εγκαταστάσεις στη Βουλγαρία, 180 χλμ. από τα σύνορα με την Ελλάδα.

Πρόκειται για μία από τις περισσότερες από 2.000 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα, το 40% των οποίων απογράφηκε στη Βουλγαρία μόλις φέτος, σύμφωνα με τα δεδομένα των οικονομικών υπηρεσιών της Σόφιας.

Η Βουλγαρία έχει προσελκύσει μεγάλο εύρος επιχειρήσεων, από την Coca Cola Hellenic Bottling Co. μέχρι τη Hellenic Petroleum, καθώς η Ελλάδα μειώνει τις δαπάνες και αυξάνει τους φόρους για να αντιμετωπίσει την εγχώρια ύφεση.

Η ανεργία στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο ρεκόρ του 15,9% το α΄ τρίμηνο, ενώ το ποσοστό της στις περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης άγγιξε το 20,2% τον Μάιο. Όλα αυτά προκαλούν έλλειψη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που δεν προσφέρει στους Έλληνες επιχειρηματίες προοπτικές επέκτασης των επιχειρήσεων και των πωλήσεών τους.

Στον αντίποδα, η οικονομία της Βουλγαρίας έχει πολλά πλεονεκτήματα. Οι συντελεστές φόρων εισοδήματος και επιχειρήσεων διαμορφώνονται στο 10%, στο χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. Το κυβερνητικό χρέος είναι μόλις 18% του ΑΕΠ (σε σύγκριση με 158% της Ελλάδας).

Η Βουλγαρία, εξάλλου, καταλαμβάνει την 51η θέση ανάμεσα στις 183 οικονομίες του καταλόγου κρατών που "Διευκολύνουν το Επιχειρείν", τον οποίο καταρτίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ η Ελλάδα έχει διολισθήσει 12 θέσεις και βρίσκεται στην 109η. Ο ελληνικός γενικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει βουλιάξει 34% φέτος, ενώ ο δείκτης Sofix της Βουλγαρίας έχει ενισχυθεί 1,3%.

Στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Fourlis Holdings, η οποία κατέχει το franchise της IKEA στην περιφέρεια, και οι κατασκευαστικές Ελλάκτωρ και ΤΕΡΝΑ, ενώ η μεγαλύτερη εταιρία λιανικής παιχνιδιών της Ελλάδας, η Jumbo, άνοιξε τέσσερα καταστήματα στη χώρα φέτος.

Περίπου 800 ελληνικές εταιρίες απογράφηκαν στη Βουλγαρία τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με την εκεί εφορία, εκ των οποίων οι περισσότερες στο Μπλαγκόεβγκραντ, 70 χλμ. από τα ελληνικά σύνορα.

"Οι περισσότερες από τις εταιρίες που καταγράφηκαν στη Βουλγαρία φέτος το έκαναν για να αξιοποιήσουν τους χαμηλότερους φόρους ή απλώς για να αγοράσουν φθηνότερο αυτοκίνητο ή ακίνητο", δηλώνει ο κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, πρόεδρος του ελληνοβουλγαρικού εμπορικού επιμελητηρίου.

Οι επενδύσεις της Ελλάδας στη Βουλγαρία ανήλθαν στα 7,63 δισ. ευρώ το διάστημα 2000 - 2009, καταλαμβάνοντας το 5% περίπου των ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό το διάστημα αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το 2010, με βάση τα δεδομένα της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, η Ελλάδα επένδυσε 160 εκατ. ευρώ στη γειτονική χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v