Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρημένες επαφές Vodafone - Wind για συνένωση

Μεγάλο deal στις τηλεπικοινωνίες με τη Vodafone να εξετάζει την εξαγορά της WIND. Αλλάζει δραστικά ο χάρτης της κινητής. Καταλύτες κρίση, νέες συχνότητες και ανταγωνισμός. Γρίφος οι αποφάσεις της ΕΕΤΤ.

Προχωρημένες επαφές Vodafone - Wind για συνένωση
Μεγάλο deal που θα μεταβάλει δραστικά τις ισορροπίες στην εγχώρια αγορά και θα αλλάξει το χάρτη των τηλεπικοινωνιών κυοφορείται στον κλάδο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Wind από τη Vodafone.

Σε ερώτηση του euro2day για την πρόταση εξαγοράς, κύκλοι των δύο εταιριών απάντησαν "ουδέν σχόλιον", επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις πληροφορίες, οι οποίες επιμένουν εδώ και εβδομάδες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η Vodafone Group επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της WIND, αλλά αυτές είναι σε αρχικό στάδιο και δεν είναι σίγουρο ότι θα επέλθει συμφωνία.

Παράλληλα διέψευσε reports που ανέφεραν ότι θα καταβάλλει ρευστό για την εξαγορά της εταιρίας.

Oι δύο εταιρίες που ελέγχουν περίπου το ήμισυ της εν λόγω αγοράς στη χώρα μας βρίσκονται αντιμέτωπες με δυσεπίλυτα προβλήματα που αφορούν, αλλά δεν εξαντλούνται, στον αυξημένο ανταγωνισμό, τα υψηλά κόστη για τις νέες συχνότητες και τις υψηλές υποχρεώσεις τους.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς καταλύτης για μια πιθανή συμφωνία αποτελεί η δαπάνη για τις νέες συχνότητες.

Η δημόσια διαβούλευση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 900 και των 1.800 MHz, λήγει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Το βέβαιο είναι ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης από την πλευρά των εταιριών κινητής τηλεφωνίας θα κατατεθούν ενστάσεις σχετικά με το υψηλό κόστος του δημοπρατούμενου φάσματος που προτείνει η ΕΕΤΤ και το οποίο, με βάση τις τιμές εκκίνησης, αντιστοιχεί σε 380 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση την πρόταση της ΕΕΤΤ, η Vodafone, για να διατηρήσει το φάσμα που έχει, θα κληθεί να καταβάλει περίπου 170 εκατ. ευρώ, η Wind σχεδόν 130 εκατ. ευρώ, ενώ η Cosmote εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να βγάλει από τα ταμεία της περίπου 80 εκατομμύρια.

Πέραν αυτού, σημαντικό ρόλο παίζουν η ωρίμανση της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, η κρίση στην ελληνική αγορά αλλά και ο ιδιαίτερα έντονος ανταγωνισμός

Οι δύο εταιρίες αντιμετωπίζουν αυξημένο ανταγωνισμό που έχει συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους, ενώ η οικονομική κρίση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για καλυτέρευση των συνθηκών τα επόμενα έτη.

Το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και η γενικότερη πίεση που βιώνουν αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα μεγέθη τόσο της Vodafone όσο και της WIND.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των δύο εταιριών η Wind Eλλάς σημείωσε το 2010 ζημίες 818 εκατ. ευρώ με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται στα 787 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται σε 1,06 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια στα 436,6 εκατ. ευρώ.

Η Vodafone Ελλάς, που κλείνει οικονομικό έτος στις 31 Μαρτίου, ανακοίνωσε για την προηγούμενη χρήση (1 Απριλίου 2009 – 31 Μαρτίου 2010) μετά φόρων κέρδη 56,2 εκατ. ευρώ με κύκλο εργασιών 1,303 δισ. ευρώ.

Οι υποχρεώσεις της εταιρίας ανήλθαν στα 577,2 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια (καθαρή θέση) στα 915,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η δημοσίευση από την εταιρία του ισολογισμού της χρήσης 1 Απριλίου 2010 - 31 Μαρτίου 2011 εκκρεμεί και ως εκ τούτου το Euro2day αναφέρει τον προηγούμενο ισολογισμό.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η χρήση που κλείνει το Μάρτιο του 2011 θα είναι ζημιογόνος.

Εφόσον οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν και υπάρξει τελικώς συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές και υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμόδιες αρχές, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δώσουν το πράσινο φως, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις για τους εργαζομένους. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση κατά περίπου 1.000 των θέσεων εργασίας.

Αν προκύψει τελικά συμφωνία, η ολοκλήρωσή της αναμένεται έως το τέλος του έτους.

Σημειώνεται επίσης ότι στην περίπτωση της WIND βασικοί μέτοχοι είναι πλέον οι ομολογιούχοι της, που κατέστησαν μέτοχοι μετά το restructuring που επήλθε, λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής του τεράστιου leverage με το οποίο είχε αλλάξει χέρια η εταιρία.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η κατάληξη σε μια συμφωνία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς πέραν των άλλων υπάρχουν θέματα ανταγωνισμού και εγκρίσεων από τον regulator.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως η Vodafone ελέγχει το 18% της Hellas On Line και η WIND την Tellas.

Σύμφωνα με την Proton, η νέα εταιρία θα ελέγχει το 50% της εγχώριας αγοράς και ως εκ τούτου η έγκριση του deal από τις αρμόδιες αρχές είναι κρίσιμη.

Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει θετική αυτήν την εξέλιξη τόσο για την αγορά όσο και τον ΟΤΕ γιατί μπορεί να οδηγήσει στην εκλογίκευση του ανταγωνισμού.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v